Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Dodon, lăsat să plece…

VIDEO Dodon, lăsat să plece în România, percheziții, executori judecătorești lăsați fără licențe și fabrica de clone a deputatului fugar Ilan Șor | Săptămâna de Gardă

Președinta Maia Sandu a cerut partenerilor externi ai R. Moldova ajutor pentru întărirea capacităților de apărare aeriană în contextul războiului din Ucraina. Într-un interviu pentru agenția britanică de știri Reuters, șefa statului a menționat că bugetul militar al țării a fost majorat și că guvernul discută cu UE și cu alte state partenere despre nevoia R. Moldova de a avea sisteme performante de apărare aeriană.

Iar Ministerul Apărării Naționale de la București a furnizat R. Moldova o donație de echipamente medicale de protecție în valoare de aproximativ 30 milioane de lei moldovenești. Potrivit autorităților de la Chișinău, echipamentele au fost donate în contextul prevenirii și combaterii infectării cu virusul SARS-CoV-2. Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Musteața, a semnat, joi, un ordin ce prevede blocarea accesării de către utilizatorii din R. Moldova a două surse cu conținut online, citez „promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”. Astfel, urmează a fi sistat accesul la portalurile eadaily.com și bloknot.ru.

Zeci de pagini și peste 100 de profiluri false de facebook îi lustruiesc zilnic imaginea deputatului fugar Ilan Șor, liderul Partidului Șor. Numeroase pagini create în Asia au primit, peste noapte, denumiri și fotografii noi, purtând acum numele și imaginea lui Ilan Șor sau a partidului acestuia. Cu mii de euro pompate în postări sponsorizate și cu aportul celor peste 100 de postaci, care comentează, dau like-uri și distribuie postările, Ilan Șor capătă, în mediul virtual, imaginea unui „politician tânăr iubit de cetățeni, bun manager, om de echipă căruia îi pasă de popor și de oamenii săraci”. Cum funcționează întreaga mașinărie a postacilor lui Șor, vedeți în investigația integrală publicată pe zdg.md.

Liderul formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat joi că revine pe arena politică din R. Moldova. 

Renato Usatîi, lider al „Partidului Nostru”: „Eu astăzi vreau să anunț un restart al „Partidului Nostru” la nivel național. Ce înseamnă acest lucru? Voi merge în fiecare localitate din R. Moldova, voi ajunge în fiecare sat, oraș, municipiu din țară pentru a revizui și face unele schimbări în structurile existente ale partidului și a crea structuri în localitățile unde ele nu au existat”.

Usatîi a renunțat la mandatul de primar al orașului Bălți și s-a retras din politică în 2021, în urma scrutinului parlamentar din 12 iulie, când formațiunea sa nu a reușit să intre în Parlament. 

Iar Cancelaria de Stat a contestat în instanța de judecată cele șase Planuri Urbanistice Zonale, votate cu scandal în decembrie 2022 de către membrii Consiliului Municipal Chișinău. Potrivit viceprim-ministrului Andrei Spînu, niciunul dintre acele Planuri Urbanistice Zonale nu a avut aviz general pozitiv de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale conform prevederilor legale.

În R. Moldova va fi introdusă acordarea protecției temporare refugiaților ucraineni, iar persoanelor care vor solicita această protecție li se va acorda un document de identitate, au decis miercuri membrii Cabinetului de miniștri. Potrivit proiectului de lege, refugiații ucraineni vor putea obține un document de identitate, eliberat cu titlu gratuit, valabil un an.

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir crede că mașinile de lux pe care le folosesc unii preoți din R. Moldova „sunt primite cadou”, la fel ca și cele două mașini ale sale, un BMW și o Toyota – una primită de la fostul președinte al R. Moldova Vladimir Voronin, iar alta – de la un „om de afaceri”. Mitropolitul nu vede nicio problemă în faptul că a acceptat un asemenea cadou de la un politician și spune că, citez „în Rusia, peste tot se fac așa cadouri bisericilor”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Guvernul R. Moldova trebuie să achite 12 mii de euro unei femei care s-a aflat în detenție, din cauza condițiilor precare din Penitenciarul nr. 13. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că asistența medicală inadecvată în penitenciare este o problemă sistemică în R. Moldova.

Iar Inspectoratul General al Poliției a anunțat că va testa în următoarele două luni sistemul „EUNOMIA TRAFFIC’’ – mașina inteligentă care înregistrează încălcările șoferilor în trafic. Potrivit reprezentanților Poliției, mașina este dotată cu cititor de numere și cameră la 360 de grade, ceea ce permite constatarea abaterilor comise în trafic din ambele sensuri de circulație, prin monitorizarea și scanarea numerelor de înmatriculare ale unităților de transport din trafic, iar ulterior fixarea automată a acestora.

Directoarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Natalia Catanoi, numită în această funcție acum șase luni, a fost suspendată, citez „din cauza managementului defectuos al instituției”, iar Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă de serviciu asupra activității acesteia. Fosta directoare susține că va aștepta decizia comisiei de anchetă și apoi va decide care vor fi acțiunile sale ulterioare.

Colegii Nataliei Catanoi au acuzat-o pe ministra Sănătății, Ala Nemerenco, că ar aduce oamenii săi la conducerea instituției. Între timp, pe 16 ianuarie, în funcția de vicedirector al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost numit Iurie Crasciuc, fostul director al Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.

Puiul de leu surprins săptămâna trecută în localitatea Palanca se află până în prezent la domiciliul lui Vasile Mereuță, un agricultor din raionul Căușeni, dar care practică agricultura în raionul Ștefan Vodă. Animalul sălbatic urma să fie dus, luni, la Grădina Zoologică din Chișinău, la solicitarea Inspectoratului pentru Protecția Mediului, însă reprezentanții menajeriei au refuzat preluarea leului din motiv că nu au condiții de întreținere. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Continuăm cu evenimentele din justiție. Fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, i s-a permis să părăsească țara. Magistrații Curții Supreme de Justiție au admis cererea fostului șef de stat privind plecarea sa în România. Procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc a declarat pentru Ziarul de Gardă că Igor Dodon a cerut să părăsească teritoriul R. Moldova pentru a-l însoți pe fiul său minor, împreună cu soția sa, pentru a beneficia de servicii de tratament peste Prut. La începutul lunii ianuarie, în privința lui Dodon fusese prelungită măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pentru 60 de zile.

O nouă ședință amânată în cauza penală de escrocherie și spălare de bani inițiată pe numele deputatului fugar Ilan Șor. Procuratura Anticorupție a anunțat miercuri că avocații lui Șor au solicitat Curții de Apel Chișinău admiterea în proces a doi avocați din Marea Britanie și amânarea ședinței de judecată pe un termen de 2 luni, cerere care a fost admisă de instanță.

Ministerul Justiției a emis joi ordinele de retragere a licențelor și de încetare a activității  executorilor judecătorești George Boțan și Nicolae Pașa. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, ordinele au la bază deciziile colegiului disciplinar prin care s-a constatat că cei doi executori, citez „au încălcat în mod grosolan legislația, atribuțiile lor și nu au respectat hotărâri ale instanțelor de judecată”. Anterior, Ziarul de Gardă a scris mai multe articole în care erau vizați cei doi executori judecătorești. Mai multe detalii găsiți pe site-ul nostru.

Reprezentanții organelor de drept din R. Moldova și România au descins, marți, concomitent cu percheziții în posturile vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-române. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în cadrul operațiunii comune au fost documentate acțiunile ilegale a 14 angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și 11 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a peste 100 de acte de corupție.

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au efectuat, miercuri, 12 percheziții la sediile a patru companii care realizează cea mai mare parte a importului de carne în R. Moldova. Acestea ar fi pus în vânzare în mod conștient produse periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Ziarul de Gardă a constatat că dosarul penal a fost pornit încă în ianuarie 2022, iar companiile vizate sunt gestionate de familia Triteac. În 2009, directorul de atunci al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției anunța că aceste companii ar fi monopolizat piața cărnii din R. Moldova. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Descinderi au avut loc și la mai mulți angajați ai Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, fiind vizați într-o cauză penală pornită pe fapte de corupție care vizează achizițiile publice. Întreprinderea a emis un comunicat în care anunță că perchezițiile nu vizează activitatea directorului Oleg Tofilat.

Armata rusă continuă să bombardeze obiective civile din Ucraina. Bilanțul victimelor provocate de racheta care a lovit un bloc de locuințe din Dnipro se ridică la 46 morți, 80 răniți și 11 persoane dispărute.

 Iar miercuri întreaga conducere a Ministerului de Interne de la Kiev a murit după ce elicopterul în care se aflau demnitarii s-a prăbușit lângă o grădiniță din Brovarî, un oraș de lângă Kiev, provocând și decesul unui copil. În total 14 persoane au murit, inclusiv ministrul de interne, un prim-viceministru și un secretar de stat. Alte 25 de persoane au fost rănite, dintre care 11 copii. Autoritățile ucrainene au pornit o anchetă pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs accidentul aviatic.