Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele…

VIDEO Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 22 ianuarie 2022

Avem, pentru a doua oară în ultimele 3 luni, stare de urgență în R. Moldova în legătură cu criza din sectorul energetic. De această dată starea de urgență a fost instituită pe o perioadă de 60 de zile. Moldova se confruntă cu stare de urgență după ce Gazprom a respins cererea de amânare a plății avansului pentru gazele naturale și a avertizat că există riscul să ne fie tăiat gazul. Gazul nu ne va fi tăiat. Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea banilor necesari companiei Moldovagaz pentru plata către Gazprom, transferând în avans plata compensațiilor la facturile la gaz pentru următoarele trei luni. Rămânem cu ochii în patru.

Compensații majorate pentru cetățeni

Între timp, în condițiile creșterilor tarifare la căldură, Guvernul anunță că 197 de mii de familii vor beneficia de o majorare a compensațiilor în factură pentru agentul termic. Compensația maximă de care pot beneficia cetățenii la energie termică se majorează de la 450 de lei la 815 lei. Astfel, începând cu luna ianuarie, vor fi compensate 80% din creșterea de tarif, față de 67% cum era anterior, iar volumul acoperit de compensație se majorează de la o gigacalorie la o gigacalorie și jumătate.

Avocații au intrat în grevă generală

Uniunea Avocaților a intrat în această săptămână în grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, solicitând retragerea unui amendament la legea cu privire la avocatură care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni. Uniunea Avocaților califică amendamentul drept imixtiune în activitatea avocaților și solicită Parlamentului înlocuirea acestuia. În replică, Olesea Stamate, autoarea amendamentului, susține că proiectul ar putea fi revăzut.

Tot în această săptămână, Serviciul de informații și Securitate a expediat două sesizări către Procuratura Generala și Centrul Național Anticorupție. SIS solicită să fie examinate acțiunile magistratului Alexei Paniș care a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău și un eventual conflict de interese între cei doi magistrați. PG spune că ambele documente au fost recepționate și urmează a fi examinate. Magistratul Paniș alific sesizarea aceasta ca o intimidare. Rurac a activat în perioada statului capturat. Cui a slujit Rurac atunci și cui slujește acum – nu discutăm”

Biroul Interpol de la Lyon blochează căutarea lui Cavcaliuc
În această săptămână, autoritățile de la Chișinău au anunțat că politicianul-colonel Gheorghe Cavcaliuc nu mai este căutat de Interpol, însă afirmă că nu înțeleg de ce. Șeful Biroului național de Interpol, Viorel Țențiu, susține că a solicitat clarificări de la Biroul Interpol de la Lyon despre blocarea căutării internaționale a liderului PACE, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Articolul invocat stipulează că este strict interzis Organizației să întreprindă orice intervenție sau activități cu caracter politic, militar, religios sau rasial, iar biroul de la Lyon a fost solicitat să explice în care dintre categoriile menționate în articolul 3 al Constituției Interpol se poziționează Cavcaliuc. Așteptăm noutăți din Franța.

Platon nu este căutat de Interpol
Nici controversatul om de afaceri refugiat la Londra, Veaceslav Platon, nu este deocamdată căutat de Interpol. Procuratura Anticorupție a anunțat că a solicitat, repetat, Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, iar cererea este în proces de examinare.

A fost numit un nou vicepremier pentru Reintegrare
Începând cu această săptămână, R. Moldova are un nou vicepremier pentru Reintegrare. Oleg Serebrian, fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al R. Moldova în Republica Federală Germania a depus deja jurământul de învestire în funcția de vicepremier pentru reintegrare. Serebrian vine în locul lui Kulminski, după ce ultimul și-a dat demisia din motive personale.

Convenția de la Istanbul este constituțională
Curtea Constituțională a decis: Convenția de la Istanbul adoptată de Parlamentul de la Chișinău este constituțională. Astfel, sesizarea deputaților socialiști cu privire la pretinsa neconstituționalitate a Legii de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost respinsă pentru examinarea în fond.

Acces restricționat pentru părinți pe teritoriul grădinițelor
Din această săptămână, accesul părinţilor pe teritoriul, dar și în spaţiul interior al grădiniţei nu mai este permis. În instituțiile de educație timpurie vor intra doar copiii și personalul angajat, după ce le va fi măsurată temperatura corporală. Măsura a fost dispusă de autoritățile municipale în contextul răspândirii numărul cazurilor de infecției cu noua tulpină Omicron.

Peste un milion de cetățeni s-au vaccinat cu schema completă împotriva COVID-19

Ministerul Sănătății că peste un milion de cetățeni s-au vaccinat cu schema completă împotriva COVID-19. Cea mai înaltă rată cu schema primară de vaccinare se înregistrează în grupul de vârstă 70-79 de ani. Acoperirea națională cu schema completă în populația generală constituie puțin peste 29%.

Radu Albot e în turul trei la Australian Open

Tenismenul moldovean Radu Albot înregistrează o performanță uriașă în primul Grand Slam al anului. Radu Albot, locul 123 în clasamentul ATiPi, s-a calificat în turul trei la Australian Open, după o victorie în disputa cu tenismenul australian Aleksandar Vukic. (Vuchici). Îi urăm succes în continuare.

În această săptămână Roberta Metsola a fost aleasă în funcția de președintă a Parlamentului European. Metsola a fost aleasă în această funcție în ziua în care a împlinit 43 de ani. În discursul de învestire, Roberta Metsola va lucra în favoarea cetățenilor europeni și că va continua proiectele inițiate de David Sassoli, fostul președinte european decedat la vârsta de 65 de ani.