Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Într-un troleibuz și autobuz…

FOTO Într-un troleibuz și autobuz din Capitală pasagerii pot achita călătoria cu cardul bancar. Cum funcționează proiectul pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public

Începând de marți, 16 martie, într-un troleibuz și un autobuz de linie din Capitală pasagerii pot achita călătoria cu cardul bancar. Autoritățile municipale au lansat proiectul pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal, în parteneriat cu MasterCard. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de probă, de 6 luni.

Conform Proiectului, într-un troleibuz și un autobuz de rută, din Capitală, au fost instalate echipamentele necesare pentru achitarea electronică a călătoriei, iar angajaţii Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC) și ai Parcului Urban de Autobuze (PUA) au fost instruiți pentru folosirea echipamentelor.

Deși călătorii pot achita taxa cu cardul bancar, în troleibuz va fi în continuare un taxator care va monitoriza și coordona întregul proces. Taxatorul va purta cu el casa electronică de marcat pe care pasagerii o vor folosi pentru achitarea taxei de călătorie. Astfel, cetățenii trebuie să apropie cardul de aparatul de plată, iar acesta va percepe taxa de călătorie și va elibera un bon de plată pe care pasagerii îl vor păstra până la sfârșitul călătoriei. Totodată, un astfel de aparat, prin intermediul căruia pasagerii pot achita taxa de călători, a fost instalat și în troleibuz.

Responsabilii din cadrul Primăriei au menționat anterior că după finalizarea proiectului-pilot, vor fi analizate posibilitățile cu privire la extinderea sistemului de plată contactless pentru toate tipurile de transport municipal din oraș.

Potrivit autorităților municipale, proiectul privind implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public municipal este implementat în bază de parteneriat public-privat, pentru a îmbunătăți serviciul public de profil și pentru a diminua riscul de falsificare a biletelor de călătorie care aduce pierderi financiare operatorilor de transport.