Principală  —  IMPORTANTE   —   Vouchere în locul rambursării banilor…

Vouchere în locul rambursării banilor pentru zborurile anulate în perioada pandemiei. Circulara emisă de către Autoritatea Aeronautică Civilă

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a emis o circulară cu privire la asigurarea respectării drepturilor consumatorilor în cazul anulării serviciilor de transport aerian în contextul pandemiei de COVID-19. În acest sens, Autoritatea recomandă operatorilor aerieni să stabilească mecanisme pentru posibilitatea schimbării datelor de zbor, fără aplicarea penalităților, precum și prin emiterea voucherelor de călătorie sau rambursarea banilor.

„Încurajăm consumatorii să accepte, în locul rambursării în bani, voucherele ca alternative, astfel s-ar realiza o atenuare a problemelor de lichiditate ale transportatorilor, putându-se ajunge, în cele din urmă, la un nivel superior de protecție a intereselor consumatorilor”, precizează AAC.

Potrivit Autorității, voucherele ar trebui să aibă o perioadă minimă de valabilitate de 12 luni, iar transportatorii ar trebui să ramburseze automat consumatorului suma voucherului respectiv, în termen de cel mult 14 zile de la încheierea perioadei de valabilitate, dacă voucherul nu a fost folosit.

Dacă voucherele au o perioadă de valabilitate mai mare de 12 luni, consumatorii ar trebui să aibă dreptul de a solicita rambursarea în bani în termn de cel mult 12 luni de la emiterea voucherului respectiv.

„În funcție de disponibilități și indiferent care ar fi diferența de tarif sau preț, – transportatorii ar trebui să asigure faptul că voucherele permit pasagerilor să călătorească pe aceeași rută și în aceleași condiții de serviciu, astfel cum sunt detaliate în rezervarea inițială”, mai recomandă AAC.

În cazul unei anulări de către transportator, pasageri pot alege, în urma ofertei din partea transportatorului, între rambursare și redirecționare.