• VIDEO/ Consultări între CEC și MAEIE privind organizarea secțiilor de vot în străinătate. CEC: MAEIE urmează să remită o scrisoare în care să indice numărul secțiilor de vot și geografia acestora

  VIDEO/ Consultări între CEC și MAEIE privind organizarea secțiilor de vot în străinătate. CEC: MAEIE urmează să remită o scrisoare în care să indice numărul secțiilor de vot și geografia acestora
  de
  18 iunie 2021 | 12:20

  Vineri, 18 iunie, la Comisia Electorală Centrală (CEC) au avut loc consultări între membrii CEC și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pe subiectul organizării secțiilor de vot în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

  După o oră de consultări, Comisia Electorală Centrală a decis ca reprezentanții MAEIE să remită până, la ora 16:00, în adresa instituției o scrisoare cu noile liste, geografia secțiilor de vot și numărul exact al secțiilor pe care Ministerul de Externe îl poate asigura. Ulterior, la 16:00 va avea loc ședința membrilor CEC.

  Ora 12:00 Maxim Lebedinschi, secretar CEC: „Dvs ați stabilit numărul 190 și noi trebuie să executăm”.

  Ora 11:55 Dumitru Pavel, membru CEC: „Curtea de Apel spune clar că în condițiile în care MAEIE spune că poate să asigure 190 de secții de votare, dar voi (CEC) deschideți 139 sau 146 acestă soluție, în opinia Curții, este ilegală. Astfel, MAEIE urmează să-și revizuiască această și să vină cu un aviz strict aferent legat de zonele pe care ei pot să le acopere și zonele cu probleme care au fost la ultimul scrutin. În dependență de ce va identifica la ziua de azi MAEIE, de la acele cifre să pornim calculele ulterioare și anexe. Dacă MAEIE spune că poate asigura 170 de secții – părerea mea este că trebuie să votăm numărul pe care îl asigură MAEIE.

  Ora 11:50 Maxim Lebedinschi, secretar CEC: „La ziua de astăzi nu avem nici o claritate nici de la MAEIE și nici nu știm cum se execută. Nu înțeleg cum se execută această hotărâre. Eu nu am văzut o asemenea obligație că CEC trebuie să deschidă 190 de secții. Cu asemenea acțiuni se vrea nevalidarea alegerilor. Dacă e așa, să iasă politicienii și să spună. Să ne dea instanța hotărârea motivată și să vedem cum se execută. Putem spune că orice cifră mai mică de 190 va fi ilegal”

  Ora 11:46 Dorin Cimil, președinte CEC: „Eu înțeleg hotărârea CA în felul meu. A fost anulat în partea în care sunt indicate mai puține secții de votare. Dacă vorbim despre executarea hotărârii, trebuie să știm cum să coraportăm numărul secțiilor cu 190. Trebuie să vedem care secții rămân și care nu.

  Ora 11:40 Eugeniu Revenco, reprezentant MAEIE: „Această hotărâre este greu de înțeles. Suntem într-o situație nouă și trebuie să pornim de la zero”.

  Ora 11:36 Maxim Lebedinschi, secretar CEC: „MAEIE are calitate de terță persoană în această hotărâre a CA. Cum vede MAEIE executarea acestei hotărâri, poziția MAEIE este de mărire a secțiilor de vot și care este geografia?”

  Ora 11:30 Eugeniu Revenco, reprezentant MAEIE: „Până la orele 16:00 trimit scrisoarea cu adresele care au agreate, închiriate secții de vot pentru 146 de secții așa cum era. Până la 16:00 vă dau adresele excte, listele și cu privire la finanțare. De asemenea, pentru a ști care este capacitatea și pregătirea pentru un număr mai mare, trebuie să discutăm cu ambasadele. Trebuie să înrebăm dacă costă sau nu costă de data aceasta. Dacă se schimbă geografia probabil se schimbă costurile pentru livrare și consumabile. Nu pot să dau răspuns exact. Am pornit consultările cu Ambasadele. Are rost să facem verificări suplimentare?”.

  Ora 11:20 Vladimir Șarban, vicepreședinte CEC: „Eu vrea să știu răspunsul la aceste întrebări: avem resurse financiare, personal și infrastructură pentru 191 de secții de vot?”.

  Ora 11:19 Maxim Lebedinschi, secretar CEC: „Sau atacăm la CSJ sau pornim procesul de revizuire. Eu consider că prin decizia instanței se anulează secțiile de votare. Eu așa văd. Instanța nu ne obligă, dar ne obligă situația care s-a creat. Noi puteam avea acum suficiente pretenții întrebări către MAEIE și ei la rândul lor către noi. Consider că ar fi o pierdere de timp dacă vom insista pe acest subiect.Trebuie să luăm o decizie. Noi avem resurse financiare și personale pentru aceste 191 de secții de vot? Astăzi ne vom întruni la 16:00 și vom lua o decizie”.

  Ora 11:15 Eugeniu Revenco, reprezentant MAEIE: „În mesajele noastre este scris „de la 139 în sus”. Volumul de lucru este diferită la cei care sunt peste hotare, de aceea am recomandat dacă este cuviință, de dublat numărul secțiilor. Este de încredere înregistrarea prealabilă sau nu – este stipulată în codul electoral. Ne interesează când și cum CEC va soluționa această problemă”.

  Ora 11:13 Maxim Lebedinschi, secretar CEC: „În discuții ne spuneți una și pe hârtii spuneți alta. Ați propus secție pe Rodos, pe ce principii?”

  Ora 11:00 „Haideți să fim exacți. Toți așteaptă deciziile CEC-ului. MAEIE vă furnizează informații, v-am spus exact ce putem noi. Voi decideți. Noi abia ieri am primit confirmarea din Federația Rusă, ceea ce vrem să spunem că aceste aspecte durează. Noi am primit dreptul excepțional de a organiza secții de vot în alte spații decât Ambasadele. În Londra tot am schimbat adresele, deci aceste situații se întâmplă. Dacă rămânem pe abordare formală atunci rămânem fără secții de votare peste hotare”, a declarat Eugeniu Revenco, reprezentantul MAEIE.

  10:55 „Eu personal nu am văzut lista cu secțiile de vot. Mnisterul ices cu declarații populiste. Bani noi nu am primit până acum. Mnisterul iese cu declarații populiste. Bani noi nu am primit până acum. De ce MAEIE nu avizează lista propusă? Dacă o să insistați pe secții o să fie nevoie de formarea organelor electorale, termenul a trecut. Jumătate de an în urmă ne dați scrisori că statul german nu deshidă decât trei secții, acum spuneți că deschide 15 secții. După care criterii cereți 191 de secții?”, a declarat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.


  Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis parțial joi, 17 iunie, contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

  Astfel, Curtea de Apel a anulat anexele Hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care a decis, la 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă și respectiv anexa Hotărârii din 8 iunie prin care CEC a decis deschiderea a 146 de secții de vot în diasporă.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13