Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Paradă și manifestații cu…

VIDEO Paradă și manifestații cu încălcarea legii și lista deputaților care riscă amenzi, noutăți din justiție, secretarul general al ONU la Chișinău și ce se întâmplă în a 80-a zi de război în Ucraina | Săptămâna de Gardă

Săptămâna a început cu evenimente dedicate zilei de 9 mai, în acest an împlinindu-se 77 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. În timp ce Europa de Vest marchează pe această dată „Ziua Europei”, Federația Rusă și alte țări ex-sovietice sărbătoresc „Ziua Victoriei” asupra fascismului.

Ziua de 9 mai a fost marcată și la Chișinău, prin discursuri, depuneri de flori, parade și marșuri cu simboluri interzise.

De dimineață, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministra Natalia Gavrilița au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”. La eveniment nu a participat președinta Maia Sandu, instituția prezidențială anunțând că toate acțiunile planificate pentru ziua de 9 mai au fost anulate din motive de sănătate.

La Chișinău, mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și alte persoane publice, au ignorat prevederile legale și au purtat panglica negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 mai în centrul capitalei. Noi i-am identificat pe câțiva dintre ei, iar fotografiile acestora le-am publicat pe zdg.md. 

Și la Comrat, în autonomia Găgăuză, a fost organizată o paradă dedicată „Zilei Victoriei”.  Și aici mulți dintre participanți au purtat în piept panglica negru-oranj, care simbolizează, în această perioadă, agresiunea rusă asupra Ucrainei.

Paradă cu încălcarea legii privind purtarea și răspândirea simbolurilor interzise s-a desfășurat și la Bălți. În fruntea marșului a fost primarul orașului și mai mulți funcționari publici locali, care NU purtau așa numita panglică a „Sfântului Gheorghe”.

În schimb Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a purtat în piept panglica negru-oranj, interzisă prin lege. Întrebat de jurnaliști de ce încalcă legea, episcopul a refuzat să răspundă.

Poliția a anunțat că a identificat peste 300 de persoane care au purtat panglica negru-oranj în timpul manifestațiilor de 9 mai. Printre acestea se numără și 17 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Aleșii poporului riscă amenzi de până la 9 mii de lei, dar abia după ce, la solicitarea procurorilor, le va fi ridicată imunitatea parlamentară, a anunțat șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Iar la Moscova, unde în fiecare an se sărbătorește „Ziua Victoriei” în „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, discursul lui Putin a fost despre „cinstirea memoriei strămoșilor care au pierit în Stalingrad în lupta cu dușmanii, despre cei care luptă acum în Donbas și despre cum statele NATO nu vor să-i asculte pe ruși”. 

Trecând de la parade la viața noastră de zi cu zi, vă spunem că, în ultimele 12 luni, preţurile medii de consum în R. Moldova au crescut cu 27%, iar la produse alimentare cu 30%. Biroul Naţional de Statistică mai anunță că mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 19%, iar serviciile prestate populaţiei – cu 34%.

În legătură cu majorarea prețurilor la produsele alimentare și pentru a anunța măsurile antiinflaționiste pe care le întreprinde BNM, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, va fi audiat, săptămâna viitoare în Parlament.

Mai scump ar putea deveni și transportul public din municipiul Chișinău. O călătorie cu autobuzul sau troleibuzul s-ar putea scumpi de 3 ori, de la 2 la 6 lei. Pentru a intra în vigoare scumpirile, proiectul în acest sens pregătit de consilierii municipali socialiști trebuie să fie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău. Pentru a evita scumpirile, primarul Ion Ceban cere 350 de milioane de lei de la guvern.

În această săptămână, compania Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu UkrHidroEnergo, companie de stat din Ucraina. Potrivit Agenției Proprietății Publice, operatorul ucrainean a început deja la 12 mai deja de energie. Restul, 70 la sută din necesarul de curent electric al Republicii Moldova, este asigurat în urma contractului de achiziție semnat la sfârșitul lunii aprilie cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan.

La sfârșitul săptămânii, Ministerul Sănătății a anunțat că în R. Moldova a fost înregistrat primul caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii. Copilul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.

Noutăți avem și la capitalul justiție. Fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, este cercetat penal pentru abuz în serviciu. Turcanu este suspectat că, în 2020, fiind președinte al instanței, a redistribuit altor persoane decât cele incluse în lista aprobată de CSM, mijloace bănești sub formă de indemnizație unică angajaților Judecătoriei care au contactat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Detalii despre averea, dosarele gestionate de magistrat și acuzațiile care i se aduc acum avem pe zdg.md.

Iar un alt magistrat cercetat penal, ex-președintele Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș, care a fost eliberat din funcția de judecător la mijlocul lunii martie curent, va primi indemnizație unică de concediere în valoare de 234 de mii 565 de lei pentru 18 ani de activitate în sistemul judecătoresc.

Și tot în această săptămână, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat că trei din cei cinci candidați la funcția de procuror–șef al Procuraturii Anticorupție au întrunit criteriile de eligibilitate și trec în următoarea etapă a concursului – proba interviului. Este vorba despre Adrian Bordianu, Veronica Dragalin și Octavian Iachimovschi. Etapa interviurilor a fost stabilită pentru 17 și 18 mai curent.

În această săptămână, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite Antonio Guterres a efectuat o vizită oficială la Chișinău. Înaltul oficial a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița. Discuțiile s-au axat asupra consecințelor războiului din Ucraina pentru R. Moldova și asupra eforturile țării noastre de a continua proiectele de dezvoltare a țării.

Vă mai anunțăm că R. Moldova participă la sfârșitul acestei săptămâni la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, cel care conduce delegația R. Moldova, va vorbi despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina.

Se împlinesc 80 de zile de război în Ucraina. În contextul zile de 9 mai, autoritățile ucrainene au anunțat că rușii „au sărbătorit pe oasele locuitorilor din Mariupol”. Ucrainenii i-au acuzat pe ruși că au adus în regiunea ocupată Herson oameni din Crimeea, pe care i-au scos pe străzi cu flori și steaguri sovietice. 

În orașul-port Mariupol, distrus de forțele ruse, oficialii ucraineni spun că nu a avut loc o paradă, dar au fost depuse flori la un memorial recent renovat de separatiștii susținuți de ruși. „Ocupanții au sărbătorit Ziua Victoriei pe oasele locuitorilor din Mariupol. Sute de cetățeni uciși de armata rusă continuă să fie duși în groapa comună de lângă satul Vynohradne”, se arată în declarația oficială a Consiliului din Mariupol.

Tot la 9 mai, președintele american Joe Biden a semnat legea „Lend-lease”, care va accelera procedura de acordare a ajutorului pentru Ucraina. Ce prevede legea am explicat într-un articol publicat pe site-ul nostru.

Între timp, partea ucraineană negociază cu partea rusă evacuarea militarilor răniți și blocați în oțelăria Azovstal. Oferă, în schimb, prizonieri de război ruși. Viceprim-ministra Irina Vereșciuk spune că încă nu există un acord, dar se poartă discuții. În același timp, guvernul ucrainean anunță că va elibera regiunea Herson, din sudul țării, înainte ca aceasta să fie alipită la Rusia. Pretinsele autorități din Herson, impuse acolo de Moscova, cer anexarea fără să mai fie organizat un referendum, așa cum anunțaseră inițial.

Încheiem cu vestea că R. Moldova s-a calificat în finala Eurovision de la Torino. Zdob și Zdub şi fraţii Advahov, reprezentanții țării noastre, au evoluat în prima semifinală a concursului de muzică. Alături de R. Moldova s-a calificat și Ucraina, care este considerată drept favorită să câştige competiţia, dar și România. Marea finală va avea loc în această seară, iar dacă vă aflați peste hotarele Republicii Moldova îi puteți susține pe reprezentanții noștri cu un vot prin telefon.