Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Conturile bancare din Israel…

VIDEO Conturile bancare din Israel ale deputatului fugar Ilan Șor, blocate, cum s-a produs scindarea din Platforma DA și noutăți din justiție | Săptămâna de Gardă

Conturile bancare din Israel ale deputatului fugar Ilan Șor ar fi fost înghețate de autoritățile de la Tel Aviv. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că decizia autorităților din Israel a fost luată în urma sancțiunilor impuse de către SUA și pe baza intervenției autorităților Republicii Moldova pe lângă autoritățile israeliene. Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, Șor a calificat informația drept un fals și a spus că nu deține și nici nu a deținut conturi bancare în Israel.

Autoritățile de la Chișinău iau în calcul mai multe scenarii privind evoluția războiului din Ucraina și consecințele lui asupra Republicii Moldova. Unul dintre scenarii ar fi că Federația Rusă va încerca o invazie terestră prin nordul Ucrainei către R. Moldova. Potrivit directorului Serviciului de Informații și Securitate, obiectivul Rusiei de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană rămâne în vigoare, iar o nouă ofensivă a Rusiei spre această direcție ar putea avea loc în 2023.

Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate: „Regiunea transnistreană rămâne un punct destul de calm, având în vedere situația din regiune. Noi o monitorizăm foarte atent, există dialog pe platforma Biroului Politici de Reintegrare, unde se discută diferite aspecte. Vedem și un nou contract de livrare a energiei electrice care s-a semnat. Deci, între ambele maluri există dialog. Asta este important. În soluționarea oricărui conflict trebuie să existe dialog, de aceea analiza noastră arată că, în regiunea transnistreană, chiar dacă sunt prezente forțe militare ruse staționate ilegal acolo, situația rămâne destul de calmă la acest moment și previziunea noastră este că așa va fi câteva luni înainte”.

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat, marți, patru proiecte urbanistice zonale pentru patru terenuri din capitală. La scurt timp, viceprimarul suspendat, Victor Chironda, a declarat că toate planurile urbanistice votate conțin încălcări de norme, iar vicepremierul Andrei Spînu susține că va fi sesizat Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea documentelor.

La o zi după aprobarea acestor decizii, consilierii municipali au votat încă două proiecte urbanistice zonale, care, de asemenea, ar conține mai multe abateri de la normativele în vigoare. Printre cei care au susținut proiectele buclucașe se numără și 7 consilieri ai Platformei DA. Președintele partidului, Dinu Plîngău, a declarat, după acest vot, că Platforma DA le retrage sprijinul politic celor 7 consilieri municipali. 

Dinu Plîngău, președintele Partidului Platforma DA: „I-am atenționat că voi solicita Biroului Politic Național retragerea sprijinului politic întregii fracțiuni în cazul în care vor recurge la aranjamente cu socialiștii și cu primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, pentru a vota aceste PUZ-uri (…). Am sperat până în ultimul moment că nu toți consilierii municipali vor vota pentru aceste decizii extrem de controversate. Din păcate, mulți nu au rezultat tentațiilor care există acolo”.

La rândul lor, consilierii vizați au anunțat ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, că părăsesc Partidul Platforma DA, iar Andrei Năstase a declarat că îl vor acționa în judecată pe Dinu Plîngău.

Tot săptămâna aceasta, fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, a fost numită în funcția de consilieră a președintei Maia Sandu în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice. Iar secretarul general al Ministerului Mediului, Igor Pșenicinîi, a fost transferat în funcția de secretar general adjunct al Guvernului. Totodată, consiliera în Cabinetul ministrului Nicu Popescu, Stela Leucă, a fost numită în funcția de secretară de stat a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Continuăm cu evenimentele din justiție. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat, miercuri, despre trimiterea pe banca acuzaților a fostului director al Căii Ferate din Moldova Iurie Topală, extrădat la începutul lunii noiembrie din Belgia. Organele de drept anunță că au sechestrat bunuri mobile și imobile de circa un milion de euro, atât ale lui Topală, cât și ale unor persoane interpuse.

Un ofițer al Centrului Național Anticorupție, care era acuzat că, în 2016, a luat mită 100 de mii de euro de la președintele Federației de Baschet, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 3 ani și șase luni. Potrivit autorităților, banii urmează a fi confiscați în folosul statului. Ziarul de Gardă a aflat că ofițerul vizat este Ruslan Harcenco, al cărui proces de judecată a durat mai bine de 6 ani.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat, joi, că a terminat urmărirea penală în privința unui ex-șef al Direcției sănătate publică a Primăriei municipiului Chișinăului, depistat cu o diferență de peste 8 milioane de lei între veniturile declarate și cele reale. Potrivit surselor Ziarului de Gardă, este vorba despre Mihai Moldovanu, care anterior a fost vizat în mai multe anchete ale ZdG. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Iar magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul înaintat de Eduard Harunjen privind suspendarea decretului din 2019, prin care a fost demis din funcția de procuror general al R. Moldova. Magistrații au menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, care la fel a respins cererea fostului procuror general Eduard Harunjen.

Adrian Nichifor, condamnat în 2011 la 17 ani de închisoare pentru omor, a fost eliberat înainte de termen, marți, după ce magistrații Judecătoriei Soroca au admis cererea înaintată de unul dintre avocații acestuia în legătură cu aplicarea amnistiei. Nichifor însă nu s-a bucurat prea mult de libertate, fiind reținut, în aceeași zi, pentru 72 de ore într-un dosar de corupere activă. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Zilele trecute, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că pe parcursul lunii decembrie autoritățile au îmbunătățit metodologia de calcul a categoriei de vulnerabilitate energetică a cetățenilor. Potrivit oficialului, în facturile pentru luna curentă, pentru mai multe familii, compensațiile vor fi mai mari decât pentru luna noiembrie.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „În metodologia veche, familiile cu copii care primeau indemnizații pentru concediul de maternitate erau defavorizate pentru că indemnizația venea într-o singură lună, iar ea, de fapt, acoperea patru luni ale concediului. De aceea, această indemnizație este împărțită la patru în calculul venitului gospodăriei. De asemenea, a fost micșorat pragul de cheltuieli pentru categoria medie de la 20% la 15%”.

Elveția va contribui cu 6,6 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din R. Moldova. Potrivit autorităților de la Chișinău, fondurile permit Guvernului să ofere compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie, pentru cel puțin 100 de mii de gospodării vulnerabile.

Iar Avocatul Poporului a solicitat Comisiei pentru Situații Excepționale revizuirea sau abrogarea deciziei privind suspendarea licenței de emisie pentru cele șase posturi TV: „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”. 

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a declarat că pe parcursul ultimului an, cele șase posturi TV au fost sancționate de mai multe ori pentru, citez  „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului de agresiune contra Ucrainei”.

De pe linia fierbinte a frontului de la Bahmut, unde a decorat mai mulți militari, președintele ucrainean Volodimir Zelenschi a plecat direct la Washington, unde s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, și a ținut un discurs în fața Congresului american. Legislatorii de la Washington l-au aplaudat pe Zelensky minute în șir. Anthony Blinken, secretarul de stat american, a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1,85 miliarde de dolari. Asistența conține și un sistem de apărare antiaeriană Patriot, capabil să intercepteze atât avioane, cât și rachete de croazieră.

Dragii noștri, vă mulțumim că ați fost alături de noi în acest an. Așteptăm cu toții un an nou mai bun, dar mai ales ne dorim să avem pace. În numele redacției vă doresc sărbători frumoase, petrecute alături de cei dragi. Ne revedem în 2023. Numai bine!