Principală  —  IMPORTANTE   —   Studenții din Iași au curățat…

Studenții din Iași au curățat mormintele istorice ale membrilor Sfatului Țării

În perioada 27 martie – 7 aprilie a avut loc o acțiune de identificare și curățare a mormintelor membrilor Sfatului Țării care la 27 martie 1918 au votat Unirea Basarabiei cu Regatul României și care, ulterior, au devenit miniștri, parlamentari și demnitari ai Statului Român, anunță Liga Studenților Iași.

Din totalul de 86 de membri ai Sfatului Țării care au votat pentru Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, 11 au fost înmormântați în Chișinău, 10 în București, 8 la Mănăstirea Cernica, 6 în Iași, 10 în Rusia, 5 în alte localități din România și Republica Moldova, unul în Polonia și unul în Canada, însă circa 12 locuri de veci din România nu au putut fi încă identificate. 

„Pentru 33 dintre deputații Sfatului Țării nu avem locuri de veci cunoscute și, totodată, foarte puține date biografice. Acestora li se adaugă și alți 10 fruntași basarabeni care au ocupat funcții importante în Stat, precum Daniel Ciugureanu, primul prim-ministru al Basarabiei, care a împărtășit aceeași soartă cu Iuliu Maniu, fiind ucis de comuniști iar trupul său aruncat într-un loc necunoscut, cel mai probabil la Sighet. Liga Studenților (LS IAȘI) urmează să ia legătura cu autoritățile centrale sau locale, atât din România cât și din Republica Moldova, respectiv cu persoanele juridice în administrarea cărora se află mormintele membrilor Sfatului Țării, pentru a asigura protecția acestora și clasarea unora dintre ele ca monumente istorice. În lipsa unei evidențe și a unei protecții juridice adecvate, în lipsă de moștenitori, unele locuri de veci au dispărut, cum este cazul mormântului lui Pantelimon Erhan din Cimitirul Ghencea Civil (București)”, se arată în anunțul studenților.

Anul acesta, pe 5 aprilie, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui Ion Inculeț, primul președinte al Sfatului Țării, iar după Unire a fost pe rând ministru al Basarabiei, ministru al Sănătății publice, ministru de Interne, ministru al Comunicațiilor și vice-președinte al Consiliului de miniștri în Guvernul condus de I.G. Duca (1933-1937). În perioada studiilor la Sankt Petersburg a înființat o asociație a studenților basarabeni, fapt pentru care avea să fie urmărit și anchetat ulterior de autoritățile bolșevice. Astăzi el este, poate, cel mai cinstit membru al Sfatului Țării, atât prin calitatea sa de prim-președinte, cât și prin faptul că mormântul său este într-o ctitorie proprie, Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Bârnova, județul Iași.