Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Condamnare la CtEDO pentru…

VIDEO Condamnare la CtEDO pentru R. Moldova, miniștri noi, caz tragic în regiunea transnistreană și noutăți din justiție | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Guvernul condus de Dorin Recean are trei miniștri noi, unul dintre opozanții regimului de la Tiraspol a fost găsit împușcat în propria locuință, un vlogger care publica secvențe video cu caracter sexual pe platformele de internet a fost reținut de oamenii legii, iar fosta președintă a Curții Constituționale Domnica Manole urmează să primească din partea R. Moldova despăgubiri în valoare de 9 500 de euro.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Guvernul Recean are trei miniștri noi. Este vorba despre Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, și Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne. Luni, la Președinție a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de către noii membri ai Cabinetului de miniștri.

În timpul ceremoniei de învestire, șefa statului a declarat că trei domenii importante de guvernare – educația și cercetarea, afacerile interne, dezvoltarea regională și infrastructura – revin în responsabilitatea noilor miniștri.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Trebuie să reușim să transformăm domeniile pe care le veți administra de astăzi înainte și trebuie să reușim împreună să facem suficiente reforme ca să putem îndeplini obiectivul nostru pe termen mediu, care este aderarea la Uniunea Europeană până în 2030”.

Ziarul de Gardă a analizat declarațiile de avere și interese personale ale noilor miniștri. Detalii aflați pe zdg.md.

La Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au fost operate remanieri după ce Andrei Spînu a revenit la conducere. Fosta ministră Lilia Dabija, care deținuse anterior funcția de secretară generală, a fost reîncadrată în funcție pentru două zile, după care a fost eliberată. În ședința de miercuri, Guvernul a susținut eliberarea din funcție a secretarilor de stat Ghenadie Marian și Natalia Eremia, și revenirea în aceste funcții a lui Mircea Păscăluță și Ana Mardare.

Miercuri, la Comrat a avut loc evenimentul de inaugurare a noii bașcane a Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul. Nici prim-ministrul Dorin Recean și niciun alt reprezentant al Guvernului nu a participat la ceremonie. A doua zi după eveniment, Procuratura Anticorupție a venit cu precizări referitor la dosarul privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegere a candidatului la funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze. În prezent, unsprezece persoane au statut de bănuit în cadrul cauzei penale.

Dosarul „Frauda bancară”, în care figurează fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, a fost trimis în instanța de judecată. Conform procurorilor anticorupție, în perioada  2013 – 2014, Plahotniuc ar fi beneficiat de mijloacele financiare, sustrase de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, în sumă totală de aproximativ 18 282 000 de dolari şi 3 518 705 euro. Banii ar fi fost obținuți din creditele bancare frauduloase acordate societăților comerciale din grupul „ȘOR”.

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile, au decis, luni, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Tot săptămâna aceasta, magistrații Curții Supreme de Justiție au admis demersul procurorilor și au prelungit controlul judiciar pentru încă 60 de zile în privința fostului președinte Igor Dodon, cercetat pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.

Iar Marina Tauber, deputata fostului partid „Șor”, declarat neconstituțional, a fost eliberată pentru a treia oară din arest la domiciliu și plasată sub control judiciar, având interdicția de a părăsi localitatea unde îşi are domiciliul decât în condițiile stabilite de către instanță.

Adunarea Generală a Procurorilor, unde vor fi aleși noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților care au trecut testul integrității, va fi convocată pe 23 august 2023. 

Angela Motuzoc, președinta Consiliului Superior al Procurorilor: „Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât: a convoca Adunarea Generală a Procurorilor pe 23 august 2023, ora 10:00. A admite la alegeri următorii candidați – Cherpec Mariana, Lealin Iuri, Nesterov Aliona, Obadă Dumitru, Panea Eduard, Roșior Elena și Vîrlan Olesea”.

Proiectul de lege, care modifică mecanismul de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor, a fost votat de Parlament în lectura a doua. Astfel, numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor se va reduce de la 13 la 10. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiției și Avocatul Poporului nu vor mai face parte din componența CSP. Comisia Pre-Vetting a anunțat, pe 12 iulie, despre încheierea evaluării grupului de candidați la funcția de membru al CSP. În urma verificărilor, Comisia a emis opt decizii de promovare și zece decizii de nepromovare a evaluării integrității. Cum au convins Comisia Pre-Vetting opt candidați la funcția de membru al CSP că întrunesc criteriile de integritate etică și financiară, aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Fosta președintă a Curții Constituționale Domnica Manole a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Magistrații CtEDO au stabilit că i-a fost încălcat dreptul la exprimare. Astfel, R. Moldova trebuie să-i achite Domnicăi Manole 4 500 de euro drept prejudiciu moral și 5 000 de euro pentru costuri și cheltuieli de judecată. Cauza se referea la demiterea Domnicăi Manole din funcția de judecător pentru că a informat presa despre motivele opiniei sale divergente înainte de publicarea textului integral al deciziei pronunțate de Curtea de Apel Chișinău într-o cauză pe care a judecat-o.

R. Moldova va beneficia de un credit preferențial de peste 90 de milioane de euro, acordat de Guvernul Japoniei prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională. Ratificarea unor acorduri care presupun acest lucru a fost votată, joi, în prima lectură, de către Parlament. Potrivit autorităților, mijloacele financiare sunt oferite pentru acoperirea deficitului bugetar, dar și pentru a sprijini reformele din țara noastră. În mod special, acestea vizează redresarea economică a R. Moldova, îmbunătățirea sistemului medical și a domeniului de afaceri.

Iar cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene se vor putea angaja în țara noastră fără permis de muncă. Un proiect de modificare a Legii privind regimul străinilor în R. Moldova a fost votat, joi, în a doua lectură, de 55 de parlamentari.

Un vlogger care publica secvențe video cu caracter sexual pe platformele de internet, în care figurau inclusiv minore, a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile. Conform procurorilor, dosarul investigat vizează cazul unei adolescente de 17 ani, care, în schimbul sumei de 1500 de lei, a fost de acord să-și arate sânii goi în fața camerei de luat vederi. Mama tinerei a făcut denunț la poliție. În timpul investigării, s-a depistat că deseori victimele, inclusiv minora în cauză, nu știau că tânărul urma să publice scenele pe platformele de socializare.

Șoferul care a tamponat doi bicicliști minori la Stăuceni, unul dintre care a decedat, a fost condamnat la detenție pe un termen de 6 ani cu executare în penitenciar de tip deschis și cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. 

Un caz tragic a avut loc în regiunea transnistreană. Oleg Horjan, unul dintre opozanții regimului de la Tiraspol, a fost găsit mort în propria locuință. Așa-numitul Comitet de Investigații de la Tiraspol susține că, în timpul examinării preliminare, medicul-legist a constatat multiple răni în zona gâtului, a capului și a spatelui. Această informație, însă, diferă complet de cea a Poliției R. Moldova, care anunță că Oleg Horjan a fost găsit împușcat. Potrivit Asociației Promo-LEX, Oleg Horjan s-a poziționat ca un apărător al drepturilor omului, atât prin declarații politice, cât și prin inițiative de susținere a unor grupuri de persoane care au fost sau sunt victime ale regimului de la Tiraspol. 

Săptămâna aceasta, autoritățile ruse au suspendat acordul care permitea exportul de cereale ucrainene, prin Marea Neagră, către Asia, Orientul Mijlociu și Africa. Anunțul Kremlinului a venit la câteva ore după ce autoritățile ruse au acuzat Ucraina că ar fi atacat podul din Crimeea. Zilele trecute, armata rusă a continuat să bombardeze mai multe regiuni din Ucraina. Cel puțin 10 persoane au avut nevoie de asistență medicală după atacurile cu drone și rachete rusești asupra regiunii Odesa. Între timp, SUA anunță că vor aloca 1,3 miliarde de dolari pentru a oferi un nou ajutor militar Ucrainei.