Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Nemerenco: „Se declară stare…

VIDEO Nemerenco: „Se declară stare de urgență la nivel național începând cu 10 septembrie”

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a instituit joi, 9 septembrie, stare de urgență în sănătate publică la nivel național începând cu data de 10 septembrie și până pe 30 octombrie. Astfel, persoanele care au atins vârsta de 18 ani și mai mult vor avea acces la evenimentele desfășurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri, dar și la evenimentele în spații închise – cluburi de noapte, ringuri de dans teatre, cinematografe, săli de concerte inclusiv în baza certificatului de vaccinare cu schema completă sau a la prezentarea unui rezultat negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusului SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore.

Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Evoluția procesului epidemic prin infecția COVID poartă la moment un caracter ascendent cu tendință de agravare continuu în special în perioada ultimelor patru săptămâni. Vrem să menționăm că au crescut numărul de cazuri noi. Avem multe raioane cu o creștere bruscă a incidenței. De asemenea, este important să menționăm că numărul de reproducere efectiv este în creștere și a constituit pentru ultimele 14 zile – 1,15, iar pentru ultimele 7 zile a ajuns la 1,41.

Analizând ultimele evoluții ale cazurilor de COVID-19, Comisa a decis să declare stare de urgență în sănătate publică la nivel național începând cu 10 septembrie și până pe 30 octombrie 2021. Începând cu 11 septembrie, persoanele care sunt cu vârsta de 18 ani și mai mult vor avea acces la evenimentele desfășurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri și, de asemenea, în spații închise – cluburi de noapte, ringuri de dans teatre, cinematografe, săli de concerte și alte evenimente în baza următoarelor permisiuni: va fi solicitată prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare pe suport de hârtie sau în format digital, care este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei de vaccinare sau prezentarea unui rezultat negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusului SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusului SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore pe suport de hârtie sau în format digital sau prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și 6 luni de la îmbolnăvire sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 – un act confirmativ care este valabil cu o durată a perioadei de 90 de zile din data efectuării investigației. De asemenea, Ministerul Sănătății în termen de 5 zile de comun acord cu alte autorități publice centrale va actualiza și prezenta CNESP versiunea a treia a Planului de prevenire și răspuns la infecția cu noul coronavirus”, a declarat ministra Sănătății.

Membrii CNESP au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. De la 1 septembrie, majoritatea instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își desfășoară activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.