Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele…

VIDEO Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 25 decembrie 2021

A fost săptămâna citărilor la procuratură și anunțurilor în căutare internațională. Să le luăm pe rând. Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, acum președinte de onoare al Partidului Socialiștilor, a fost citat la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cauza penală SA „Energocom” privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009, atunci când era ministru al Economiei. Dodon spune că este nevinovat și promite „o primăvară  fierbinte din punct de vedere politic”, menționând că nu a primit „niciun fel de citație” de la Procuratură, iar în cazul în care va primi, se va prezenta. Rămânem cu ochii în patru ca să vedem ce urmează.

Politicianul – colonel Gheorghe Cavcaliuc, care anunța pe facebook că oferă posturi de muncă moldovenilor din Londra, a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Biroul Interpol de la Lyon a acceptat solicitarea Biroului Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare pentru arest și extrădare pe președintele formațiunii PACE, care a fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie. Acum, autoritățile britanice urmează să întreprindă măsuri pentru localizarea și respectiv arestarea lui Cavcaliuc. El este acuzat de huliganism în dosarul „verde de briliant” și are calitate de învinuit și în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi, în privința lui fiind emis și un mandat de arestare pe aceste dosare.

Tot în această săptămână, Biroul Interpol de la Lyon a acceptat și solicitarea biroului Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe fostul deputat democrat Constantin Botnari poreclit „borsetka” lui Vladimir Plahotniuc. Procurorii au solicitat și mandat de arestare pe numele lui Botnari. Botnari este învinuit că, la solicitarea fostului său șef de partid, Vladimir Plahotniuc, a interacționat cu fostul șef al Agenției Servicii Publice (ASP), Serghei Railean, pentru a perfecta documente de identitate pentru mai multe persoane din anturajul lui Plahotniuc. În perioada guvernării PD, Constantin Botnari a fost numit mâna dreaptă a liderului democrat de atunci Vladimir Plahotniuc. În 2019, atunci când PD a cedat puterea, Botnari a dispărut din spațiul public.

Deputatul fugar Ilan Șor, condamnat de prima instanța la 7 ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani rămâne pentru a doua oară fără imunitate parlamentară. Cele 9 cereri ale procurorului general interimar Dumitru Robu privind ridicarea imunității, reținerea, arestarea și trimiterea lui Șor în judecată, pe nouă capete de acuzare,printre care crearea sau conducerea unei organizații criminale, falsul în declarații, spălarea banilor, delapidarea averii străine, fabricarea sau punerea în circulație a cardurilor sau altor instrumente de plată falsă, au fost aprobate de Parlament. Acum, procurorul general interimar spune că poate cere extrădarea lui Șor pe toate cele nouă capete de acuzare. Să vedem ce urmează.

A fost agitație mare la Agenția Servicii Publice (ASP), acolo unde în această săptămână ofițerii CNA și procurori anticorupție au efectuat 69 de percheziții și au reținut 14 angajați ai instituției într-un dosar de corupție pentru implicare în schema infracțională de eliberare a actelor cadastrale. Între timp, unii dintre bănuiți au fost audiați și sunt cercetați în stare de libertate.

Bălțiul are primar. Judecătoria Bălți, sediul central a confirmat legalitatea alegerilor locale din 19 decembrie curent în circumscripția electorală municipală Bălți nr. 2 și a validat mandatul primarului ales al municipiului Bălți Nicolai Grigorișin. Alegerile de la Bălți au avut cea mai scăzută preșență la vot din istoria alegerilor de orice fel organizate în R. Moldova.

Rămânem la capitolul politică și vă informăm că Lilian Darii ar urma să fie numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Federația Rusă, după ce comisia parlamentară de profil a avizat pozitiv candidatura acestuia. Lilian Darii este diplomat de carieră. În 2018 a fost numit ambasador în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg, precum și în calitate de șef al Misiunii R. Moldova pe lângă NATO, iar în 2016-2017 a exercitat funcția de viceministru al Ministerului de Externe.

Epopeea viorii sechestrate acum câteva săptămâni pe aeroportul de la Chișinău pare că a luat sfârșit. Violonista Alexandra Conunova a primit vioara înapoi. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că la prezentarea documentelor autentificate și parcurgerii procedurilor legale care s-au impus, instrumentul muzical a fost eliberat artistei. Vă amintim că violonista a fost oprită la aeroport cu două luni în urmă, iar vioara i-a fost reținută de procurori pe motiv că violonista nu deținea acte pentru instrumentul muzical.

590 de milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional vor putea fi accesați în următoarea perioadă de către R. Moldova. Cererea R. Moldova privind programul de reforme economice post COVID-19 a fost aprobată de Consiliul de directori executivi ai FMI. Astfel. în perioada următoare, Guvernul va trebui să implementeze politici capabile să atenueze impactul pandemiei și să impulsioneze dezvoltarea economică pentru a putea contracta acești bani. 

Începând cu luna ianuarie 2022 cetățenii vor achita un tarif de 11 lei bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, cu 8 bani mai puțin decât în prezent. Membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat vineri, 24 decembrie, tariful final la gazele naturale pentru consumatorii casnici.

În localuri, de Crăciun sau Revelion, DOAR cu certificate COVID-19. Cetățenii pot avea acces la evenimentele private, organizate până 15 ianuarie 2022, într-un număr de 25 sau mai multe persoane, doar în baza prezentării certificatului COVID-19. Măsura a fost adoptată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. 

Persoanele care vin în R. Moldova din zone roșii vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19. Testul va trebui efectuat atât de persoanele nevaccinate, cât și de cele vaccinate, cu 72 de ore înainte de intrarea în țară.