Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA și UE acuză companiile…

SUA și UE acuză companiile chineze că ajută producătorii ruși de arme

Companiile chineze ajută eforturile militare ale Rusiei, potrivit datelor disponibile în Statele Unite și Europa. Acestea furnizează bunuri cu dublă utilizare, cât și vând mașini pentru producția de rachete și întărirea bazei militare-tehnice ruse în general. Reprezentanții țărilor G7 discută această problemă în cadrul unei întâlniri în aceste zile pe insula italiană Capri, scrie Moscow Times, cu referire la Bloomberg.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a împărtășit colegilor săi informații despre acțiunile Chinei. Potrivit unui înalt oficial american, companiile chineze oferă Rusiei informații și sprijin analitic, permițându-i să-și consolideze și să-și dezvolte baza militaro-industrială, scrie Bloomberg: în special, analizează fragmente de muniție livrate de pe frontul ucrainean și oferă informații detaliate despre componente tehnologice critice pe care Rusia le achiziționează din și prin China.

China „îmbunătăţeşte capacităţile Rusiei de luptă de război” prin ameninţarea întregii Europe, a declarat reporterilor un înalt oficial american sub condiţia anonimatului, citat de South China Morning Post. „Prin construirea unei baze industriale, ei extind capacități militare de fabricare a echipamentelor, muniției a Rusiei, iar acest lucru ar trebui să ne facă să ne gândim la ce potențial va avea Rusia în viitor”. Țările occidentale sunt „din ce în ce mai conștiente” de problemele pe care le pune sprijinirea Chinei, a adăugat el.