Principală  —  Video  —  Sinteza Săptămânii   —   VIDEO/ Planul Rusiei de destabilizare…

VIDEO Planul Rusiei de destabilizare a R. Moldova, demisia Guvernului Gavrilița și cutremurele din Turcia și Siria | Săptămâna de Gardă

Prim-ministra Natalia Gavrilița și-a dat demisia vineri. Odată cu demisia premierului a picat întregul Guvern. Urmare a demisiei, președinta Maia Sandu a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare, la care au participat doar deputații Partidului „Șor”, după ce socialiștii și comuniștii au refuzat pe motiv că au fost anunțați cu doar 40 de minute înainte de întrevedere. Șefa statului l-a înaintat la funcția de prim-ministru pe Dorin Recean, secretarul Consiliului Suprem de Securitate.

Natalia Gavrilița, fosta prim-ministră a R. Moldova: „Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui Guvern, a venit timpul să anunț demisia mea din această funcție. Am preluat guvernarea cu un mandat anticorupție, prodezvoltare și proeuropean, într-o perioadă în care schemele de corupție acaparaseră toate instituțiile, iar oligarhii se simțeau de neînvins”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Am avut consultări cu fracțiunile parlamentare. În urma discuțiilor, am semnat decretul prin care l-am desemnat pe Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. În cadrul consultărilor cu fracțiunea PAS, echipa PAS și-a declarat sprijinul pentru domnul Dorin Recean”.

Dorin Recean, premier desemnat: „Voi purcede imediat la formarea garniturii guvernamentale și acțiunile care sunt necesare pentru implementarea programului de guvernare”.

Potrivit legislației, noul prim-ministru urmează să identifice miniștrii, să elaboreze programul de guvernare și să solicite votul de încredere a Parlamentului în termen de 15 zile de la desemnare.

Două cutremure devastatoare, cu magnitudinea de 7,8 și 7,7 grade pe scara Richter s-au produs, luni, în Turcia și Siria. Până vineri, 10 februarie, aproximativ 17 mii de oameni au fost declarați decedați și peste 64 mii răniți. Zeci de țări au trimis ajutoare umanitare în Siria și Turcia. În ajutor a sărit și R. Moldova. O echipă de salvatori moldoveni a ajuns, miercuri, în zona afectată din Turcia, iar pe parcursul zilei de joi au reușit să salveze din ruine un băiețel de trei ani. Din nefericire, printre victimele cutremurelor din Turcia se numără și cetățeni ai R. Moldova. O femeie de 36 de ani și 2 copii ai săi au decedat în localitatea Hatay, cea mai afectată zonă de seism. Totodată, doi cetățeni moldoveni, care dețin și cetățenia României, au solicitat asistență pentru repatriere.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Ucraina a interceptat planul Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova, care prevedea preluarea controlului asupra statului. Declarațiile lui ZelenskI au fost confirmate de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă, instituția transmite că, citez „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”. La rândul său, președinta Maia Sandu afirmă că se află în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații cu privire la situația din regiune.

Uniunea Europeană și R. Moldova au organizat, miercuri, la Bruxelles, primul Consiliu de Asociere din momentul în care țara noastră a devenit candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. În cadrul acestui Consiliu, R. Moldova a aderat la programele vamal și fiscal ale Uniunii Europene, precum și la programul EU4Health. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că UE analizează posibilitățile de reducere a tarifelor de roaming între UE și Republica Moldova.

Josep Borrell, șeful diplomației europene: „Vom susține eforturile Moldovei în sensul modernizării sistemului său de plăți pentru a îndeplini condițiile necesare în vederea integrării în spațiul unic european al plăților în euro. În ceea ce privește relațiile comerciale, astăzi am hotărât să realizăm un plan de acțiune prioritar pentru Moldova. Acest lucru ne va permite să avansăm cu Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și să accelerăm accesul Moldovei la piața unică a Uniunii Europene”.

Traversarea frontierei de stat Leușeni – Albița se va efectua printr-o „oprire unică”. Acordul între R. Moldova și România care prevede acest lucru a fost semnat, joi, de către ministra de Interne, Ana Revenco, și omologul său de la București, Lucian Bode.

Ana Revenco, ministra de Interne a R. Moldova: „Vestea bună pentru cetățenii de bună credință este că în curând se vor reduce timpii de așteptare pentru cetățenii moldoveni, români și ai altor state, care vor solicita trecerea în acest punct de frontieră Leușeni-Albița”.

Lucian Bode, ministrul de Interne al României: „România și R. Moldova au făcut astăzi un prim-pas care ne va permite să acționăm coordonat și mai eficient în fața provocărilor actuale, consolidând în același timp cooperarea dintre statele noastre”.

Potrivit autorităților, controlul coordonat va demara de îndată ce va fi pregătită infrastructura necesară și vor fi finalizate toate procedurile interne, atât în R. Moldova, cât și în România.

Pe 27 ianuarie a început plata ajutorului financiar de urgență, achitat din sursele Programului Alimentar Mondial. Suportul financiar este acordat sub formă de plată unică, în valoare de 4900 de lei, prin intermediul Poștei Moldovei și a altor prestatori de servicii de plată.  Conform autorităților, de acest suport financiar vor beneficia aproximativ 56 mii de persoane vulnerabile, iar dreptul la acordarea ajutorului este stabilit de o comisie locală. Cine beneficiază de această plată unică și cum vor fi anunțați despre posibilitatea ridicării suportului financiar, aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Iar Marin Pavlescu, tânărul hărțuit în armată după ce s-a aflat despre identitatea sa sexuală, a anunțat, miercuri, că a dat în judecată Ministerul Apărării pentru repararea prejudiciului moral cauzat. Acțiunea tânărului vine după ce, acum un an, un reprezentant al Ministerului Apărării susținea că soldatul ar trebui să prezinte un certificat medical sau, citez „poze care atrag viața intimă” pentru a demonstra că este homosexual.

Orizont TV, care până de curând difuza doar conținut educativ, cultural, muzical, sportiv și de divertisment, a început să transmită buletine de știriasemănătoarecu cele de la TV6, televiziune afiliată deputatului fugar Ilan Șor, a cărei licență de emisie a fost suspendată în luna decembrie. După ce ZdG a solicitat o reacție de la reprezentanții Orizont TV, compania „Media-Resurse” SRL, care deține posturile TV6 și Orhei TV, a anunțat că se reprofilează, prestând servicii de producere a conținutului video și că citez „unul din primii clienți a devenit postul de televiziune Orizont TV”. 

Iar Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, ar putea primi de la stat 800 mii de lei drept prejudiciu moral cauzat de dosarul în care a fost „trasă ilegal la răspundere penală”. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, au admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de către avocata Domnicăi Manole împotriva Ministerului Justiției. Reprezentanții Procuraturii Generale consideră suma ca fiind exagerată și spun că hotărârea instanței va fi atacată la Curtea de Apel Chișinău. 

Arestul preventiv în privința fondatorului „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, a fost prelungit cu încă 20 de zile. Organele de drept au efectuat, miercuri, încă 9 percheziții la persoane implicate în dosarul „Bismobil Kitchen”, fiind ridicate facturi și alte obiecte care au importanță pe cauza penală. Șaran a ajuns în arest după ce mai mulți clienți care au plătit avansuri pentru bucătării la comandă au rămas și fără bani, și fără mobilă de bucătărie.

Virgiliu Urechi, medic la Institutul Oncologic din Chișinău, reținut în februarie 2022 pentru corupere pasivă, amenință Ziarul de Gardă cu judecata. Acesta solicită, printr-o cerere prealabilă, dezmințirea unei fraze preluate de Ziarul de Gardă dintr-un comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție, în care se spunea că medicul ar fi pretins 2 000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav incurabil și a urgenta începerea tratamentului oncologic”. Urechi afirmă că această informație „nu corespunde adevărului și este defăimătoare” și cere de la ZdG un milion de lei drept despăgubiri. Cauza penală în care medicul este învinuit de corupere pasivă se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Comisia Pre-Vetting a anunțat, marți, ultimele rezultate privind evaluarea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de carieră. Potrivit Comisiei, magistrații Ion Chirtoacă, Aureliu Postică, Marina Rusu și Alexei Paniș nu au promovat evaluarea.  Între timp, magistrații Stanislav Sorbalo și Natalia Clevadî, au acceptat publicarea deciziilor Comisiei Pre-Vetting privind nepromovarea evaluării integrității. Detalii din hotărârile motivate ale Comisiei aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Avocatul Ion Moraru, vizat în mai multe articole ale ZdG, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență. Conform sentinței emise de Curtea Supremă de Justiție, în perioada februarie 2014 – martie 2015, avocatul a pretins și primit 10 000 de euro pentru a influența persoane publice din cadrul Procuraturii Cimișlia şi a Judecătoriei Cimișlia în vederea obținerii unei soluții pozitive pe o cauză penală. 

În timp ce soldații ucraineni duc lupte grele cu rușii în estul țării, președintele Volodimir Zelenski a făcut în această săptămână turul a trei capitale europene pentru a obține mai multe arme. În urma unor vizite la Londra, Paris și Bruxelles, Zelenski a primit promisiuni de sprijin din partea premierului britanic Rishi Sunak, a președintelui francez Emmanuel Macron, dar și a altor demnitari europeni. 

Astfel, Marea Britanie ia în calcul posibilitatea de a livra avioane de luptă Ucrainei, iar ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat zilele trecute că partenerii occidentali ar putea livra primul batalion de tancuri Leopard 2 Ucrainei în lunile martie – aprilie.

Și dacă tot sunteți pe canalul nostru de youtube, vă recomandăm să vedeți și o anchetă despre cum au reușit banii publici să-i unească pe aleși locali de la Călărași chiar dacă proveneau din trei partide diferite. Găsiți ancheta integrală pe canalul nostru. De asemenea, tocmai am publicat un reportaj despre viața bătrânilor din centrele de plasament. Vă îndemnăm să urmăriți întregul reportaj pentru a afla cât costă găzduirea unui bătrân în centrele private și care sunt prețurile în centrele finanțate parțial de stat. 

Iar luni, dintr-o nouă anchetă video, aflați care sunt cele mai periculoase treceri de pietoni din Republica Moldova, care sunt cele mai frecvente motive ale accidentelor cu implicarea pietonilor și ce măsuri de adaptare a infrastructurii rutiere ar trebui să ia autoritățile.