Principală  —  Ştiri  —  Social   —   USMF a renunțat la ideea…

USMF a renunțat la ideea de a introduce un test antidrog pentru studenții străini

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPEDAE) i-a cerut Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” să nu modifice procedura de admitere la studii și de susținere a examenelor pentru studenții străini prin introducerea obligativității examinării la consumul de substanțe psihotrope, iar instituția de învățământ s-a conformat solicitării.

Consiliul subliniază că măsurile propuse nu pot fi considerate adecvate în contextul educațional. Drept condiție obligatorie pentru etapa de admitere la studii și sesiuni de examene trebuie să se impună nivelul calificărilor și pregătirii studenților, iar testarea la consumul de substanțe psihotrope nu trebuie să constituie o cerință de a accede la aceste procese pentru nicio persoană.

„Această cerință, fiind aplicată doar studenților străini, va genera existența criteriilor diferite de admitere și susținere a examenelor pe criteriu de cetățenie, ceea ce contravine cadrului legal, conform căruia procesul de integrare a străinilor în țara noastră se realizează cu respectarea principiului nediscriminării și al egalității de tratament. Mai mult decât atât, Consiliul consideră că, în urma aplicării acestor măsuri, ar putea fi generată o percepție eronată în rândul populației, ea considerând străinii aflați în Republica Moldova ca fiind persoane aflate în conflict cu legea, fără dovezi concludente în acest sens. Acest lucru ar spori riscul discriminării străinilor aflați pe teritoriul țării”, atenționează CPEDAE.

Astfel, Consiliul consideră inițiativa USMF drept discriminatorie și i-a solicitat universității să renunțe la această inițiativă.

Prin urmare, într-un comunicat de presă, USMF menționează că nu va modifica procedura de admitere la studii și de susținere a examenelor pentru studenții străini prin introducerea obligativității examinării la consumul de substanțe psihotrope.

La începutul lunii curente, universitatea a informat că va înăspri regulile de admitere pentru cetăţenii străini, printre noile restricţii enunţate fiind introducerea procedurii de „testare antidrog” pentru cetățenii străini atât la admiterea la studii, cât şi la fiecare sesiune de examene, iar cei care vor încălca aceste reguli vor fi exmatriculaţi.

Anunțul a fost făcut după ce, la sfârșitul lunii octombrie, autoritățile au făcut zeci de percheziții într-un dosar penal pornit pentru trafic de droguri în proporții deosebit de mari, în care sunt implicați mai mulți studenți de origine străină care îşi fac studiile la USMF și Universitatea Agarară de Stat din Moldova (UASM).