Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Rusia plănuiește o lovitură…

VIDEO Rusia plănuiește o lovitură de stat în R. Moldova? Plecări masive din CSJ, istoria tinerei care a rămas fără picioare după ce a fost lovită de o mașină și învestirea noului Guvern | Săptămâna de Gardă

R. Moldova are, oficial, un nou Guvern. Membrii Executivului condus de Dorin Recean au depus, joi, jurământul de învestire după ce au primit votul de încredere din partea Parlamentului. Președinta Maia Sandu a declarat că Rusia plănuiește o lovitură de stat în R. Moldova. Autoritățile de la Chișinău au refuzat intrarea în țară a unor boxeri din Muntenegru și a unor suporteri din Serbia, iar 16 judecători de la Curtea Supremă de Justiție și-au dat demisia.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii R. Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Stimate domnule prim-ministru, stimați miniștri, aveți de administrat treburile țării într-o perioadă foarte dificilă, marcată de multiple crize. Așteptările oamenilor față de dvs. și față de stat în general, sunt foarte mari. R. Moldova trebuie nu doar să reziste, ci trebuie să se dezvolte”.

Pe canalul nostru de youtube găsiți detalii despre averea pe care o deține Dorin Recean la intrarea în funcția de prim-ministru. Vezi vedea cum arată casa din Chișinău, vila din România și vă spunem ce venituri a avut familia sa în ultimii ani.

Mai mulți miniștri din Guvernul Gavrilița își păstrează funcțiile și în noul Executiv, dar sunt și patru nume noi. Astfel, va fi creat un nou minister, cel al Energiei, care va fi condus de expertul în energetică Victor Parlicov. La cârma Ministerului Finanțelor va veni directoarea adjunctă a Camerei Americane de Comerț din Moldova, Veronica Sirețeanu, iar la Ministerul Justiției – Veronica Mihailov-Moraru, cea care, până acum, a fost secretară de stat în cadrul aceluiași Minister. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va fi condus de Lilia Dabija, până acum secretară generală în cadrul instituției.

Votarea noului guvern nu s-a petrecut fără replici între reprezentanții majorității parlamentare și cei ai opoziției. În timp ce Dorin Recean își prezenta programul de guvernare și răspundea întrebărilor deputaților, reprezentanta Partidului Șor Marina Tauber a venit în apropierea tribunei centrale și, filmând cu telefonul, l-a luat la întrebări. Cu câteva ore înainte de votul din parlament pentru guvernul Recean, Partidul Șor, Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor și-au scos simpatizanții la acțiuni de protest în preajma parlamentului. Unii au scandat lozinci antiguvernamentale în fața Parlamentului, iar alții au făcut un flash mob în spatele legislativului. 

Cu câteva zile înainte de învestirea noului guvern, ex-ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost numit în funcția de secretar general al aparatului președintelui. Iar Veaceslav Negruța, care a deținut până acum această funcție, își va continua activitatea în calitate de consilier al șefei statului în domeniul economic.

Președinta Maia Sandu a declarat, luni, că Rusia plănuiește o lovitură de stat în R. Moldova. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive în țara noastră.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive”.

La scurt timp după declarațiile președintei Sandu, vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, vizată în două cauze penale, a îndemnat partidele politice de opoziție să iasă duminică la un protest împotriva guvernării. Iar Partidul Socialiștilor din R. Moldova a condamnat intențiile șefei statului de extindere a puterilor Serviciului de Informații și Securitate și a Procuraturii Generale în contextul unor eventuale activități subversive. Reprezentanții Ministerului rus de Externe au contrazis declarațiile președintei Sandu privind planul de destabilizare a R. Moldova, calificându-le drept, citez „total nefondate și neîntemeiate”.

În acest context al unor posibile acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, autoritățile noastre au refuzat, miercuri, intrarea în țară a unor boxeri din Muntenegru. Aceștia urmau să participe la turneul internațional „Pavel Lusceschii”, în perioada 15-17 februarie.  Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat pentru Ziarul de Gardă că a fost interzisă intrarea în țară a mai multor cetățeni străini din motiv că nu întruneau, citez „condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat”. De asemenea, a fost interzisă și intrarea unui grup de suporteri ai echipei de fotbal Partizan Belgrad, din Serbia. Aceștia veniseră la Chișinău cu scopul declarat de a participa la meciul de joi dintre Sheriff și Partizan, din Conference League. Ulterior autoritățile au decis ca meciul să se joace fără public.

După declarațiile Maiei Sandu privind riscurile de securitate care ar viza țara noastră, SUA și România și-au declarat sprijinul pentru R. Moldova. Președintele Klaus Iohannis a spus că România va continua să fie alături de R. Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării, iar John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că rapoartele despre un complot rusesc de a răsturna Guvernul R. Moldova sunt „foarte îngrijorătoare”.

Resturile unei rachete au fost descoperite, joi, de o patrulă a Poliției de Frontieră în raionul Briceni. Potrivit Ministerului de Interne, este al patrulea caz în care resturi ale unor rachete rusești cad pe teritoriul R. Moldova.

Spațiul aerian al R. Moldova va fi închis parțial în perioada 1-2 iunie, a anunțat Autoritatea Aeronautică Civilă. Potrivit unui comunicat al instituției, decizia a fost luată pentru a asigura securitatea aeronautică pe 1 iunie, când R. Moldova va găzdui 47 de șefi de state și de guverne la summitul Comunităţii Politice Europene.

Armata Națională a R. Moldova a primit, marți, încă trei transportoare blindate Piranha din partea Guvernului Germaniei. Potrivit autorităților de la Chișinău, transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.

Misiunea internațională a salvatorilor moldoveni în Turcia s-a încheiat miercuri. Astfel, potrivit autorităților, echipa formată din 55 de salvatori urmează să ajungă sâmbătă în R. Moldova. Pe parcursul misiunii, echipa din R. Moldova a reușit să salveze un băiețel în vârstă de 3 ani de sub ruinele unui bloc de locuit din Turcia și au efectuat lucrări de evaluare a clădirilor și recuperare a cadavrelor în urma cutremurelor devastatoare.

Autoritățile de la Chișinău au pornit o cauză penală după ce o tânără de 25 de ani, Marcela Paladi, a fost lovită în noaptea de 5 spre 6 februarie de o mașină în timp ce încerca să plaseze triunghiul reflectorizant pentru a avertiza șoferii despre producerea unui accident mai puțin grav în care fusese implicată câteva minute mai devreme. La zece zile de la producerea accidentului, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că expertiza medico-legală, precum și cea tehnico-științifică a mijloacelor de transport implicate urmează să fie finalizate, iar, ulterior, dosarul va fi trimis în instanța de judecată.

Săptămâna aceasta a fost marcată de un lanț de demisii în sistemul judecătoresc. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat, marți, 16 cereri de demisie ale unor judecători de la Curtea Supremă de Justiție și două cereri de demisie ale magistraților de la Curtea de Apel Chișinău. Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice din Moldova consideră că plecările masive din sistem ar putea fi determinate de reforma Curții Supreme de Justiție care ar trebui să înceapă în luna martie. La rândul său, Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților din Moldova, crede că plecările în lanț de la CSJ reprezintă o problemă foarte mare pentru justițiabili, pentru că, citez „practic se blochează sistemul judecătoresc”. Mai multe detalii despre plecările masive ale judecătorilor din sistem aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat penal în dosarul „frauda bancară”, rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel Chișinău a respins, marți, recursul apărătorilor lui Andronachi prin care a fost contestată încheierea de prelungire a arestului preventiv aplicat acestuia.

Dosarul în care un angajat din cadrul Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a Spațiilor Verzi” este învinuit de neglijență în serviciu, după ce în luna mai 2022 un copil a fost strivit de o creangă în Parcul „Alunelul” din Chișinău, a fost trimis în judecată. Învinuitul este acuzat de procurori că, în perioada 17 februarie 2022 – 14 mai 2022, nu și-ar fi îndeplinit în mod corespunzător obligațiile de serviciu, adică nu a organizat și nu a asigurat o verificare și curățare eficientă a arborilor de pe teritoriul parcului „Alunelul”.

Astăzi este a 360-a zi de când Rusia a invadat Ucraina. Autoritățile ucrainene au declarat zilele trecute că Rusia plănuiește un atac masiv pe 24 februarie, zi în care a început războiul. Între timp, analiștii Institutului american pentru Studiul Războiului susțin că echipamentele militare și numărul de soldați ruși implicați în război sunt, citez „semnificativ epuizate”. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va conveni asupra celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Astfel, blocul comunitar ar putea impune Federației Ruse interdicții de export în valoare de 11 miliarde de euro.

Avem două noutăți și din viața redacției Ziarului de Gardă. Colegii noștri au obținut patru premii în cadrul celei de-a cincea ediții a concursului „Premii pentru Jurnalismul de Mediu”, organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu din R. Moldova. Jurnaliștii Anatolie Eșanu și Victor Moșneag au ocupat locul 1 la categoria presă scrisă, iar Natalia Zaharescu și Marina Gorbatovschi s-au plasat pe locul 3. Totodată, Victoria Borodin a obținut o diplomă de mențiune.

O expoziție fotografică cu mărturii de până la și după războiul rusesc din Ucraina, cu momente despre drame și speranțe, cu demolări și reconstrucții umane este lansată de ZdG la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău. Expoziția va fi vernisată în perioada 21 februarie – 5 martie.