Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ambasadorul SUA la Chișinău…

VIDEO Ambasadorul SUA la Chișinău recită, în limba română, o poezie a poetului Grigore Vieru cu prilejul Zilei Limbii Române: „Și doar în limba ta poți râde singur; Și doar în limba ta te poți opri din plâns…”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D.Logsdon, a transmis un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Limbii Române. Oficialul american a ales un mod inedit de a felicita cetățenii R. Moldova, recitând o poezie a poetului Grigore Vieru.

„Felicitări, Moldova, cu ocazia sărbătorii “Limba Noastră”!

Sunt onorat să mă alătur vouă în celebrarea limbii și culturii Republicii Moldova prin recitarea unei poezii a renumitului poet moldovean Grigore Vieru”, transmite ambasadorul SUA.

Astăzi, în Republica Moldova, dar și în România este sărbătorită Ziua Limbii Române.

Oficial, Chișinăul marchează Sărbătoarea Națională „Ziua Limbii Noastre” anual, în ziua de 31 august. În acest an, se împlinesc 33 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

Este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională, convocată la 27 august 1989, la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic, fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la Adunarea care a decretat limba română drept limbă de stat în RSSM, și trecerea la grafia latină.