Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (video) Tinerii au comemorat victimele…

(video) Tinerii au comemorat victimele evenimentelor de la 7 aprilie 2009

Astăzi, 7 aprilie 2017,  tineri din mai multe organizații au ieșit pe străzile capitalei pentru a comemora victimele protestelor de la 7 aprilie 2009. Astfel, în centrul capitalei au venit tineri din organizația PAS Youth, de la ODIP, precum și reprezentanți ai Platformei Demnitate și Adevăr. Aceștia susțin că intenția lor a fost să reamintească cetățenilor Moldovei nu numai  despre victimele acelor evenimente, dar și despre  persoanele publice care au profitat de situația creată.

În scuarul Catedralei Mitropolitane au venit  tineri din organizația PAS Youth. Alături de ei, în PMAN, au venit cu drapele și tinerii din organizația ODIP.  Aceștia au scandat lozinci anticomuniste și antisocialiste.

Totodată, astăzi au organizat evenimente de comemorare  și tinerii Partidului Liberal, care au mers la mormântul lui Valeriu Boboc, tânărul care a decedat în urma protestelor de la 7 aprilie, și au organizat un flashmob în PMAN cu genericul „Lumina LIBERTĂȚII” și „Vrem strada 7 APRILIE 2009!”

Și reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au venit cu  o declarație ce vizează  împlinirea a 8 ani de la evenimentele din acea zi.

„Platforma Demnitate şi Adevăr aduce un sincer omagiu tinerilor, care au avut curajul să protesteze paşnic acum 8 ani, pe 7 aprilie 2009 în numele libertăţii şi democraţiei, împotriva unui regim autoritar, corupt şi incompetent. Din păcate, nici până în prezent investigaţiile mimate de noile autorități, nu au elucidat crimele comise împotriva manifestanţilor paşnici, a reprezentanţilor organelor de drept şi a averii publice. Cei care au planificat şi au realizat deturnarea manifestaţiilor paşnice în acte de vandalism împotriva bunurilor publice şi de agresiune împotriva reprezentanţilor organelor de drept nu au fost descoperiţi nici astăzi. Nu au fost traşi la răspundere nici acei, care, în virtutea obligaţiunilor de serviciu, au dat dovadă de lipsă de pregătire profesională şi incapacitate de a organiza protecţia ordinii publice prin descurajarea actelor de vandalism şi agresiune și au dispus brutalizarea și reținerea forțată a protestatarilor pașnici. Nu au fost pedepsiţi acei reprezentanţi ai forţelor de ordine care, după consumarea evenimentelor protestatare au dat ordine sau au participat activ la „vânătoarea de tineri”, maltratând în mod barbar reprezentanţii unei categorii de vârstă doar în calitate de potenţiali participanţi la proteste. Platforma Demnitate și Adevăr reiterează faptul că de revolta sinceră a tinerilor a profitat un grup de parveniţi, care a preluat puterea pe valul protestatar, mimând angajamente de promovare a năzuinţelor tinerilor şi ale altor segmente largi ale societăţii de accedere a ţării noastre la spaţiul valoric european, în fapt urmărind propria căpătuire prin acte de corupţie şi delapidări de proporţii”, se spune în mesaj.

Protestele de la 7 aprilie 2009 au avut loc în urma alegerilor parlamentare din R. Moldova desfășurate pe 5 aprilie, în rezultatul cărora Partidul Comuniștilor, aflat atunci la guvernare, acumulase aproape 50% din voturi.

Sursa foto: PAS Youth