Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Autoritățile municipale au lansat…

VIDEO Autoritățile municipale au lansat etapa a doua a proiectului-pilot privind taxarea electronică în transportul public municipal

Autoritățile municipale au lansat marți, 6 aprilie, etapa a doua a proiectului-pilot privind taxarea electronică în transportul public municipal, în parteneriat cu VISA și Victoriabank. Acestea susțin că serviciul ar urma să fie implementat în 57 de unități de transport din Chișinău, după finalizarea proiectului-pilot.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, susține că municipalitatea urmărește ca în următoarele șase luni, cel puțin 30% din populație să utilizeze taxarea electronică în transportul public.

Acesta mai spune că astăzi, 6 aprilie, serviciul a fost implementat în cinci unități de transport din municipiul Chișinău.

„Este un proiect bun și necesar pentru municipalitate. În pofida faptului că avem astăzi multe programe pe care trebuie sa le administrăm, noi progresam și pe partea tehnologiei. Este un proiect-pilot. Urmează să adaptăm aceste soluții și să vedem cum ele funcționează. Pentru cei care erau sceptici, avem astăzi 15% din achitare făcute electronic în proiectul precedent. Ținta noastră e ca timp de 6 luni sa obținem 30% din achitări electronice. Există trei forme de aplicare: card, aplicație și gatgeturi. Sperăm ca peste o săptămână sa avem și o rată a utilizării mai mare”, a spus Ceban.

Pe 16 martie, autoritățile municipale au lansat proiectul pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal, în parteneriat cu MasterCard. Autoritățile au anunțat atunci că proiectul va fi implementat pe o perioadă de probă de 6 luni. Tot atunci angajaţii Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC) și ai Parcului Urban de Autobuze (PUA) au fost instruiți pentru folosirea echipamentelor.

Responsabilii din cadrul Primăriei au menționat anterior că după finalizarea proiectului-pilot, vor fi analizate posibilitățile cu privire la extinderea sistemului de plată contactless pentru toate tipurile de transport municipal din oraș.

Potrivit autorităților municipale, proiectul privind implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public municipal este implementat în bază de parteneriat public-privat, pentru a îmbunătăți serviciul public de profil și pentru a diminua riscul de falsificare a biletelor de călătorie care aduce pierderi financiare operatorilor de transport.