Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Gaz mai scump în…

VIDEO Gaz mai scump în aprilie, detalii despre cei cinci aspiranți la funcția de șef al PA, Platon – învinuit în dosarul Laundromat și un scurt rezumat al ultimelor zile de război în Ucraina | Săptămâna de Gardă

Este oficial și definitiv! Simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj, numită și panglica „Sfântului Gheorghe”, au fost interzise în R. Moldova. Parlamentul a votat, în lectură finală, modificarea Codului Contravențional în acest sens. Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.

Nemulțumiți, deputații socialiști cer Curții Constituționale să declare drept neconstituțională modificarea Codului Contravențional, iar fostul președinte Igor Dodon susține că, la 9 mai, își va atârna la piept panglica negru-oranj și va sărbători Ziua Victoriei printr-un marș organizat la Chișinău, chiar dacă riscă să fie amendat. 

Gaz și mai scump în aprilie. Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz va fi de peste 1 193 de dolari pentru mia de metri cubi. Tot din aprilie, cetățenii nu mai beneficiază de compensații din partea guvernului și vor achita 15 lei și 18 bani pentru fiecare metru cub de gaz consumat. 

Cinci aspiranți la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție s-au înscris la concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Pe listă se regăsesc actuali și foști procurori, dar și o procuroră care gestionează dosare de corupție în State Unite ale Americii. Cei cinci candidați sunt Adrian Bordianu, Octavian Iachimovschi, Veronica Dragalin, Oleg Potîrniche și Victor Brânză. ZdG a analizat activitatea celor cinci și vă prezintă într-un articol publicat pe zdg.md cele mai relevante informații.

După 21 de ani cu Grigore Belostecinic în frunte, Academia de Studii Economice are un nou rector. Este vorba de doctorul habilitat, profesor universitar, Alexandru Stratan, ales în această funcție marți, 12 aprilie, de comunitatea academică a ASEM. CV-ul noului conducător al Academiei îl găsiți pe site-ul nostru.

Dosarul „Vento”, în care erau vizați șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și subalternul său, Roman Statnîi, a fost clasat. Ex-procurorul Statnîi, cel care a gestionat inițial dosarul, a fost scos de sub urmărire penală.

La câteva zile după ce Vladislav Clima și-a dat demisia din magistratură, procurorii anticorupție au descins cu percheziții la domiciliul și în automobilul fostului judecător și fost președinte al Curții de Apel Chișinău. Clima are statut de bănuit într-o cauză penală deschisă pentru îmbogățire ilicită. 

A doua zi după descinderi, Procuratura Anticorupție a anunțat că, în urma perchezițiilor, „procurorii NU au depistat și ridicat careva obiecte și documente relevante pentru cazul examinat”. Clima este bănuit că ar deține bunuri care depășesc cu circa 4,5 milioane de lei veniturile familiei sale din ultimii ani. Cine este Vladislav Clima, ce avere deține și de ce președinta Sandu l-a demis anterior din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Magistrata Olesea Țurcan, care săptămâna trecută a fugit din țară după ce procurorii au descins în biroul ei, a revenit în R. Moldova în această săptămână. Astfel, procurorii au efectuat percheziții și la domiciliul ei, însă, la fel ca și în cazul lui Clima, spun că nu au depistat și ridicat careva obiecte și documente relevante. Magistrata Olesea Țurcan a fost recunoscută în calitatea de bănuită în comiterea „infracțiunii de pronunțare cu bună-știință” a „unei încheieri contrare legii”.

Ex-deputații transfugi Sergiu Sîrbu, Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi au fost transferați din arest la domiciliu în arest în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Vor fi deținuți acolo cel puțin 30 de zile. 

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care a fugit anul trecut la Londra, a fost pus sub învinuire în dosarul Laundromat. Așteptăm noutăți de la procurori.

Gata cu înfrățirea orașelor Chișinău și Constanța. La începutul acestei săptămâni, la câteva ore după ce a anunțat despre semnarea unui acord cu Ion Ceban, primarul Constanței, Vergil Chițac, a anulat „înfrățirea” cu primarul pro-rus al Chișinăului spunând că s-a atribuit o „semnificație politică” semnării acordului. La scurt timp, Ion Ceban a scris pe facebook, cu referire la primarul Constanței, că „Amiralul a capitulat sub presiuni și frustrări personale! 

După câteva sâptămâni în care R. Moldova s-a aflat pe lista neagră, Uniunea Europeană permite, din nou, exportul de metal uzat în R. Moldova. Noi am documentat acest subiect și am aflat că principalii importatori de deșeuri metalice din UE în 2021 au fost firma unui inculpat în dosarul Metalferos și Uzina Metalurgică de la Rîbnița. Detalii despre principalii beneficiari avem în articolul publicat pe zdg.

Starea de urgență instituită în R. Moldova, care ar urma să expire la 24 aprilie, ar putea fi prelungită. Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că Guvernul va cere Parlamentului prelungirea stării de urgență în contextul războiului din Ucraina.

Natalia GAVRILIȚA, prim-ministra R. Moldova: „Atâta timp cât avem război în vecinătatea noastră și există riscuri de escaladare care ar putea genera noi fluxuri de refugiați, atunci cred că este cazul să mergem și să solicităm prelungirea stării de urgență. Trebuie să nu facem abuz de aceste stări de urgență, să luăm decizii în Comisia pentru Situații Excepționale care țin de gestionarea consecințelor acestei crize și a războiului din Ucraina. De aceea, cred că cetățenii pot fi în felul ăsta mai siguri pentru că, pe de-o parte, vom avea acest instrument de luare a deciziilor rapide prin Comisia pentru Situații Excepționale, dar pe de altă parte avem și procesul obișnuit de luare a deciziilor în Parlament, vedem inițiativele legislative”.

După ce Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că Rusia ar putea organiza „acțiuni militare provocatoare în regiunea transnistreană pentru a acuza Kievul de agresiune împotriva unui stat vecin”, a venit și prima reacție din stânga Nistrului. Așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol a emis un comunicat de presă prin care neagă afirmațiile ucrainenilor și solicită Kievului, citez, „să aibă grijă de cetățenii ucraineni și să se abțină de la publicarea informațiilor false”.

Un protest împotriva discriminării în școli a persoanelor transgender a avut loc vineri în fața Ministerului Educației. Acțiunea de protest vine după ce, în această săptămână, un adolescent transgender s-a sinucis. Acesta fusese anterior umilit și bătut de colegii săi de școală. 

Despre războiul din Ucraina

După retragerea trupelor ruse din unele regiune ale Ucrainei, în spațiul public continuă să apară dezvăluiri șocante ale victimelor invaziei rusești. Comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, Ludmila Denisova, afirmă că soldaţii ruşi au violat timp de 25 de zile un grup de femei din Bucea, pe care le țineau captive într-un subsol. Nouă dintre femei sunt acum însărcinate. AMBIANȚĂ. O femeie în vârstă de 50 de ani a dezvăluit că a fost violată de un soldat cecen. Soțul ei a încercat să o protejeze și a fost împușcat. Pe site-ul nostru găsiți poveștile cutremurătoare ale unora dintre femeile ținute captive și violate de soldații ruși.

Oficiul procurorului general al Ucrainei informează că, de la începutul războiului, au murit 183 copii, iar 342 au fost răniți. Cele mai multe victime în rândul copiilor au fost înregistrate în regiunile Donețk, Kiev, Harkov, Nikolaev, Lugansk, Zaporojie, Herson, Sumî și Jitomir.

42 de țări s-au adresat la Curtea Internațională de la Haga în legătură cu războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Ministrul ucrainean al Justiției a menționat că investigarea crimelor de război la nivel internațional a început deja.

Vă mai spunem că la centrul de plasament de la Sanatoriul Provizoriu de Bază „CONSTRUCTORUL” din municipiul Chișinău a fost amenajată prima clasă de studii online pentru copiii refugiați din Ucraina. În clasă au fost aduse bănci, rechizite școlare și 20 de laptopuri care asigură accesul copiilor la platformele de educație online, astfel ca aceștia să poată continua studiile cu profesorii și colegii lor din Ucraina.

Pe final vă îndemnăm să intrați pe canalul nostru de youtube, unde veți găsi mai multe reportaje cu mărturii ale oamenilor care au trăit războiul pe propria piele, dar au reușit să scape din infern. Acum se află în siguranță, însă visează la ziua în care se vor putea întoarce la casele lor.