VIDEO/ Dodon rămâne în arest la domiciliu, cumnatul lui – în izolator, nou director la SIS, moțiune împotriva Ministerului Agriculturii, detalii noi de la tragedia din parcul „Alunelul” și 100 de zile de război în Ucraina | Săptămâna de Gardă – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Dodon rămâne în arest la domiciliu, cumnatul lui – în izolator, nou director la SIS, moțiune împotriva Ministerului Agriculturii, detalii noi de la tragedia din parcul „Alunelul” și 100 de zile de război în Ucraina | Săptămâna de Gardă

  VIDEO/ Dodon rămâne în arest la domiciliu, cumnatul lui – în izolator, nou director la SIS, moțiune împotriva Ministerului Agriculturii, detalii noi de la tragedia din parcul „Alunelul” și 100 de zile de război în Ucraina | Săptămâna de Gardă
  de
  04 iunie 2022 | 11:26

  Începând cu 1 iunie vom achita cu aproape 4 lei mai mult pentru un metru cub de gaze. ANRE a aprobat în această săptămână noul tarif: 18 lei și 60 de bani. Între timp, Moldovagaz îndeamnă consumatorii să cheltuie mai puține gaze naturale și propune un șir de măsuri în acest sens. Pe site-ul nostru găsiți toate sfaturile celor de la Moldovagaz pentru reducerea consumului casnic de gaze.

  Vă spunem că fostul președinte Igor Dodon plasat săptămâna trecută în arest la domiciliu, rămâne în arest la domiciliu. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor privind transferarea socialistului în izolator. Iar cumnatul lui Dodon, Petru Merineanu, cel care a încercat să înghită o recipisă când a văzut procurorii la ușa lui, rămâne în arest în izolator pentru următoarele 30 de zile.

  Între timp, la pensiunea „Fata Morgana” de pe malul Nistrului, cumpărată de cumnatul lui Dodon în vara anului trecut, lucrările de reconstrucție sunt în plină desfășurare. Sătenii spun că înainte de a fi arestat, Merineanu putea fi văzut aproape zilnic la pensiunea din satul său de baștină, Molovata. Unii spun că și Igor Dodon, fostul președinte, a fost văzut acolo, nu o singură dată. Ziarul de Gardă a mers la Molovata și vă prezintă legăturile familiei Dodon cu noua bază de odihnă „all inclusive” de pe Nistru.

  Între timp, la sfârșitul acestei săptămâni, procurorii anticorupție din dosarul lui Dodon au efectuat o și vizită la sediul PSRM. Acuzatorii spun că au mers acolo după mai multe documente necesare pentru cercetările din dosarul privind finanțarea ilegală „a unui partid politic”. Așteptăm detalii despre conținutul documentelor.

  Publicitate

  Avem detalii noi în cazul tragediei din parcul „Alunelul”. O singură persoană a plătit până în prezent cu funcția, după ce o fetiță de nici doi ani și-a pierdut viața fiind strivită de o cracă ce a căzut peste tricicleta în care se afla.

  Primăria a desfășurat o anchetă internă, după care l-a demis pe directorul întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Serghei Carp. Totodată, autoritățile locale și centrale s-au angajat într-un ping-pong al acuzațiilor reciproce. Ziarul de Gardă a realizat o anchetă paralelă cu cea a autorităților și vă prezintă pe site-ul zdg.md verigile slabe dintr-un lanț al birocrației și indiferenței, care s-a soldat cu moartea unui copil, într-o zi senină de primăvară.

  Serviciul de Informații și Securitate are un nou director. Alexandru Musteața, fost director al Departamentului „Buna Guvernare” din cadrul Fundației Soros-Moldova, actual membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC), a fost numit de Parlament în funcția de director al Serviciul de Informații și Securitate pe un termen de 5 ani. Averea cu care intră în funcție și detalii din CV-ul noului conducător al SIS găsiți pe zdg.md.

  Agenția Moldsilva a rămas fără conducere după ce Vadim Stîngaci și-a dat demisia din funcția de director al instituției. Stângaci susține că a depus cererea de demisie încă săptămâna trecută, iar motivele pentru care a demisionat sunt personale.

  Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală pe un episod de îmbogățire ilicită, disjuns din dosarul de bază, în privința lui Ruslan Popov, adjunctul suspendat al procurorului general suspendat. A fost încheiată urmărirea penală și pentru săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale. Acum, Procuratura Anticorupție așteaptă ca Popov să facă cunoștință cu materialele cauzei penale, iar apoi dosarul să fie transmis în instanța de judecată.

  Patru aspiranți la funcția de șef al Procurorii Anticorupție au fost admiși la proba interviului. Este vorba despre Adrian Bordianu, Veronica Dragalin, Octavian Iachimovschi și Victor Brânză. Proba interviului se va desfășura la 7 iunie curent.

  Președinția a expediat un demers către Consiliul Superior al Magistraturii prin care anunță că președinta Maia Sandu a respins candidaturile a 13 judecători, dintr-un total de 40 de magistrați, privind numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. În demersul Președinției se menționează că, în principal, candidaturile celor 13 magistrați pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă au fost respinse din motivul unor sancțiuni disciplinare aplicate în cazul unor magistrați.

  Publicitate

  Pe listă se regăsește și Rodica Berdilo, magistrata care a decis invalidarea alegerilor locale din Chișinău câștigate de Andrei Năstase. A fost respinsă și judecătoarea Victoria Hadîrcă, cercetată penal anterior pentru acte de corupție, dar și Victoria Sănduța, magistrată care a criticat de mai multe ori sistemul judecătoresc. Lista completă o avem pe zdg.md.

  Tot în această săptămână, fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat moțiune simplă împotriva activității Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Deputatul socialist Radu Mudreac, cel care a citit textul moțiunii, a declarat că „în cele nouă luni de la învestirea guvernului de la Chișinău, Ministerul Agriculturii nu a făcut nimic în susținerea sectorului agro-alimentar”. Potrivit regulamentului, dezbaterea moțiunii va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.

  Vizită istorică în R. Moldova. Țara noastră a găzduit reuniunea președinților de Parlament din Statele Baltice și Nordice. În cadrul unei conferințe de presă susținute alături de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, oficialii din cele opt țări și-au exprimat susținerea pentru țara noastră în parcursul ei european. Șefii parlamentelor au vorbit despre războiul din Ucraina și consecințele acestuia, lăudând și apreciind eforturile R. Moldova în gestionarea crizei refugiaților.

  La debutul acestei săptămâni, Calea Ferată din Moldova a anunțat că a achitat integral restanțele salariale față de angajații întreprinderii pentru anul 2021. Responsabilii CFM susțin că începând cu 1 iunie 2021, odată cu schimbarea conducerii întreprinderii, salariile curente au început a fi plătite fără întârziere, iar concomitent au fost stinse și restanțele la salariile neachitate din perioadele precedente.

  Statele Unite au anunțat că vor furniza Ucrainei sisteme avansate de lansatoare de rachete, dar cer asigurări că acestea nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei. Aceste arme ar permite ucrainenilor să lovească cu mai multă precizie ținte cheie de pe câmpul de luptă, a declarat Joe Biden, fiind citat în New York Times. Casa Albă a precizat însă că nu este vorba despre sisteme cu rază lungă de acțiune, adică de sute de kilometri, ci de arme cu autonomie de aproximativ 80 de kilometri. În discursul său de miercuri noapte, președintele Volodimir Zelensky a cerut din nou arme Occidentului. El a mai spus că raidul asupra unei fabrici chimice din Severodonețk este dovada nebuniei comandanților forțelor ruse.

  Pe de altă parte armata rusă a primit un ultimatum de la Vladimir Putin. Trebuie să cucerească integral, în următoarele zile, regiunea Lugansk, aflată în proporție de 95% sub control rusesc. Un alt termen stabilit de Putin este 1 iulie. Până atunci ar trebui să fie cucerită și regiunea Donețk.

  Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat joi într-un discurs adresat politicienilor şi locuitorilor din Luxemburg că trupele ruse controlează în prezent aproape 20% din teritoriul Ucrainei, dar și că, de la începutul invaziei ruse pe scară largă în 24 februarie, forţele de apărare ucrainene au eliberat 1 017 aşezări, potrivit agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Magistrații Judecătoriei Ciocana au emis mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele lui Plahotniuc în dosarul „Metalferos”

  Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc în…
  Magistrații Judecătoriei Ciocana au emis mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele lui Plahotniuc în dosarul „Metalferos”

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler