Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele…

VIDEO Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 18 decembrie 2021

Incident neobișnuit la o înmormântare într-o localitate din raionul Hâncești. Preotul din comuna Secăreni a refuzat să înmormânteze o femeie din localitate, care a murit din cauza unei boli incurabile, pentru că aceasta era vaccinată împotriva COVID-19.  Rudele femeii decedate au solicitat ajutorul unui preot din alt sat pentru a duce ceremonia funerară la final. Preotul care a refuzat înmormântarea ne-a spus că în continuare nu va petrece pe ultimul drum persoanele decedate care s-au imunizat anti-Covid.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei afirmă că preotul nu poate fi tras la răspundere pentru viziunea și acțiunile sale, pentru că „toate activitățile pe care le desfășoară el, sunt din propria lui inițiativă. El trebuie să se subor doneze, dar nu se subordonează și atunci este exact ca și cei care fac parte din alte culte”. 

Vă informăm că președinta R. Moldova, Maia Sandu, a grațiat-o în această săptămână pe Natalia Ursachi, mamă a cinci copii, care fusese condamnată pentru escrocherie. La eliberarea din penitenciar, femeia a declarat că pleacă direct acasă, la Drochia, unde o așteaptă copiii și mama ei. Natalia spune că perioada pe care a petrecut-o după gratii a fost una complicată și că „alături de ea au suferit rudele și copiii ei”.

Natalia Ursachi a fost condamnată în anul 2020 la 6 ani de închisoare pentru că a obținut bani, dar și o mașină de la un cetățean, bunuri pe care nu le-a mai întors. 

În această săptămână Comisia de la Veneția a emis o opinie critică cu privire la modificările operate la Legea cu privire la Procuratură și a recomandat autorităților de la Chișinău să revizuiască substanțial procedura de evaluare a performanțelor procurorului general și reîncadrarea procurorului general al R. Moldova în componența Consiliului Superior al Procurorilor cu calitate de membru de drept. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că a luat act de avizul Comisiei de la Veneția și că autoritățile vor pune opinia Comisiei în acord cu legea „fără doar și poate”, însă a dat de înțeles că acest lucru nu se va întâmpla degrabă. De cealaltă parte, apărătorii lui Stoianoglo susțin că prin acest aviz guvernarea, Parlamentul și Curtea Constituțională au primit o palmă peste obraz.

Și tot în această săptămână, președinta Maia Sandu a participat la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, desfășurat la Bruxelles. Șefa statului a adoptat, împreună cu liderii țărilor Parteneriatului Estic și UE, Declarația comună a Summitului Parteneriatului Estic. La Bruxelles, Sandu a venit cu un mesaj tranșant către liderii UE, menționând că „ambiția Republicii Moldova este să aducem țara noastră în UE și că suntem gata să muncim din greu pentru a depăși cadrul actual”.

Noutăți importante la capitolul justiție. Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus joi la Parlament nouă cereri prin care a solicitat acordul de ridicare a imunității deputatului fugar Ilan Șor, reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a acestuia pe mai multe capete de acuzare printre care escrocherie, crearea sau conducerea unei organizații criminale, falsul în declarații, spălarea banilor, delapidarea averii străine, fabricarea sau punerea în circulație a cardurilor sau altor instrumente de plată falsă. Cererile vor fi examinate în plen săptămâna viitoare. Reprezentanții Partidului Șor califică acțiunile procurorilor drept „un circ cu clovnii care au rămas în Parlament”.

Față-n față cu magistr ații! Dosarul penal pe un capăt de acuzare, mai exact depășirea atribuțiilor de serviciu, în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a ajuns pe masa judecătorilor. Procurorii au expediat dosarul în judecată pentru examinarea în fond a cauzei penale. Pe acest capăt de acuzare Stoianoglo este învinuit că i-a achitat lui Nicolae Chitoroagă, la eliberarea din funcția de procuror, indemnizații de peste 163 de mii de lei, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința lui Chitoroagă.

A fost o săptămână fierbinte și pentru fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale Ion Caracuian. Procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul lui într-un dosar de îmbogățire ilicită. În urma descinderilor procurorii au ridicat mai multe documente, înscrisuri de ciornă și telefoane mobile, conținutul cărora urmează a fi verificat în cadrul urmăririi penale. 

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale ne anunță că procurorii continuă investigațiile privind delapidarea patrimoniului întreprinderii de stat de către un grup criminal organizat, prin abuz de serviciu, la Întreprinderea de Stat Calea Ferată. La această etapă procurorii investighează perioada activității întreprinderii cuprinsă între anii 2015 și 2019, iar unor figuranți în dosarul penal le-a fost atribuit statutul de învinuit. Toate detaliile sunt pe zdg.md.

La sfârșitul acestei săptămâni, Procuratura Anticorupție a anunțat că i-a înaintat învinuirea pentru corupere pasivă ex-deputatului democrat Sergiu Sîrbu. Potrivit procurorilor, fostul parlamentar este învinuit că în anul 2015, în interesele Partidului Democrat, a încercat să mituiască un alt deputat propunându-i până la 200 de mii de euro, pentru ca acesta să părăsească fracțiunea parlamentară din care făcea parte și în calitatea sa de deputat să voteze proiectele de legi înaintate de Partidul Democrat. Așteptăm noi detalii de la procurori.

Acum, vă spunem despre noile numiri în funcție din această săptămână. Jurnalistul Corneliu Durnescu este noul director general adjunct al Companiei „Teleradio-Moldova” și nou șef al postului public de televiziune Moldova 1.

Liliana Vițu-Eșanu a fost aleasă președintă a Consiliului Audiovizualului, iar vicepreședintă a autorității a devenit Aneta Gonța. Alegerea conducerii CA a avut loc prin vot secret, în cadrul ședinței din 16 decembrie. Ambele candidaturi au fost votate cu unanimitate de voturi.

Noutăți și la Guvern. Fostul secretar de stat la Ministerul Finanțelor Dumitru Udrea este noul secretar general al Guvernului. Candidatura acestuia a fost aprobată de Executiv.

În cele din urmă, locuitorii de la Bălți sunt așteptați duminică la urnele de vot, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, pentru a-și alege primarul pentru următorii doi ani. Bălțenii au de ales între Nicolai Grigorișin, candidat independent și Nicolae Chirilciuc, candidat desemnat de Partidul „Patrioții Moldovei”. Cel de-al doilea tur al alegerilor pentru Primăria Bălți se va desfășura la 19 decembrie, după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți care urma să aibă loc duminică, 5 decembrie la Bălți, a fost suspendat odată cu excluderea candidatei Șor Marina Tauber.

Pe plan extern trebuie să vă spunem că, în această săptămână, R. Moldova, Ucraina și Georgia au făcut lobby la Bruxelles pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat înainte de summitul Parteneriatului Estic că va milita pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că autorităţile italiene au revizuit condiţiile de intrare în peninsulă în contextul pandemiei de COVID-19 şi, începând de joi, 16 decembrie, toate persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul R. Moldova în ultimele 14 zile anterior intrării pe teritoriul italian vor putea intra în peninsulă „doar pentru motive de muncă, urgență absolută, nevoile de sănătate, nevoile de studiu, întoarcerea acasă, la domiciliu sau la reședință” și doar la prezentarea unui rezultat negativ la testul de COVID. Măsurile vor fi valabile în perioada 16 decembrie 2021 – 31 ianuarie 2022.

La capitolul Sănătate vă spunem că Ministerul Sănătății a venit cu mai multe precizări în legătură cu realizarea testelor de diagnostic PCR pentru COVID-19 cu tariful de 300 de lei în laboratoarele publice. Potrivit autorităților din sănătate, în prezent, testele de diagnostic PCR pentru infecția COVID-19 se efectuează în cadrul laboratoarelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Chișinău, Bălți, Soroca, Cahul și Comrat, precum și în laboratorul Centrului Republican de Diagnostic Medical din capitală.  Este important să știți că „Prelevarea materialului biologic pentru testul PCR COVID-19 se realizează în primele ore ale dimineții, doar în urma unei programări prealabile și cu prezentarea buletinului de identitate, pașaportului”.