Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Vaccinarea împotriva COVID-19 în…

VIDEO Vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul persoanelor cu comorbidități

  • Vă veți vaccina împotriva coronavirusului?
  • Nu am hotărât încă. Sufăr de alte boli și mi-e frică.

De rând cu alte mituri referitoare la vaccinurile anti-COVID-19, o parte din populație mai crede că persoanele care suferă de anumite boli nu ar fi eligibile pentru vaccinare. Pentru a lămuri aceste neclarități, am discutat cu specialiști din comunitatea medicală despre vaccinarea pacienților care suferă de maladiile cel mai des întâlnite în R. Moldova.

„Toți care au patologii cardiovasculare trebuie și se recomandă efectuarea vaccinării”

Medicul cardiolog Marcel Abraș afirmă că morbiditatea de patologii cardiovasculare reprezintă circa 50% din toate cazurile de deces din țară. Medicul susține că acești pacienți fac parte din categoriile de persoane cu risc mare de a dezvolta o infecție severă cu SARS-CoV-2 și că tocmai din acest motiv ar trebui să se vaccineze.   

Marcel Abraș, cardiolog

„La etapa actuală nu există contraindicații pentru pacienții cu patologii cardiovasculare privind vaccinarea. Mai mult, vreau să zic că, vorbind despre pacienții cu insuficiență cardiacă, aproximativ 50% din cei care au insuficiență cardiacă și au fost bolnavi de COVID, au decedat. Aceasta este o rată foarte înaltă. Și nu vorbim de surse alternative, dar vorbim din surse sigure, adică Societatea Europeană de Cardiologie, care a făcut o analiză clară a tuturor evenimentelor care s-au întâmplat cu populația cu patologie cardiovasculară” explică Marcel Abraș.

O atenție mai deosebită trebuie să fie acordată cardiacilor cu trecut anafilactic.

„Singura contraindicație care ar fi de a nu se vaccina este dacă pacientul a făcut anterior un șoc anafilactic în urma administrării unui ser. Și tot trebuie de analizat foarte atent care a fost acel trigger care a condiționat acest șoc. Alte contraindicații nu sunt. Și toți care au patologii cardiovasculare trebuie și se recomandă efectuarea vaccinării”, punctează Marcel Abraș.

Pacienții cu tuberculoză: „Au fost transferați în secția de reanimare, dar nu am reușit să-i salvăm pe toți”

În R. Moldova, tuberculoza rămâne a fi una dintre problemele prioritare de sănătate publică. Potrivit ftiziopneumologului Diana Condrațchi, restricțiile impuse de COVID-19 au micșorat incidența cazurilor de tuberculoză, așa cum a fost restricționată mișcarea socială, dar a creat alte riscuri – diagnosticarea simultană cu tuberculoză și coronavirus.

Diana Condrațchi, ftziopneumolog

„De la începutul pandemiei, s-au înregistrat 210 cazuri când pacienții erau diagnosticați simultan și cu tuberculoză, și cu infecția de COVID-19. Din aceste cazuri de îmbolnăvire, 37 de pacienți au decedat, dintre care 11 – din progresarea tuberculozei pe fundalul infecției de  COVID, iar altele 26 – din cauza complicațiilor de pe urma COVID-19. Acești pacienți au fost transferați în secția de reanimare, dar nu am reușit să-i salvăm pe toți”, spune Diana Condrațchi.

Nu există contraindicații, ci doar unele recomandări, spune ftziopneumologul.

„Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, infecția cu tuberculoză absolut nu este contraindicată pentru vaccinarea împotriva COVID. Numai că trebuie să ne dăm seama că atunci când pacientul se internează cu o formă activă de tuberculoză și este febril și cu simptome de intoxicație, este tusiv,  vaccinarea împotriva COVID-19 nu este o contraindicație, dar puțin se amână până când pacientul se stabilizează. Vaccinarea poate avea loc și în timpul tratamentului tuberculozei și post-tratament al tuberculozei”, punctează Diana Condrațchi.

Pacienții cu boli autoimune: „Dacă nu s-ar vaccina, ar crea trombozele care duc la infarct miocard”

Liliana Groppa, reumatolog, susține că pacienții diagnosticați cu boli autoimune suportă fără complicații vaccinul împotriva coronavirusului.  

Liliana Groppa, reumatolog

„În studiile Ligii Europene de combatere a maladiilor reumatice și Colegiului american de reumatologie este stipulat cu fir roșu că pacienții care suferă de boli autoimune (artrită reumatoidă, lupus eritematos, sindrom nefrotic, psoriazis, scleroză multiplă) în mod obligatoriu trebuie să se vaccineze. Majoritatea pacienților noștri au suportat ușor vaccinările”, susține Liliana Groppa.

Datorită tratamentului pe care-l urmează pacienții cu boli autoimune, aceștia reușesc să țină sub control și efectele adverse ale vaccinării.

„Pacienții noștri iau permanent tratament – glucocorticoizi care diminuează reacțiile adverse”.   

Iar dacă nu s-ar vaccina, ar dezvolta complicații mult mai grave.

„Dacă nu s-ar vaccina, ar apărea complicații. În primul rând, ar crea trombozele care duc la infarct miocard, la accidente vasculare. Apoi, mai există pericolul de a apărea astfel de patologii ca necroza septică, când cartilajul osului se înmoaie și în cazul acesta este nevoie de protezare. Complicațiile sunt destul de serioase, așa că vaccinarea este unica metodă pentru a preîntâmpina aceasta”,  punctează Liliana Groppa.

Pacienții cu diabet zaharat: „Sunt doar argumente pro vaccinare pentru acest grup de persoane”

În R. Moldova sunt înregistrați aproximativ 120 de mii de pacienți cu diabet zaharat. Despre vaccinarea lor anti-COVID am discutat cu medicul endocrinolog Stela Vudu.

Stela Vudu, endocrinolog

„Pacienții cu diabet zaharat se împacă chiar foarte bine cu vaccinul. De fapt, atunci când abia a fost inițiată vaccinarea, persoanele cu diabet zaharat erau printre primele care erau sfătuite să meargă să se vaccineze, pentru că diabetul zaharat, de fapt, nu crește riscul de îmbolnăvire cu COVID-19, dar crește riscul unei evoluții severe a virusului de COVID-19 și acest risc este cu atât mai mare, cu cât diabetul este mai dezechilibrat, cu cât este mai mare variabilitatea valorilor glicemice, cu câte complicații are mai multe diabetul zaharat. În afară de asta, pacienții cu diabet au și alte maladii asociate, mai ales maladii cardiovasculare, cum este hipertensiunea arterială, iar hipertensiunea arterială este încă un factor de risc pentru evoluția severă a bolii de COVID-19. Deci, sunt doar argumente pro vaccinare pentru acest grup de persoane”, accentuează Stela Vudu.

Endocrinologul susține că în cazul vaccinării, reacțiile adverse pot fi similare unei gripe.

„Persoanele cu diabet nu au reacții adverse diferite de cele ale persoanelor fără diabet. Cel mai frecvent este vorba de unele simptome pseudogripale, adică o stare de rău general cu dureri în mușchi și articulații, precum și creșterea temperaturii corpului, dar care în decurs de una-două, maximum trei zile, se rezolvă”, spune Vudu.

Stela Vudu recunoaște că nu a reușit să-și convingă toți pacienții să se vaccineze.

„Cu părere de rău, sunt încă pacienți cu diabet zaharat reticenți față de vaccinare. Unii din ei, trebuie să recunosc, că au avut nu cele mai severe forme, dar cunosc și pacienți cu diabet care au decedat, aceștia nefiind vaccinați. Da, din cauza complicațiilor de COVID-19”, menționează endocrinologul.

Pacienții cu boli neurologice: „Maladiile neurologice nu pot fi o contraindicație pentru vaccinare”

Persoanele care suferă de maladii neurologice trebuie să se consulte cu medicul curant înainte de vaccinare, susține Octavian Misic.

Octavian Misic, neurolog

„Dacă o persoană suferă de ictus acut survenit, atunci e recomandabil ca să se vaccineze după 3-6 săptămâni. Așa e și în cazul encefalitelor, meningitelor cu stări febrile, se recomandă de așteptat să treacă perioada acută, în rest – maladiile neurologice nu pot fi o contraindicație pentru vaccinare.”

„Și în genere, pentru vaccinarea împotriva COVID, în mare parte, principala contraindicație este  prima doză de vaccin, dacă apare reacție alergică gravă, ca șocul anafilactic, care sigur că este o contraindicație pentru a repeta a doua doză”, reiterează neurologul.

Pacienții cu HIV/SIDA nevaccinați: „Șansele de a supraviețui sunt foarte mici”

Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA, susține că, în cazul vaccinării, pacienții cu HIV se împart în două categorii.

„Din cei peste 10 mii care sunt la evidență, peste 7200 sunt la tratament. Grupa aceasta de pacienți nu au absolut nicio contraindicație pentru vaccinare. Și nu că nu au nicio contraindicație, dar noi chiar le recomandăm Și din anchetarea pacienților care vin după tratament, putem spune sigur că aproape jumătate s-au vaccinat”, susține Climașevschi.

„Mai este partea cealaltă de pacienți care nu sunt în tratament. Acolo deja pot fi probleme cu vaccinarea. Acest grup mic de pacienți, întrucât nu este numeros, sunt pacienții care sunt în stadiul terminal al infecției cu SIDA, deci în stadiu de SIDA propriu-zisă. Ei au infecții oportuniste, ei se simt rău, atât din punct de vedere fizic, cât și medical. Deci, ei sunt într-o infecție acută. La acești pacienți, nemijlocit în perioada acută a dezvoltării acestei maladii, noi nu putem să le administrăm vaccin, dar odată ce el s-a tratat, s-a ameliorat starea considerabil, deci peste o lună-două, se poate de administrat vaccinul”, adaugă Iurie Climașevschi.

Medicul menționează că, în cazul infectării și cu COVID-19 a persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA, consecințele pot fi fatale.

„Dacă se dezvoltă o infecție oportunistă și concomitent infecția cu COVID, atunci șansele de a supraviețui sunt foarte mici” accentuează Climașevschi.

Pacienții cu boli oncologice: „Reacțiile adverse sunt ca o reacție normală a organismului la o substanță introdusă”

Și pacienții cu boli oncologice au o imunitate scăzută. Din acest motiv, medicii recomandă vaccinarea împotriva COVID-19.

Olga Cara, epidemiolog

„Medicina recomandă vaccinarea împotriva COVID-19, inclusiv la pacienții cu maladii canceroase, pentru a preîntâmpina dezvoltarea acestor consecințe grave și așa pe un fundal imunodeficitar”, susține Olga Cara, epidemiolog în cadrul Institutului Oncologic.

Vorbind de contraindicații și reacții adverse, Olga Cara menționează aceleași aspecte stipulate și de ceilalți specialiști.

„Per general, sunt aceleași contraindicații ca și la populația generală, adică sănătoasă, în cazul în care anterior s-au depistat anumite reacții adverse la alte substanțe medicamentoase introduse intravenos sau pe altă cale sau chiar și la alte vaccinuri. Iar reacțiile adverse sunt ca o reacție normală a organismului la o substanță introdusă, adică este ceva străin. De fapt, de cele mai dese ori, aceste reacții minore, cum este febra, cefaleea, durerile musculare, oboseala, maximum la a doua – a treia zi dispar și nu lasă consecințe grave asupra organismului”, susține Olga Cara.  

Potrivit Ministerului Sănătății, de la începutul campaniei de vaccinare și până la mijlocul lunii martie curent, acoperirea națională cu o doză în rândurile populației generale constituie circa 31%, iar cu schemă completă – puțin peste 30%.