Principală  —  IMPORTANTE   —   Un parteneriat care va contribui…

Un parteneriat care va contribui semnificativ la fortificarea capacităților de cercetare a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, semnat la Chișinău

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu” din R. Moldova a semnat un Acord de colaborare bilaterală cu Centrul Leton de Cercetare și Studii Biomedicale din orașul Riga. Acordul interinstituțional a fost semnat de сătre Emil Ceban, rectorul USMF și Uldis Mikuts, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Letoniei în R. Moldova. 

„Cercetarea științifică, de rând cu instruirea, constituie una din direcțiile prioritare ale planului strategic de dezvoltare al universității în perioada anilor 2021-2030. În scopul creșterii continue a procesului educațional și a celui de cercetare în anul 2020, în cadrul universității, a fost fondat Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate. În acest context, a fost elaborat și aprobat proiectul de reconstrucție a centrului de cercetare și sunt întreprinse măsuri de a crea o biobancă în universitatea noastră. O necesitate strategică în vederea asigurarii calității continue și excelenței în cercetare devine crearea sistemului  informațional de management al cercetării. Totodată, suntem preocupați și de instruirea cadrelor competente, ca să facă față noilor cerințe de cercetare. La exemplul țărilor baltice, am implementat rezidențiatul ca formă net superioară de formare a specialiștilor în medicină și farmacie. În rezultatul semnării acestui acord  se vor deschide noi perspective de cercetare în domeniul biomedicinei și biotehnologiilor care vor genera noi proiecte de cercetare, precum și noi strategii pentru tinerii cercetători ai universității noastre în centrele de performanță din alte țări”, a declarat rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban.

Acest parteneriat va contribui semnificativ la fortificarea capacităților de cercetare a USMF „Nicolae Testemițanu” prin schimb de experiență și bune practici, precum și la formarea specialiștilor în vederea efectuării cercetărilor biomedicale avansate, anunță USMF. 

Uldis Mikuts, Ambasadorul Extraordinar și Pletiționar al Letoniei în R. Moldova a menționat că acordul va servi o bază bună pentru a consolida și extinde cooperarea bilaterală în cercetarea biomedicală între ambele instituții și țări. 

„Prioritățile prevăzute în acest acord, reprezintă cercetări uzuale, activități de dezvoltare, schimb de informații, găsirea unor noi oportunități, mai multe interacțiuni ale cadrelor științifice, organizarea atelierelor, conferințelor și întâlnirilor la tema cercetării. Sunt bucuros că partenerii letoni împărtășesc experiențe, cele mai bune practici și cunoștințe, ce includ Biobanca, aptitudini legate de biomedicină, infrastructură și management pentru cercetare. Cred că ambele părți vor interacționa frecvent, primele activități de colaborare vor fi începute curând. Sper ca oportunitățile pentru vizite mutuale nu vor dispărea în contextul actualei situații din Europa și lume”, a declarat Uldis Mikuts.

Evenimentul a fost organizat în format mixt, online au fost prezenți Ambasadorul Republicii Moldova în Letonia, Adrian Roșa, și consilierul președintelui Letoniei în domeniul tehnologiei inteligente Rolands Lappuke. La finalul evenimentului Emil Ceban și Uldis Mikuts au semnat acordul de colaborare.