Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Victimele represiunilor sovietice solicită CMC…

Victimele represiunilor sovietice solicită CMC să fie introdus un proiect de decizie pentru a binefecia de călătorii gratuite în transportul urban

După ce victimele represiunilor politice din perioada sovietică în urma unei decizii nu s-ar mai regăsi în anexele bugetului municipiului Chișinau pentru 2020, Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova a venit la ședința Consiliului Municipal Chișinău să ceară consilierilor să pună în discuție astăzi, 20 februarie, un proiect de decizie în acest sens.

„Vreau să vă aduc la cunoștință că în municipiul Chișinău, în total mai sunt 1.600 de persoane din această categorie, dintre care majoritatea stau la pat. mă întreb ce venit o să obțineți de la aceste persoane? Acești oameni se se duc poate o dată la medic. Voi vreți ca aceste persoane să scoată 2 lei din buzunarul lor? Ei sunt nite persoane chinuite duși de mici copii care acum au peste 80 de ani în mlaștinile siberiene pădurile înghețate și pustiurile Kazahstanului. Închipuiți-vă cum au trăit aceste persoane. Au stat acolo și câte 15 ani. Acum, acești 2 lei valorează atât de mult pentru conducerea municipiului? Cred că ar trebui să vă schimbați decizia”, a spus Valentina Sturza în timpul ședinței de astăzi a CMC.

Un consilier din cadrul CMC a susșinut ulterior că persoanele respective beneficiază de pensii pentru limita de vârstă. 

„În această situație când ei beneficiază de pensii, aceștia automat au parte și de compensarea călătoriilor cu transportul public. Deci, ei au dreptul să obțină un abonament pentru călătorii gratuite sau dacă nu au nevoie de acest abonament ei primesc de la Primărie 70 de lei lunar”.

La Parlament, la 13 februarie, o inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată în Parlament de către fracțiunea Partidului Democrat.

Actualmente, potrivit datelor statistice a Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la data de 1 decembrie 2019, în sistemul public de asigurări sociale se aflau la evidenţă 7343 persoane din rândul victimelor reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990.