Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Veaceslav Ioniță: „Jocul periculos al…

Veaceslav Ioniță: „Jocul periculos al guvernării privind cursul valutar se poate finaliza foarte trist”

Leul moldovenesc își continuă deprecierea față de valutele străine. Astfel, pentru data 16 septembrie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 22,13 lei pentru un euro și de 19,58 lei pentru un dolar american. În acest sens, expertul economic Veaceslav Ioniță susține că „jocul periculos al guvernării privind cursul valutar se poate finaliza foarte trist”.

Totodată, acesta aduce patru argumente care explică această afirmație:
„1. Deprecierea leului este o decizie deliberată a guvernării, deoarece aceasta este unica soluție pentru a acumula mijloace suplimentare în bugetul de stat.

2. Ei vor permite în continuare deprecierea ușoară a leului, pentru a astupa găurile bugetare. Altef spus bugetul public național se va executa din contul, deprecierii valutei, creșterii prețurilor și sărăcirii populației. Noi prin deprecierea valutei deja suntem taxați suplimentar prin „inflație-ca impozit ascuns”.

3. Nivelul de „confort” a guvernării și „limita răbdării” a cetățenilor o putem estima la 23-25 lei/USD.

4. Însă acest proces riscă să iasă de sub control. În lipsa unui acord cu FMI, compromiterea totală a actului guvernării, lipsa de încredere în valuta națională, reducerea în continuare a consumului populației, imposibilitatea colectării banilor la bugetul de stat, poate declanșa un proces necontrolat de criză economică.

În acest caz prognoza Primului Ministru de 40 lei/USD va deveni ușor, ușor realitate”, enumeră expertul economic.

Totodată acesta compară deprecierea leului cu un joc periculos. „Nu e bine să te joci cu focul pe un butoi plin cu benzină”, subliniază Ioniță.