Principală  —  IMPORTANTE   —   Vinerea Mare – tradiții și…

Vinerea Mare – tradiții și obiceiuri

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare. În Vinerea Mare se țin obiceiuri și tradiții, Iisus fiind răstignit în această zi. Este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare.

În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericilor Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer, pe sub care credincioşii trec, până sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în această seară.

Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc de cult în formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului.

Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat Sfântul Epitaf. Această trecere pe sub masă a credincioşilor se doreşte a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.

Ce semnificație are Vinerea Mare

În această zi a fost răstignit Iisus Hristos și face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbate Mare.

În această zi se ține post negru. Conform credinței creștine, în Vinerea Mare a avut loc răstignirea lui Iisus pe cruce și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate. În această se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare. 

Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele pe 5 mai.