Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO, DOC/ Persoanele care simulează…

VIDEO DOC Persoanele care simulează o dizabilitate fizică sau psihică și apelează la mila publicului, cerșind ajutor material, ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 1500 de lei

Sursa foto: ZdG

Persoanele care simulează o dizabilitate fizică sau psihică și apelează la mila publicului, cerșind ajutor material, ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 1500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore.

Prevederea se conține în proiectul de lege pentru modificarea Codului Contravențional al R. Moldova, elaborat de Ministerul Justiției, care urmează să fie examinat de Guvern în cadrul ședinței de miercuri, 12 ianuarie.

„Cerșitul însoțit cu simularea unei dizabilități: Fapta persoanei care, simulând o dizabilitate fizică sau psihică, apelează la mila publicului, cerând ajutor material, se sancționează cu amendă de la 6 la 30 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore”, se arată în document.

Pe 25 aprilie 2019, Ziarul de Gardă a publicat o anchetă despre cum unele persoane cerșesc atenția chișinăuienilor invocând boli grave. Unele își folosesc copiii, altele, cu probleme locomotorii, sunt asistate de persoane sănătoase care profită de pe urma oamenilor.

O categorie „specială” însă o reprezintă cei care cerșesc atenția chișinăuienilor invocând boli grave. Unii se deplasează greoi, folosesc cârje sau merg cu picioarele strâmbe. Alții stau în scaune cu rotile sau își afișează ostentativ „protezele”, ca să impresioneze. Pentru a fi și mai convingători, cerșetorii invocă numele lui Dumnezeu și utilizează obiecte de cult. În spatele acestor pretinse probleme de sănătate găsim însă o meserie bine pusă la punct, practicată la limita legii.