Principală  —  IMPORTANTE   —   UTM cere Primăriei municipiului Chișinău…

UTM cere Primăriei municipiului Chișinău stoparea unui proiect-schiță al unor blocuri locative, amplasate lângă campusul universitar, pe motiv că „realizarea acestuia va duce la efecte dezastruoase pentru mediul urban”. Reacția Primăriei – DOC

agora.md

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a lansat un apel în adresa Primăriei municipiului Chişinău în vederea autosesizării organelor administraţiei publice locale privind proiectul-schiţă al blocurilor locative de pe strada Studenţilor, 7/5 (2 blocuri locative cu 14 etaje, 1 bloc locativ – cu 16 etaje, 1 bloc locativ – cu 18 etaje), amplasate lângă campusul universitar UTM din sectorul Râşcani al capitalei. Instituția solicită insistent stoparea şi respingerea proiectului-schiţă nominalizat, pe motiv că „realizarea acestuia va duce la efecte dezastruoase pentru mediul urban existent, schema propusă de IMP „ChisinăuProiect” fiind uzată moral”.

Primăria municipiului Chișinău a calificat adresarea UTM drept „un mesaj fals într-un apel public emis de către o instituție de stat și nu este clar scopul acestor insinuări”. Potrivit municipalității, proiectul nu a fost înregistrat la Comisia de specialitate a Primăriei municipiului Chișinău.


Reprezentanții UTM consideră că proiectul „echivalează cu distrugerea patrimoniului imobil şi cu „paralizarea” infrastructurii existente”.

„ (…) UTM, Facultatea Urbanism şi Arhitectură – fiind unica structură din Republica Moldova, axată pe pregătirea universitară a la specialităţile din domeniul Arhitecturii, Urbanismului Construcţiilor şi lucrărilor aferente, solicită insistent stoparea şi respingerea proiectului-schiţă nominalizat şi prezentat în poză, pe motiv că realizarea acestuia va duce la efecte dezastruoase pentru mediul urban existent, schema propusă de IMP „ChisinăuProiect” fiind uzată moral, or dezvoltarea campusurilor academice şi implicit a Parcului UTM „Muzeu al Tehnicii în Aer Liber” necesită o altă abordare urbanistică, bazată pe un concept de dezvoltare durabil conform bunelor practici din Uniunea Europeană, corelarea cu reţelele inginereşti subterane şi supraterane, cu reţeaua de accese existente şi cele propuse: pietonale şi de transport public, parcări. Măsurile propuse de proiectant au drept scop amplasarea obiectivelor noi: bloc locativ, grădiniţă, parcări deschise alipite, fără noi drumuri, intersecţii, alipite direct la cele existente deja suprasolicitate (…)”, au spus reprezentanții instituției.

Între timp, Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție la apelul lansat de UTM. Potrivit Nataliei Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului capitalei, Ion Ceban, subiectul „nici măcar nu are substanță juridică”.

„Cu un răspuns documentat la un apel care deocamdată este pentru a face cuiva pe plac, vom reveni! Un subiect care nici măcar nu are substanță juridică. Un proiect care nu este înregistrat la Comisia de specialitate a Primăriei Chișinău, document care un an în urmă a fost respins de Consiliul Urbanistic. Este un mesaj fals într-un apel public emis de către o instituție de stat și nu este clar scopul acestor insinuări. Lucrurile puteau fi precizate printr-un simplu apel în contextul în care există și o colaborare bună la nivel de Primărie și UTM”, a spus Ixari.