Principală  —  Blog  —  Sănătate   —   Ziua mondială a Sănătății orale:…

Ziua mondială a Sănătății orale: Cum să avem grijă de dinții noștri. Sfaturi de la un medic stomatolog

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o inițiativă a Federaţiei Internaționale a Dentiștilor (FDI) este sărbătorită anual în lume pe data de 20 martie. Cu această ocazie, Victoria Ababii, medic stomatolog, vorbește despre importanța sănătății orale și  oferă sfaturi practice despre cum să ne periem corect dinții sau cum să alegem corect peria dentară.

„Cu un zâmbet poți săruta un suflet”, „Zâmbetul împodobește chipul omului”, „Pacea începe cu un zâmbet”, „Zâmbetul este o urare universală de bun venit”. Acestea sunt doar unele citate care evidențiază puterea zâmbetului în viața noastră. Dar, pentru a-i păstra farmecul și importanța este necesar să avem grijă de una din cele mai esențiale componente ale zâmbetului – dinții și ansamblul țesuturilor care îi mențin. Acest deziderat poate fi realizat prin sporirea acțiunilor profilactice, care sunt primordiale pentru starea de sănătate orală și generală. Stomatologia contemporană este orientată pe dezvoltarea strategiilor preventive, pentru că a anticipa o afecțiune este mult mai simplu și mai benefic decât de a o trata. 

Directivele de educație sanitară pentru sănătatea orală sunt concentrate pe trei piloni de bază: alimentația sănătoasă, igiena bucală corespunzătoare și vizitele profilactice la medicul stomatolog. Succesul este determinat de respectarea acestor măsuri în ansamblu, având cunoștințe de bază, bine fortificate.

Igiena alimentației implică respectarea unui orar zilnic al meselor, cu consum variat, dar echilibrat cantitativ și calitativ. La baza piramidei alimentelor se află fructele, legumele, bogate, cu predilecție, în vitamina A și C, precum și alimentele din sursă animală: lactate, ouă, pește, cu aport de substanțe minerale pentru țesuturile dentare dure. O mare valoare nutritivă și eficiență biologică o au leguminoasele, cu conținut sporit de proteine vegetale ușor asimilate de organism și conținut de fibre, care sunt necesare pentru menținerea integrității țesuturilor parodontale. Vârful piramidei este ocupat de alimentele ce trebuie maxim reduse, furnizând multe calorii și o cantitate ridicată de zahăr. În acest sens, carbohidrații sunt inamicii numărul unu, deoarece au un rol determinant în apariția procesului carios. Fiind metabolizați de bacteriile cariogene din placa dentară, se produc acizi cu efect demineralizant și distructiv al smalțului și dentinei. Evitarea alimentelor moi și lipicioase în favoarea fructelor și legumelor tari și/sau crude va spori capacitatea de autocurățare a celor din urmă.

Un al doilea pilon al sănătății orale este igiena bucală – principalul mijloc individual de control al plăcii bacteriene. Este un act conștient care trebuie practicat în mod sistematic și vine să răspundă la întrebările: când? ce? cum? Periajul dentar se realizează de 2 ori pe zi, dimineața și seara, cu o durată de 3-5 minute pentru ambele arcade.

Periajul de dimineață se face după micul dejun, cu toate că studiile denotă și importanța aplicării imediat după trezire. Periajul de seară se efectuează obligatoriu înainte de culcare, fără a mai consuma alimente sau băuturi (cu excepția apei) după aceasta. Pe arena comercială există o multitudine de periuțe și paste de dinți. Alegerea acestora este binevenită să fie realizată împreună cu medicul stomatolog, în dependență de necesități, afecțiuni bucale prezente, indicații și contraindicații. O importanță mult mai mare o are respectarea tehnicii corecte de periaj și timpului alocat. Orice pastă sau periuță de dinți nu-și va demonstra eficacitatea în lipsa unei metode corespunzătoare, aplicate conștient pe durata de timp prestabilită. Periajul trebuie realizat pe toate suprafețele dentare: vestibulare (exterioare), orale (interioare) și ocluzale. De-a lungul anilor au fost dezvoltate și analizate mai multe tehnici, dar care în final au scopul comun de înlăturare a plăcii bacteriene. Una dintre cele mai recomandate este tehnica Bass. Aceasta presupune orientarea periuței paralel cu fața laterală a dinților, cu filamentele în contact atât cu gingia, cât și cu suprafața dentară. Se efectuează mișcări de rulare și măturare dinspre superior spre inferior la maxilă și dinspre inferior spre superior la mandibulă.

Pe suprafețele ocluzale vor fi executate mișcări circulare. Astăzi, o atenție sporită este acordată și alegerii unei periuțe de dinți manuale sau electrice/sonice. Studiile arată că diferența de rezultate este în dependență de categoriile de respondenți participanți în cercetări. Copiii sau persoanele cu dizabilități care au o dexteritate redusă în a practica periajul manual vor demonstra o superioritate în reducerea plăcii bacteriene la folosirea periuței electrice, în comparație cu persoanele care pot efectua un periaj manual corespunzător cerințelor.

Dar, oricare periuță se va folosi, rămân suprafețe dentare care necesită utilizarea unor mijloace speciale pentru a fi curățate. Acestea sunt spațiile interdentare, unde eficacitatea este obținută prin igienizarea cu ajutorul firului sau periilor interdentare. Ața dentară este folosită pentru contactele mai strânse și pentru zone interproximale mai înguste, prin inserarea atentă și fără forță excesivă, urmată de glisarea pe suprafețele dinților între care s-a introdus și retragerea. Periile sunt indicate pentru spații interdentare mai largi și pentru pacienții ortodontici. Alegerea acestora este în dependență de dimensiunea spațiului, iar mișcările recomandate sunt înainte – înapoi. Ca mijloc adjuvant de igienizare este elucidat irigatorul bucal folosit atât pentru îndepărtarea plăcii dentare și resturilor alimentare, cât și pentru masajul gingival. Alături de igienizarea dinților, o atenție deosebită trebuie acordată limbii. Cu instrumente speciale se raclează suprafața acesteia, îndepărtându-se depozitele și placa bacteriană. Apele de gură nu substituie periajul, ci doar îl completează.

În pofida ansamblului de măsuri de igienizare realizate individual la domiciliu, acestea nu pot fi monitorizate de un specialist, de aceea a treia direcție în educația sanitară orală este vizita la medical stomatolog, care este recomandată a fi efectuată o dată la 6 luni, iar pentru pacienții cu afecțiuni agresive, rapid – progresive sau carioactivitate înaltă este sugerat termenul de o dată la 3 luni.

Respectarea acestor strategii profilactice va reduce riscul cariei dentare și bolii parodontale, va minimaliza efectul dolor, va diminua apariția pe termen lung a problemelor de sănătate generală, prin aceasta îmbunătățind confortul pacientului și calitatea vieții.

Victoria Ababii, medic-stomatolog Simplu Dental, asistent universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”