Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Suedia va oferi un suport…

Suedia va oferi un suport în valoare de 9,63 de milioane de dolari care va permite acoperirea compensațiilor direct în factură în sezonul rece 2023-2024

Sursa foto: Inspectoratul General de Carabinieri

Suedia contribuie cu 9,63 de milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității Energetice din Moldova, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Fondurile vor permite Guvernului Moldovei să acopere compensațiile direct în factură în perioada de iarnă 2023-2024 pentru gospodăriile vulnerabile din punct de vedere energetic, se arată într-un comunicat al PNUD.

„În mai puțin de un an, Moldova și-a remodelat politica energetică și și-a încheiat dependența de gazul rusesc. Acest lucru este remarcabil. Suedia este un partener de încredere pentru Moldova pe drumul său către integrarea în UE. Sunt mândră că Suedia pentru al doilea an consecutiv sprijină gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, contribuind prin intermediul PNUD cu un grant nerambursabil la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova”, a declarat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

În sezonul rece 2022-2023, cca. 895 000 de gospodării au beneficiat de compensarea facturilor. Conform unui studiu PNUD de evaluare a impactului, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut cel mai mare impact asupra celor mai vulnerabile familii; 83% din costurile pentru facturile la gaze naturale au fost compensate.

Până la sfârșitul lunii noiembrie 2023, peste 740 000 de gospodării au solicitat compensații pentru sezonul de încălzire 2023-2024 în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”. 

„În acest an 91% din gospodăriile care vor primi compensații în factură, vor achita tarife similare cu cele de anul trecut. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără suportul partenerilor noștri de dezvoltare, care ne ajută să înfruntăm provocările cu demnitate”, afirmă Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Și în sezonul rece 2022-2023 PNUD a facilitat contribuții la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice: 10 milioane de dolari de la Suedia și de 6,67 milioane de dolari de la Elveția.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost creat în 2022 de Guvernul R. Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, Guvernului Slovaciei și al PNUD.