Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Tragedia din parcul „Alunelul”,…

VIDEO Tragedia din parcul „Alunelul”, detalii din raportul de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo, deputați fără imunitate, Dodon amendat și președinta Sandu în Parlamentul European | Săptămâna de Gardă

Tragedia produsă duminica trecută în parcul Alunelul din capitală, acolo unde o fetiță de nici doi a murit strivită de o buturugă căzută dintr-un copac, ne-a întristat pe fiecare dintre noi și ne-a făcut să ne întrebăm cât de sigure sunt parcurile și curțile blocurilor prin care ne plimbăm. Tragedia a fost urmată de protestul unui grup de părinți în fața primăriei Chișinău.

Ca urmare a acestui caz, procurorii au deschis dosar penal pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu. Totodată, directorul Întreprinderii Municipale „Spații Verzi” a fost inițial suspendat din funcție, iar ulterior a fost și demis. Pe site-ul nostru găsiți cronica unei tragedii în care autoritățile își pasează responsabilitatea de la una la alta.

Am avut o săptămână plină de evenimente la capitolul justiție. Să le luăm pe rând.

Vă anunțăm că procesul de evaluare a activității procurorului general suspendat s-a încheiat. „Nesatisfăcător” – acesta este calificativul primit de Alexandr Stoianoglo din partea Comisiei care i-a evaluat performanțele. Membrii Comisiei urmau să ofere note de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo. La final Stoianoglo a obținut 2,19 puncte din totalul de 10 posibile, activitatea sa fiind astfel declarată drept „nesatisfăcătoare”. Procurorul general suspendat a calificat raportul Comisiei care i-a evaluat performanțele ca fiind un „circ”, menționând că „întregul proces de evaluare nu a fost nimic altceva decât o absurditate”.

Așa cum prevede legea, raportul a ajuns pe masa membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. Aceștia au examinat documentul miercuri până noaptea târziu, însă ulterior… au luat o pauză până săptămâna viitoare.

Între timp, nemulțumit de calificativul obținut, Alexandr Stoianoglo a atacat raportul Comisiei în instanța de judecată, iar unul dintre avocații lui Stoianoglo a cerut Consiliului Superior al Procurorilor suspendarea examinării raportului privind evaluarea performanțelor procurorului general suspendat. Cererea a fost însă respinsă.

Procuratura Anticorupție ar putea să fie condusă de o procuroră originară din R. Moldova, dar care, în prezent, instrumentează dosare de corupție în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Veronica Dragalin, candidata care a trecut etapa de preselecție în cadrul concursului pentru funcția de procuror-șef al PA. Decizia cu privire la rezultatele preselecției urmează a fi remisă CSP, care trebuie să adopte o hotărâre motivată prin care nominalizează candidatul și îl propune ulterior Procurorului General pentru numirea în funcția. CV-ul complet al Veronicăi Dragalin îl avem pe site-ul zdg.md.

Vă mai spunem că fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, ar putea fi cercetat penal în așa numitul dosar „kuliok”. Dumitru Robu, procurorul general interimar, a dispus inițierea urmăririi penale pe acest caz. Decizia PG vine după ce Curtea de Apel Chișinău a decis anularea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, în baza imaginilor video de la negocierile care au avut loc în iunie 2019 la sediul PDM între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. În acele imagini se vedea cum Plahotniuc îi transmite lui Igor Dodon o pungă neagră în care se presupune că erau bani.

Și tot în această săptămână, Igor Dodon a fost amendat cu 9 mii de lei pentru că a purtat în piept, la manifestațiile organizate de 9 mai în Capitală, panglica negru-oranj, interzisă prin lege în R. Moldova, fiind calificată ca simbol al agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Iar deputații acuzați de corupere activă și pasivă, trafic de influență, abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani ar putea rămâne fără imunitate parlamentară și, respectiv, ar putea fi reținuți fără înștiințarea Parlamentului. Legislativul a votat în prima lectură proiectul de lege care vizează modificarea Constituției în partea ce ține de înștiințarea Parlamentului pentru reținerea și arestarea deputatului în cazul unor infracțiuni.

Până atunci, procurorul general interimar a cerut, joi, ridicarea imunității deputaților Partidului „Șor” Marina Tauber și Ilan Șor, menționând că ambii sunt bănuiți de spălare de bani. Cererile pentru ridicarea imunității parlamentare a celor doi deputați în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată au fost adresate președintelui Parlamentului și urmează să fie examinate săptămâna viitoare.

Fostul primar de Nisporeni din partea Partidului Democrat din Moldova, Ion Gangan, considerat un apropiat al fostului său șef de partid Vladimir Plahotniuc, a fost condamnat de Judecătoria Ungheni la 9 ani de închisoare cu executare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari. Acesta a fost încătușat în sala de judecată de la Ungheni, unde a fost pronunțată sentința. Detalii avem pe site-ul nostru.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri, 18 mai, o alocuțiune în plenul Parlamentului European. A vorbit despre războiul din Ucraina și consecințele acestuia, dar și despre aspirația R. Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a vorbit despre viziunea de viitor și aspirațiile europene ale țării noastre, a mulțumit comunității europene pentru ajutorul acordat în implementarea reformelor și a cerut ajutor Uniunii Europene în lupta cu corupția.

În contextul creșterii prețurilor la mai multe categorii de produse, deputatul PAS Mihail Popșoi a fost întrebat în cadrul unei emisiuni pe ce va economisi pentru a face față cheltuielilor. Una dintre principalele soluții enunțată de parlamentar este, cităm: „Mi-am vândut mașina și merg cu troleibuzul”.

În această săptămână, în jur de o mie de luptători ucraineni din oțelăria Azovstal din Mariupol s-au predat forțelor ruse și au fost duși în centre de detenție.

În spațiul public au apărut imagini cu momentul evacuării luptătorilor răniți de la Azovstal, în baza acordului de încetare a focului și de creare a unui coridor umanitar anunțat de Ministerul rus al Apărării. În imaginile cu momentul evacuării de la oțelăria Azovstal se vede cum o coloană de luptători ucraineni își duc camarazii răniți pe tărgi. 

Comitetul de anchetă al Rusiei susține că soldații ucraineni evacuați de pe teritoriul uzinei Azovstal vor fi audiați în cadrul unei cauze penale, citez, „privind crimele comise de regimul ucrainean împotriva populației civile din Donbas”. 

Între timp, justiţia ucraineană a început miercuri primul său proces pentru crime de război de la invazia trupelor Moscovei pe teritoriul său. Un soldat rus este acuzat că a împuşcat un civil neînarmat. Potrivit experților internaționali, citați de Reuters, procesul, care ar putea fi urmat rapid de altele similare, va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în această ţară.

Situația umanitară din Mariupol se agravează. În regiunea asediată de aproape trei luni de armata rusă este posibilă dezvoltarea unui focar de holeră. Infecția bacteriană gravă riscă să contamineze regiunea după ce oamenii de acolo nu mai au acces la apă potabilă de mai bine de două luni. Apa care este consumată acum de localnici este amestecată cu scurgerile din canalizare. Organizația Mondială a Sănătății anunță că pregătește vaccinuri împotriva holerei.