Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Ceremonia dedicată Zilei Drapelului…

VIDEO Ceremonia dedicată Zilei Drapelului Național al R. Moldova. Președinta Maia Sandu: „În 2023 putem purta drapelul cu mândrie și nestingheriți”

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua drapelului național al R. Moldova. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ. Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010.

„Astăzi onorăm tricolorul, drapelul de stata al țării noastre. Simbolul cu care ne-am dobândit independența, libertatea și suveranitatea, dreptul de a alege noi pentru noi calea pe care vrem să mergem. A fost simbolul mișcării noastre de eliberare națională, ne-a unit în podurile de flori ți în rezidența după zeci de ani de ocupație sovietică și deznaționalizare. Acum trei decenii, când poporul nostru lupta pentru redobândirea identității naționale, tricolorul era un veritabil simbol al curajului, al demnității, al libertății și viitorului nostru. Astăzi sub acest drapele este dusă faima țări noastre în toată lumea.

(…) În 2023 putem purta drapelul cu mândrie și nestingheriți, oricând și oriunde am fi. Drapelul ne aduce fiecăruia aminte de unitate. Moldova este suverană, independentă și indivizibilă. Indiferent de culoarea politică, acum ca niciodată trebuie să fi uniți sub culorile tricolorului, să muncim împreună cot la cot pentru a construi Moldova prosperă, sigură și europeană, Moldova cu care să ne mândrim necondiționat. Trăiască drapelul de stat. Trăiască R. Moldova”, a declarat președinta țării Maia Sandu la ceremonia dedicată Zilei Drapelului Național al R. Moldova.

Potrivit Codului Contravențional, încălcarea modului de folosire a drapelului R. Moldova sau ale unui alt stat impune o amendă persoanelor fizice în mărime de la 12 până la 24 unități convenționale (între 600 și 1200 de lei), funcționarilor publici în mărime de la 21 până la 45 de unități convenționale (între 1050 și 2250) și persoanelor juridice în valoare de la 30 până la 60 de unități convenționale (1500 și 3000 de lei).

Totodată, profanarea simbolurilor naționale se pedepsește cu amendă de până la 1.050 – în cazul persoanelor fizice, până la 1.800 – pentru cei cu funcție de răspundere și cu amendă de până la 3.000 de lei – în cazul persoanelor juridice.

Legea mai prevede, că în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării, Drapelul de Stat are prioritate şi va ocupa locul de onoare.