Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Vizită de studiu la INTERPOL…

Vizită de studiu la INTERPOL pentru îmbunătățirea capacității de a anticipa activitățile ilegale înainte ca acestea să reprezinte o amenințare imediată

Sursa foto: border.gov.md

Reprezentanți ai Poliției de Frontieră au efectuat o vizită de studiu la INTERPOL, Secretariatul General de la Lyon, cu scopul de a discuta cele mai bune practici privind interacțiunile dintre INTERPOL și Unitățile de Informații despre Pasageri (UIP), și de a colecta informații relevante pentru a îmbunătăți operaționalizarea Unității de Informații despre Pasageri din Moldova, se arată într-un comunicat joi, 21 martie.

Potrivit autorităților, „Această inițiativă vine în sprijinul autorităților moldovene care fac parte din grupul de lucru interinstituțional pentru consolidarea capacităților privind procesarea datelor de tip API/PNR (Informații Avansate despre Pasageri/Registrul cu Numele Pasagerilor), implementată în cadrul proiectului „Sprijinirea Guvernului R. Moldova pentru a îmbunătăți securitatea frontierelor și a facilita mobilitatea transfrontalieră umană și ordonată” și finanțat de Fondul de Dezvoltare al OIM. Scopul acestui proiect este de a susține crearea unei Unități Naționale despre Pasageri”.

Unitatea are ca principal obiectiv îmbunătățirea securității naționale și internaționale prin detectarea preventivă și combaterea terorismului, a criminalității organizate și a altor amenințări grave la adresa securității. Acest lucru va fi realizat prin implementarea unui sistem avansat de analiză și prelucrare a datelor din PNR și API, care utilizează tehnologii de vârf pentru identificarea eficientă a riscurilor de securitate, în același timp respectând drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.

Unitatea va promova colaborarea strânsă între autoritățile naționale și partenerii internaționali pentru a asigura un schimb rapid și precis de informații, îmbunătățind astfel capacitatea de a anticipa activitățile ilegale înainte ca acestea să reprezinte o amenințare imediată.

Vizita a fost organizată de către OIM Moldova, în colaborare cu UNOCT și UNODC.