Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua Internațională a Comemorării Victimelor…

Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului

La 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Cu această ocazie, comunitatea Evreiească din R. Moldova organizează un miting recviem, cu participarea reprezentanților structurilor de stat, ai misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova precum și ai societății civile.

Mitingul organizat de Comunitatea Evreiască din RM și Biroul Relații Interetnice va avea loc la ora 15:00, la Memorialul Victimelor Fascismului (str. Calea Orheiului, 36, Chișinău).

Tot astăzi, la parterul ULIM, din str. Vlaicu Pârcălab, va fi inaugurată galeria foto cu titlul „Niciodată”. Expoziția conține 24 de fotografii istorice din patrimoniul Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, inclusiv imagini din regiunea R. Moldova, care relevă istoria tristă a Holocaustului.

Biroul Relații Interetnice invită la Concertul Comemorativ organizat de Centrul Cultural Evreiesc KEDEM în contextul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Evenimentul va avea loc pe strada pietonală, A. Diordiță.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată pe 27 ianuarie în fiecare an.

Acum 70 de ani, pe 27 ianuarie 1945, Armata Sovietică a eliberat cel mai mare lagăr de concentrare Auschwitz, în care au murit, potrivit unor date, de la 1,5 până la 4 milioane de oameni. Tragedia Holocaustului a atins și Moldova. În anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei pe teritoriul republicii și în regiunile limitrofe din Ucraina au fost construite peste 250 de ghetouri și lagăre de concentrare. Între anii 1941 – 1945, în Moldova au fost omorâți aproape 300.000 de evrei.