• VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lista proiectelor votate de deputați

  VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lista proiectelor votate de deputați
  12 octombrie 2018 | 15:25

  Deputații se întrunesc în cea de-a doua ședință din această săptămână. Pe ordinea de zi a ședinței sunt 11 subiecte, printre care se numără introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, dar și audierea șefului CNA și guvernatorului BNM în legătură cu investigarea furtului miliardului. Ordinea de zi poate fi accesată AICI.

  15.21: Andrian Candu a menționat că votarea pentru modificarea Constituției este amânată pentru săptămâna viitoare: „Mă arăt dezmăgit de cele întâmplate astăzi”.

  14.53: Mihai Ghimpu a declarat că înainte de procedura de vot, PL va părăsi sala, asta după ce Candu a cerut ca votul pentru proiect să fie nominal.

  14:20: După ce deputatul socialist Vlad Batrîncea a prezentat poziția partidului față de proiectul de modificare al Constituției, în semn de protest, PSRM a părăsit plenul Parlamentului.

  12.40: Președintele Parlamentului prezintă la tribună proiectul pentru introducerea vectorului european în Constituție.

  „Nu va fi doar un mesaj politic, dar vor fi prevederi juridice care vor avea un impact legal, ceea ce înseamnă că fiecare instituție și funcționar în acest stat se va concentra pe ceea ce înseamnă integrare europeană”, a menționat Andrian Candu.

  Președintele Parlamentului propune ca votarea proiectului să fie cu apel nominal pentru ca „fiecare să își asume deschis responsabilitatea în fața țării”.

  Deputata Maria Ciobanu a menționat că prin această inițiativă Partidul Democrat nu vrea decât să se mențină la putere. Andrian Candu a declarat însă că nu este nimic deosebit în faptul că partidul din care face parte își dorește să fie la guvernare. Răspunsul a nemulțumit-o însă pe deputata PLDM, care a adăugat că PD nu vrea să ajungă la guvernare pentru a face ceva pentru cetățeni, ci pentru a se îmbogăți, or pe parcursul mandatului, mai mulți aleși ai poporului și-au crescut averile.

  „După 9 ani de guvernare, de ce nu mergeți să întrebați cetățenii dacă vor ca în Constituție să fie stipulat acest lucru? Ați ieși cu un refrendum și așa ar fi onest și cinstit”, a spus deputatul socialist Vlad Batrâncea. Acesta a mai precizat că în cazul chestiunilor de interes național, Constituția prevede că trebuie consultată și opinia cetățenilor.

  Întrebarea l-a indignat pe Candu, care a declarat că de fapt președintele Igor Dodon a încălcat deja de patru ori Constituția. Cu referire la motivul pentru care nu organizează un referendum, președintele parlamentului a declarat că deputații reprezintă cetățenii, respectivă nu se încalcă Constituția.

  „La concret, Constituția nu trebuie formată din emoții și dorințele unor grupuri de interese. Constituția e legea fundamentală a țării. Dvs aveți o componență a Curții Constituționale (CC) absolut supusă dvs. De  ce nu ați mers prin CC? Consultația cu cetățenii este normă europeană, dl Candu. Cele mai importate întrebări mereu Europa cere să fie consultate cu cetățenii. De ce deodată ați venit în Parlament? Formularea juridică în ce constă? De ce trebuie numaidecât de introdus noțiunea de integrare europeană în Constituție?”, a întrebat Vladimir Voronin

  De cealaltă parte, președintele Parlamentului a precizat că dacă în Constituție scrie că integrare europeană reprezintă obiectivul strategic d dezvoltare al țării, legile care urmează a fi aprobate de Parlament, politicile statului, dar și comportamentul funcționarului va fi îndreptate spre integrarea europeană. Răspunsul nu l-a mulțumit însă pe liderul comuniștilor.

  12.39: Deputatul democrat Igor Vremea a fost ales președinte al Comisiei de anchetă pentru investigarea presupusei finanțări ilegale a partidelor de opoziție de către Fundația Open Dialog și fondatoarea acesteia, ucraineana Ludmila Kozlovska.

  12.30: Executorii judecătorești vor fi obligați să ridice mijloacele de transport declarate în căutare, în termen de trei zile lucrătoare, de la momentul comunicării reţinerii de către organele afacerilor interne. În ședința de astăzi, deputații au votat, în I lectură, modificarea unor acte legislative în acest sens.

  12.22: Toți cetățenii străini, invitați de Guvern sau de autoritățile administrației centrale, vor fi scutiți, la perfectarea vizei de intrare pe teritoriul Republicii Moldova, de procedura invitației. Un proiect în acest sens a fost votat în primă lectură de către deputați. Potrivit autorilor proiectului, modificările legislative vor contribui la creșterea fluxului de persoane fizice și juridice care vor vizita Republica Moldova, ceea ce va facilita cooperarea economică și atragerea investițiilor.

  12.10: Deputații au revenit în plenul Parlamentului. Ședința continuă.

  11.05: Deputații au luat o pauză până la ora 12.00 la solicitarea Partidului Democrat pentru a participa la funeraliile unui părinte a fostului președinte al Parlamentului, Igor Corman.

  10.45: Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar, la expirarea contractului. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de modificare a unor acte legislative, în I lectură. Potrivit noilor reglementări, structurile militare nu vor mai putea să elibereze din serviciu persoanele care dețin doar studii gimnaziale, după expirarea termenului de acțiune al primului contract de îndeplinire a serviciului militar.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Un alt operator de telefonie mobilă oferă trafic Internet Mobil gratuit pentru elevi și profesori

  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a anunțat într-un comunicat de presă că compania Moldcell va oferi cadrelor didactice din instituțiile de învățământ general și profesional tehnic 50 GB trafi…
  Un alt operator de telefonie mobilă oferă trafic Internet Mobil gratuit pentru elevi și profesori

  Dodon, după ce CC a suspendat legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea: „L-am sunat pe președintele CC să înțeleg ce s-a întâmplat”. Soluțiile lui Dodon

  Șeful statului, Igor Dodon, cataloghează drept „stranie” decizia Curții Constituționale (CC), care suspendă legea prin care Guvernul R. Moldova și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pe anumite măsuri.
  Dodon, după ce CC a suspendat legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea: „L-am sunat pe președintele CC să înțeleg ce s-a întâmplat”. Soluțiile lui Dodon

  O amendă cât pensia pentru doi ani

  Alexandra Chiabur, o pensionară din Chișinău, în vârstă de 66 de ani, a ajuns la marginea disperării. Plânge în hohote și spune că „este gata să se arunce peste balcon” după ce a fost amendată cu 22500 de lei p…
  O amendă cât pensia pentru doi ani

  Dodon: ,,Dacă situația va fi dificilă, starea de urgență ar urma să fie prelungită până pe 15 iunie”

  Starea de urgență în R. Moldova, instituită în legătură cu pandemia COVID – 19, se finalizează pe 15 mai curent, însă autoritățile nu exclud faptul că vor cere prelungirea acestei măsuri până pe 15 iunie. Decla…
  Dodon: ,,Dacă situația va fi dificilă, starea de urgență ar urma să fie prelungită până pe 15 iunie”

  Reacția lui Dodon la propunerea lui Diacov de a reveni la procedura de alegere a președintelui de către Parlament

  După ce deputatul democrat, Dumitru Diacov, a propus revenirea la procedura alegerii președintelui de către Parlament, șeful statului, Igor Dodon, a declarat că este categoric împotrivă asupra acestei inițiativ…
  Reacția lui Dodon la propunerea lui Diacov de a reveni la procedura de alegere a președintelui de către Parlament

  Campania Națională pentru o Justiție Sănătoasă: Majoritatea instituțiilor de drept activează după un program special în perioada stării de urgență

  Până la 15 mai 2020, pe perioada instituirii stării de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, procurorii și judecătorii vor examina doar cauzele care nu suportă amânare, cum ar fi cele de emitere a ordonanței…
  Campania Națională pentru o Justiție Sănătoasă: Majoritatea instituțiilor de drept activează după un program special în perioada stării de urgență