Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua Mondială de Combatere a…

Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei. „Spre deosebire de alte țări din regiune, R. Moldova nu a înregistrat în această perioadă o creștere e deceselor”

Pulmonary tuberculosis

Anual, la data de 24 martie, întreaga lume marchează Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei (TBC). Pentru prima dată în ultimul deceniu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat o creștere a deceselor cauzate de TBC. Anunțul a fost făcut miercuri, 23 martie, de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă.  

Genericul adoptat de OMS în acest an este „Investiți pentru a elimina tuberculoza. Salvați vieți!”, care transmite necesitatea urgentă de a investi resurse în intensificarea luptei împotriva TBC și a îndeplini angajamentul liderilor mondiali de a elimina tuberculoza la nivel global. 

1,5 milioane de oameni mor de tuberculoză în fiecare an la nivel mondial

„Tuberculoza ucide peste 1,5 milioane de oameni în fiecare an. Eradicarea acestei boli debilitante rămâne o prioritate pentru OMS și, în ultimii ani, am făcut progrese încurajatoare în acest sens. Începând cu anul 2000, peste 66 de milioane de oameni au beneficiat de acces la serviciile TBC. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a condus la perturbări, care au periclitat tendințele pozitive înregistrate în ultimii ani. Totodată, războiul din Ucraina pune în pericol progresul din acea țară”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Directorul general al OMS a mai spus că, în prezent, omenirea asistă la o tendință foarte periculoasă, care trebuie oprită: „Facem apel către toate țările să investească în extinderea accesului la instrumente eficiente de combatere a tuberculozei, precum și în noi instrumente pentru a pune capăt tuberculozei”.

Deși TBC reprezintă o boală care poate fi prevenită și vindecată, în fiecare zi, la nivel mondial, aproape 30 de mii de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză, iar circa 4 mii de oameni își pierd viața din cauza acestei maladii în fiecare zi, printre care și 700 de copii, notează într-un comunicat Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Astfel, putem estima că, în fiecare minut, circa 3 persoane sunt răpuse de tuberculoză.

În același comunicat se menționează că, în R. Moldova, tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, țara noastră numărându-se printre cele 40 de țări din lume cu o povară înaltă a tuberculozei multidrog-rezistente. Datele statistice demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici, ca rezultat al asigurării serviciilor de îngrijiri în TBC (prevenire, depistare, tratament), centrate pe necesitățile persoanelor.

„În contextul acelor restricții impuse de pandemie, persoanele au ezitat să se adreseze după serviciile medicale – ceea ce reprezintă o influență negativă. Putem estima că am avut un număr de cazuri (n.r. de tuberculoză) care au rămas nedepistate. Totodată, măsurile impuse în perioada pandemică au avut și un efect pozitiv asupra tuturor infecțiilor cu răspândire respiratorie. De remarcat că, spre deosebire de alte țări din regiune, R. Moldova nu a înregistrat în această perioadă o creștere e deceselor (n.r. cauzate de tuberculoză) și asta este un fapt încurajator pentru noi și ne oferă noi forțe pentru a acționa în aceeași direcție”, a declarat secretara de stat la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazia Zilei Mondială de Combatere a Tuberculozei 

Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025, aprobat recent de Guvern

Conform raportului privind tuberculoza la nivel global, publicat de OMS în 2021, reducerea transmiterii tuberculozei se realizează prin diferite măsuri, inclusiv prin extinderea tratamentului preventiv al tuberculozei la persoanele care trăiesc cu HIV, a adulților și a copiilor care au fost în contact cu persoanele bolnave de TBC, dar și prin asigurarea ratei de imunizare de minim 95% cu vaccinul Bacillus Calmette-Guerin la nou născuți.

Eradicarea tuberculozei nu este doar o problemă de sănătate publică, ci și o oportunitate de dezvoltare, notează ANSP. Strategia OMS pentru TBC, adoptată de Adunarea Mondială a Sănătății în 2014, își propune să pună capăt epidemiei globale de TBC, ca parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Strategia servește pentru țări drept plan pentru a reduce incidența prin TBC cu 80% și a deceselor cu 90%, precum și pentru a elimina cheltuielile catastrofale pentru familiile afectate de TBC până în anul 2030.

Guvernul R. Moldova a adoptat la data de 23 februarie curent Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025, precum și planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. Până în anul 2025, în urma implementării Programului, se propune atingerea mai multor rezultate, printre care reducerea incidenței tuberculozei cu 50% și a mortalității cu 75%, comparativ cu anul 2015. De asemenea, programul prevede majorarea ratei de vindecare în rândul pacienților, precum și îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament pentru toți cetățenii.

Victoria Romaniuc, stagiară ZdG