Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA sunt „determinate” ca Israelul…

SUA sunt „determinate” ca Israelul şi Hamas să încheie „acum” un acord de armistiţiu

Foto: The Times of Israel

Statele Unite sunt „determinate” ca Israelul şi Hamas să încheie „acum” un acord de armistiţiu, asociat cu eliberarea ostaticilor, după aproape şapte luni de lupte în Fâşia Gaza. Declarațiile au fost făcute miercuri, 1 mai, de către secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, transmite Agerpres, cu referire la AFP.

Oferta de armistiţiu constă în încetarea ofensivei israeliene asupra Fâşiei Gaza şi eliberarea deţinuţilor palestinieni la schimb cu eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie. Țările mediatoare – Egipt, Qatar, Statele Unite – încă aşteaptă răspunsul Hamas.

Blinken a cerut grupării Hamas să accepte „fără întârziere” această propunere „extraordinar de generoasă din partea Israelului“.

De cealaltă parte, Hamas a cerut anterior o încetare „permanentă” a focului înaintea oricărui acord privind eliberarea ostaticilor, ofertă pe care Israelul a refuzat-o constant, continuând să se arate decis să declanşeze o ofensivă terestră în Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, considerat ultimul bastion local al Hamas, unde se află în prezent 1,5 milioane oameni, atât localnici, cât şi persoane strămutate, majoritatea fiind refugiaţi de război.

În timpul vizitei sale în Israel, secretarul de stat american urmează să facă presiuni asupra guvernului israelian pentru a permite intrarea mai multor ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, unde Naţiunile Unite avertizează asupra foametei iminente din cauza penuriei de alimente.

Conflictul din Orientul Mijlociu a escaladat pe 7 octombrie 2023, după un atac al Hamas asupra Israelului, care s-a soldat cu 1 170 de morţi, în principal civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene. Mai mult de 250 de persoane au fost răpite şi 129 sunt încă captive în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit oficialilor israelieni. Aproximativ o sută au fost eliberate în cadrul unui armistiţiu la sfârşitul lunii noiembrie.