Voluntarii 1992, despre război: N-am luptat pentru ca, peste 28 de ani, Ciocoi și Dodon să ne scuipe în suflet – Ziarul de Gardă
 • Voluntarii 1992, despre război: N-am luptat pentru ca, peste 28 de ani, Ciocoi și Dodon să ne scuipe în suflet

  Voluntarii 1992, despre război: N-am luptat pentru ca, peste 28 de ani, Ciocoi și Dodon să ne scuipe în suflet
  06 martie 2020 | 07:13

  La 2 martie s-au împlinit 28 de ani de când în R. Moldova s-au auzit primele împușcături de arme în războiul de pe Nistru, iar țara și-a pierdut cei mai viteji fii într-un război sângeros. Chiar și după 28 de ani, rana din sufletele participanților la război, dar și din istoria neamului rămâne deschisă, întrucât Federația Rusă își mai menține armata în stânga Nistrului.

  Armata Națională era abia în proces de formare, așa că la război au participat nu doar polițiști, dar și voluntari, care s-au mobilizat benevol și au intrat în luptă împotriva separatiștilor de la Nistru. Astăzi, voluntarii de război se consideră nedreptățiți de către autorități, deoarece acestea îi acuză de agresiune și le-au tăiat din înlesnirile sociale.

  Cei mai mulți voluntari, care s-au ridicat pentru apărarea integrității R. Moldova, au fost din raionul Căușeni. Ștefan Trocin era primar în Ursoaia când a izbucnit conflictul armat. A mobilizat bărbații din sat și au pornit la luptă. Astăzi, bărbatul recunoaște că regretă faptul că multora li s-au atribuit merite și medalii pe nedrept, dar adevărații eroi nu sunt recunoscuți.

  „Mulți au murit, și nu au mai apucat să aibă legitimație de război”

  Războiul de pe Nistru, 1992
  sursa: Uniunea Voluntarilor din R. Moldova

  „Am dat mai mult decât un ordin în sat ca bărbații să iasă în apărarea gliei și ne-am mobilizat mulți atunci. Am întocmit listele și am pornit la luptă, lăsând acasă părinți, soții, copii. Datoria față de țară ne chema și ne mâna împotriva inamicului”, spune voluntarul, precizând că, după atâția ani, voluntarilor așa și nu li s-a dat nici măcar o confirmare de participare în război.

  „A fost greu și am trăit momente ce se regăsesc acum doar în filmele despre război, dar asta se întâmpla aievea cu noi. Adunasem 253 de bărbați, șapte dintre ei au rămas pe câmpul de luptă, 32 de luptători au fost grav răniți, iar 70 sunt deja morți, fără a cunoaște clipa când li s-ar fi făcut dreptate. Mă doare că acești 70 de bărbați care nu mai sunt printre noi așa și nu au apucat să aibă legitimație de război… Măcar noi să avem”, adaugă Ștefan Trocin.

  Războiul de pe Nistru, 1992
  sursa: Uniunea Voluntarilor din R. Moldova

  „Dodon poartă cinste doar Transnistriei, să meargă în Transnistria sa”

  Totuși, cel mai mult îl indignează comportamentului clasei politice și al președintelui Dodon.

  „Dodon merge cu Krasnoseliskii la monumentului cazacilor să depună flori și ne mai și spune că trebuie să ne cerem scuze în fața lor. E strigător la cer, e o rușine națională. Nu l-am văzut cel puțin o singură dată să vină în Căușeni. El poartă cinste doar Transnistriei, asta-i fața lui adevărată. Rușine! O mai mare înjosire nu există!”.

  „Trăiască România Mare în vechile hotare, iar Dodon să meargă în Transnistria sa”, scandează alături alți camarazi de război.

  Printre voluntarii care au mers la război a fost și Nicolae Cernenco, din s. Zărnești, raionul Cahul. El a condus un batalion de 26 de persoane, 26 de „băieți-zmei”, cum îi numește bărbatul. El susține că acesta a fost un război provocat de Federația Rusă, bine pregătit, cu implicarea armatei ruse și a forțelor speciale, care a luat prin surprindere dreapta Nistrului, total nepregătită pentru un asemenea război.

  Nicolae Cernenco, voluntar de război

  „Am circulat toată Transnistria, n-am văzut pe câmpuri să crească arme și nici prin pomi – granate (grenadă – n.r.) și blindate moderne, că noi aveam o încrucișare dintr-o căruță și o găină chioară. Rușii erau cei înarmați până-n dinți, ca după asta să-mi spună un oarecare Ciocoi că ceea ce s-a întâmplat în 1992 a fost un război civil, iar Rusia nu a făcut altceva decât să oprească vărsările de sânge. Să-i fie rușine, scuipă așa în sufletul tuturor veteranilor, ăsta-i diplomat?”, se revoltă Nicolae Cernenco.

  Bastonul de care-și sprijină mersul și cele patru șuruburi de inox din șold reprezintă amintirea amară despre acele zile, când el și camarazii săi luptau pentru integritate. Spune că, chiar și acum, șchiopătând, s-ar ridica în apărarea patriei, doar să nu audă „aberațiile unora”.

  „Președintele și cu toți ai lui și-au scăpat rușinea în WC”

  „Mulți băieți spun că, în ‘89, noi toți am sărit ca leul, după care am aterizat ca vițelul pe gheață. Eu n-am nevoie de medalii pentru că nu-s Grivei să-mi atârn medalia și să mă arăt în lume, dar chiar să-mi mureze actele, să n-am eu o legitimație de război? Rușine!”

  Veteranul nu-i poate ierta lui Igor Dodon faptul „că după atâta vărsare de sânge acesta slujește Federației Ruse”.

  „Președintele și cu toți ai lui și-au scăpat rușinea în WC, demult”, declară Nicolae Cernenco și susține că nu-i este frică de cele spuse, așa cum nu i-a fost frică să meargă la război.

  Războiul de pe Nistru, 1992
  sursa: Uniunea Voluntarilor din R. Moldova

  Le-a dedicat și o poezie celor de la guvernare:

  Demnitarii au de toate,/ Au mașini și au palate,/ Croazieră au pe mare/ Și de noi în cot îi doare./ Unii au chiar avioane,/ Ații multe milioane/ Și-s ascunse foarte bine/ Doar prin băncile străine./ Te întrebi, vai, nu cumva, de transpiră și ei oare/ Când se uită împrejur de nu-i vede cineva/ Ticsând șpăgile și-n …/ Când n-au loc prin buzunare.

  Să transpire, cum se poate?/ Plus la cele toate mai au și imunitate,/ Căci la noi corupția e soră cu prezumția./ Cum am spus, ei au de toate,/ De un lucru nu au parte/ De o țâră de rușine și un dram de demnitate.

  „Rușii erau înarmați până-n dinți, iar noi aveam o încrucișare dintr-o căruță și o găină chioară”

  Profesorul Nicolae Salcoci, din Chișinău, a luptat pe câmpul de luptă la Cocieri, chiar după încheierea anului școlar. Susține că au fost multe momente în care credea că nu va reveni viu din aceste lupte.

  Nicolae Salcoci, profesor, participant la războiul de pe Nistru

  „Armata a 14-a avea armament corespunzător războiul, iar noi eram practic cu mâinile goale. Când ieșeau tancurile în acțiune, printr-un vuiet total, explozii și schije, aveam un singur gând – că nu mai ajung viu acasă să-mi văd soția și copiii”, își amintește bărbatul cu amărăciune.

  Războiul de pe Nistru, 1992
  sursa: Uniunea Voluntarilor din R. Moldova

  „Am mers la luptă pentru că am fost educat de mic în spiritul dragostei de țară și de neam, iar acum demnitarii noștri și președintele ne învinuiesc de agresiune. Mai mare ofensă pentru apărătorii patriei nu există”, susține Nicolae Salcoci.

  Noi, participanții la război suntem cei care trebuie să le vorbim tinerilor despre patriotism”

  Președintele Uniunii Voluntarilor, Sergiu Caracai, împărtășește nemulțumirile voluntarilor și consideră că autoritățile sunt cele care trebuie să-și ceară scuze de la veterani și să coopereze cu ei întru binele societății.

  Sergiu Caracai, președintele Uniunii Voluntarilor din R. Moldova

  „Nu ne dorim merite și medalii, ne dorim ca efortul și lupta noastră să nu fie călcate în picioare. Nu cred că există o mai mare răsplată decât o societate democratică și sănătoasă ce luptă pentru bunul trai al poporului. E mai mult decât inutil acest război între putere și popor, când, de fapt, ei trebuie să trăiască în armonie”, subliniază acesta.

  Totodată, Sergiu Caracai susține că neamul, dar mai ales generația tânără, trebuie să cunoască pentru ce au luptat străbunii, tocmai de aceea intenționează să organizeze o serie de evenimente cu participarea voluntarilor, prin care să educe tânăra generație în spiritul dragostei de țară și de neam.

  „Noi, participanții la război suntem cei care trebuie să le vorbim tinerilor despre adevăratul sentiment de patriotism și cinste. Cunoscându-și trecutul și cât ne-a costat această libertate, copiii de azi vor făuri viitorul de mâine”, a mai punctat Sergiu Caracai.

  Războiul de pe Nistru, 1992
  sursa: Uniunea Voluntarilor din R. Moldova

  Primul eveniment de comemorare a eroilor căzuți în luptă s-a desfășurat la 27 februarie, la Căușeni. Evenimentul a adunat zeci de voluntari de război și a reprezentat o lecție de educație patriotică pentru elevii liceelor din raion.

  Potrivit Ministerului Apărării, în conflictul armat de pe Nistru din 1991-1992 au participat peste 30 de mii de persoane. 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3 500 au fost răniți. În prezent, după mulţi ani de proteste, veteranii de război primesc o indemnizație lunară de doar 300 de lei.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău…
  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  2236 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit autorităților din sănătate, 1 581 de persoane au fost vaccinate cu pr…
  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) anunță despre confirmarea a 1031 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, în R. Moldova. Din numărul total de infectări, 869 de cazuri au fost înregistrate în rândul pe…
  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură

  În cea de-a 3-a sâmbătă a lunii septembrie este marcată Ziua Mondială a Monitorizării Apei. Potrivit Centrului Hidrologic, aproximativ 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură. Cea mai g…
  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură