Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Aprovizionarea R. Moldova cu…

VIDEO Aprovizionarea R. Moldova cu energie electrică, ultimele evenimente din justiție, detalii despre compensatii.gov.md și numele noului câștigător al premiului ZdG | Săptămâna de Gardă

Ucraina a oprit, la începutul acestei săptămâni, exportul de electricitate către Europa, inclusiv către Republica Moldova. Ministrul Energiei de la Kiev a anunțat că decizia a fost luată pentru a stabiliza sistemul energetic ucrainean, afectat de bombardamentele rusești din ultimele zile.

Astfel, începând cu 11 octombrie, R. Moldova se aproviziona cu energie electrică doar de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care nu putea însă acoperi întreg necesarul de consum al țării. În ajutor ne-a venit, și de această dată, România. Guvernul de la București a aprobat o ordonanță de urgență prin care obligă producătorii de energie electrică din România să încheie contracte bilaterale prioritar cu traderi sau furnizori de energie electrică desemnați de Guvernul R. Moldova. 

Astfel, Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din România, și societatea pe acțiuni Energocom, companie desemnată de Guvernul R. Moldova, au semnat, joi, un contract de furnizare a 100 MW de energie electrică, furnizarea căreia a început imediat, în noaptea de joi spre vineri. Potrivit viceprim-ministrului Andrei Spînu, Chișinăul va procura energie electrică din România pentru a acoperi necesarul de 30% care nu mai poate veni din Ucraina. Așadar, vestea bună e că vom avea energie electrică. Vestea mai puțin bună e că aceasta va fi mai scumpă. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat, miercuri, majorarea tarifului la energia electrică. Astfel, consumatorii „Premier Energy” vor achita 3,15 lei per kWh (fără TVA), cu circa 50 de bani mai mult față de tariful în vigoare, iar consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 3,21 lei per kWh (fără TVA), cu peste 30 de bani mai mult față de tarifele actuale.

Pe lângă energie electrică, România ne mai oferă un ajutor – un grant de aproximativ 10 milioane de euro destinat depășirii crizei energetice. Banii vor fi folosiți pentru procurarea de gaze naturale și cărbuni, dar și pentru alte măsuri de eficiență energetică.

Trei rachete rusești au tranzitat, luni, teritoriul R. Moldova după ce Rusia a lansat un atac aerian masiv asupra mai multor regiuni din Ucraina. Președinta Maia Sandu a condamnat atacurile și violarea spațiului aerian al Republicii Moldova.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu: „Câteva din cele 84 de rachete, lansate ieri de Rusia spre Ucraina, au traversat neautorizat spațiul aerian al R. Moldova. În raioanele din stânga Nistrului și deasupra raioanelor Florești și Soroca. Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității R. Moldova comisă de forțele armate ruse. R. Moldova este o țară pașnică. Am spus acest lucru de fiecare dată și de fiecare dată am demonstrat acest lucru în acțiuni. Noi respectăm integritatea teritorială și suveranitatea altor țări și cerem să ne fie respectate și hotarele noastre. Noi facem totul ca să păstrăm pacea și liniștea în țară, dar presiunile la care suntem supuși cresc cu fiecare zi”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a calificat incidentul „drept unul extrem de grav și regretabil” și  a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea rachetelor de croazieră care au tranzitat teritoriul țării noastre.

Platforma online compensatii.gov.md, unde cetățenii se pot înregistra pentru a primi compensații în perioada rece a anului, a fost lansată miercuri. 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari: „Înregistrarea familiilor este deschisă pe o perioadă de aproape o lună și jumătate. Până pe 25 noiembrie, familiile se pot înregistra pentru a avea acordată categoria de vulnerabilitate deja în facturile pentru luna noiembrie. Mai departe, înregistrarea va fi deschisă pentru cei care nu au reușit în luna noiembrie și vor vedea aplicată categoria de vulnerabilitate în sistem și în factură începând deja cu lunile ulterioare când se vor înregistra”.

În cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a oferit detalii despre programul „Ajutor la contor” și a explicat cum se vor putea înregistra persoanele care nu au acces la internet.

Compensații la energie vor fi acordate începând cu facturile pentru luna noiembrie, care vor fi emise la începutul lunii decembrie. Guvernul va veni în luna noiembrie cu o hotărâre în care va fi indicată exact valoarea compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate în parte.

R. Moldova are un nou procuror general interimar. Președinta Maia Sandu a semnat, miercuri, decretul prin care l-a numit pe Ion Munteanu, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, în funcția de procuror general interimar. Candidatura lui Ion Munteanu a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Rămânem la justiție și vă spunem că prima ședință de judecată în dosarul „kuliok”, în care fostul președinte Igor Dodon este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc, este programată pentru data de 17 octombrie la Curtea Supremă de Justiție. Dodon este primul șef de stat judecat pentru o faptă comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Între timp, Petru Merineanu, cumnatul lui Igor Dodon, care a încercat să înghită o recipisă în timpul perchezițiilor din luna mai în dosarul de îmbogățire ilicită și spălare de bani, a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar pe un termen de 30 zile.

Iar Dorin Stratulat, principalul suspect în cazul omorului tânărului de 29 de ani găsit împușcat la Strășeni, a fost extrădat, joi, în R. Moldova de către autoritățile de la București. Acesta a fost extrădat pe cale terestră și a ajuns în custodia poliției din Strășeni, urmând a fi deferit justiției în scopul tragerii la răspundere penală pentru săvârșirea infracțiunii de omor intenționat.

Tot în această săptămână, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, alături de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, au descins cu percheziții într-un dosar de atribuire frauduloasă a terenurilor din municipiul Hâncești. În urma perchezițiilor, procurorii au anunțat că șase persoane cu funcție de răspundere în cadrul Primăriei, precum și persoane interpuse, au primit statut de bănuit și au fost citate la Procuratură.

Racolează oameni, fac liste cu ei, îi însoțesc la proteste, iar ulterior îi plătesc pentru participarea la manifestațiile organizate de Partidul Șor. Ele sunt PATRATISTELE din Orhei. Localnicii le numesc așa pentru că orașul este împărțit în sectoare, numite și „pătrate”, iar fiecare organizatoare este responsabilă de câte un asemenea „pătrat”. 

Ziarul de Gardă le-a identificat pe câteva dintre „patratiste” și vă prezintă detalii despre activitatea lor într-o nouă anchetă publicată pe canalul nostru de YouTube și pe ZdG.md.

După incidentul din seara zilei de 7 octombrie, atunci când un cetățean rus a aruncat focuri de artificii în curtea ambasadei Rusiei de la Chișinău și a scris un mesaj adresat lui Putin pe poarta ambasadei, reprezentanții ministerului de Externe de la Moscova acuză organele de forță de la Chișinău de complicitate și lipsă de reacție.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova: „Au fost provocate daune clădirii ambasadei. Toate aceste acțiuni au avut loc cu complicitatea directă a carabinierilor moldoveni. Aceștia nu au dejucat la timp acțiunile atacatorului. Angajații MAI, solicitați să intervină, au ajuns la fața locului abia peste o oră. SIS-ul nu a reacționat în niciun fel. Ambasada Rusiei a trimis o notă de protest părții moldovenești cu solicitare de cercetare a acestui incident și atragerea la răspundere a celor vinovați. Sperăm că ne vor auzi la Chișinău”.

Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău resping acuzațiile rușilor și susțin că „informația despre așteptarea timp de o oră nu corespunde adevărului”, iar forțele de ordine au intervenit prompt și profesionist, reținând cetățeanul Federației Ruse implicat în incident.

Conflictul din Ucraina a fost marcat, la începutul acestei săptămâni, de atacuri cu rachete și drone asupra mai multor obiective civile și de infrastructură din marile orașe, inclusiv din capitala Kiev. Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 19 persoane au fost ucise și alte 105 au fost rănite. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că „Rusia încearcă să anihileze Ucraina”.

Iar Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție prin care cere nerecunoașterea anexării de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. R. Moldova, alături de alte 142 de state, au votat în favoarea rezoluției, cinci țări au votat împotrivă, iar 35 s-au abținut. 

Acum e rândul vostru să luați cuvântul. Care credeți că au fost cele mai importante evenimente ale săptămânii? Scrieți-ne în comentarii. 

Și tot în comentarii spuneți-ne cui dăm cartonașul roșu al acestei săptămâni? Rusiei, pentru rachetele pe care le-a lansat deasupra Moldovei? Lui Ilan Șor și patratistelor sale care plătesc oamenii pentru a participa la proteste? Sau aveți voi alte propuneri? Așteptăm comentariile voastre argumentate și puteți câștiga, prin tragere la sorți, un cadou cu însemnele ZdG. 

Iar dacă îți dorești și tu un tricou, o cană, un chipiu sau un alt obiect cu însemnele Ziarului de Gardă, participă la concursul nostru sau intră oricând pe zdg.one și plasează o comandă. Astfel te alegi cu un accesoriu util și, în același timp, susții jurnalismul de investigație.