Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Percheziții la domiciliile unor…

VIDEO Percheziții la domiciliile unor foști și actuali angajați ai IGPF. SPIA: „Au facilitat traversarea frontierei de stat a R. Moldova a cetățenilor ucraineni, obținând de la aceștia sume cuprinse între 3000 și 5000 de euro”

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA), în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au efectuat percheziții marți dimineață, 7 martie, la domiciliile unor angajați și foști angajați ai Direcției regionale Nord a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), în dosarul privind organizarea migrației ilegale.

Conform SPIA, în urma descinderilor efectuate în raioanele Briceni, Edineț, Soroca și în punctul de trecere a frontierei de stat Grimăncăuți – Vașcovțî, au fost depistate obiecte și alte mijloace de probă ce au relevanță în cadrul cauzei penale.

Pe parcursul anului 2022, acțiunile pretins ilegale a 12 angajați și doi ex-angajați din cadrul Direcției regionale Nord a IGPF și persoane civile, manifestate prin organizarea migrației ilegale, au fost documentate de ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS.

„Astfel, în contextul războiului din Ucraina și interzicerea de către autoritățile ucrainene a părăsirii teritoriului de către bărbați, începând cu data de 25 februarie 2022, un grup de persoane, constituit din civili și angajați ai subdiviziunilor MAI, au facilitat traversarea frontierei de stat a R. Moldova a cetățenilor ucraineni, prin zona verde, obținând de la aceștia sume cuprinse între 3000 și 5000 de euro.

În fapt, figuranții prin intermediul angajaților poliției de frontieră introduceau în Sistemul informațional privind eliberarea informației cu privire la traversarea frontierei de stat de către persoana fizică sau unitatea de transport, actele de identitate a cetățenilor ucraineni, aplicându-le în pașapoarte ștampila de intrare în țară, în lipsa acestora, pentru a demonstra intrarea legală pe teritoriul R. Moldova. Prin urmare, aceasta le asigura solicitanților posibilitatea tranzitării legale a Moldovei spre Uniunea Europeană”, precizează reprezentanții SPIA într-un comunicat.

În continuare, urmează a fi efectuate acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.