Principală  —  IMPORTANTE   —   Un elicopter s-a prăbușit în…

Un elicopter s-a prăbușit în mare în Grecia. Doi cetățeni, un român și un grec, au murit, iar alți doi, ambii din R. Moldova, au fost salvați. Ministerul de Externe: „Doi cetățeni moldoveni au supraviețuit accidentului”

Două persoane, un cetățean român și un grec, au murit miercuri, după ce un elicopter care participa la o operațiune de stingere a unui incendiu de pădure pe insula greacă Samos s-a prăbușit în mare. Alți doi cetățeni care se aflau la bordul elicopterului, ambii cetățeni ai R. Moldova, au supraviețuit accidentului, anunță Ministerul de Externe.

UPDATE 9:10 Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță, în dimineața zilei de joi, 14 iulie, că prin intermediul ambasadei țării noastre la Atena, continuă să asigure comunicarea cu autoritățile elene în legătură cu prăbușirea unui elicopter în timpul participării la stingerea incendiilor din apropierea insulei Samos, Grecia.

„Operațiunea de căutare a membrilor echipajului s-a încheiat în noaptea zilei de 13 iulie, iar potrivit Gărzii de coastă elene se confirmă identitatea a doi cetățeni moldoveni care au supraviețuit accidentului și primesc asistența medicală necesară.

Ambasada Republicii Moldova în Grecia monitorizează cu prioritate cazul, menţinând permanent legătura cu autoritățile competente locale, continuând acordarea asistenței consulare de specialitate, în limita competențelor legale”, anunță MAEIE.

Potrivit AP News, un cetățean român și un ofițer de legătură grec au murit în accident, în timp ce doi cetățeni moldoveni au supraviețuit.

Elicopterul mediu cu dublă turbină Mil Mi-8 de fabricație sovietică a decolat de la Samos la ora 16.39 și a căzut în mare la ora 17.55, a declarat Garda de Coastă greacă.

La operațiunea de salvare au participat nouă nave, cinci din Garda de Coastă, două din armată și două private, precum și un elicopter.

Știrea inițială

Un elicopter înregistrat în registrul aerian al R. Moldova, care era antrenat în acțiuni de stingere a incendiilor în Grecia, s-a prăbușit miercuri, 13 iulie, în apropiere de insula grecească Samos din largul Mării Egee. Potrivit Autorității Aeronautice Civile, la bordul aeronavei se aflau patru persoane.

Deși presa din Grecia scrie că două dintre persoanele aflate la bordul aeronavei, printre care un cetățean moldovean, au murit, purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Daniel Vodă a declarat pentru Ziarul de Gardă că „moarte moldoveanului nu se confirmă”. Totuși, reprezentantul MAEIE, a declarat că autoritățile noastre vor verifica informația și vor reveni cu detalii: „Verificăm și revenim”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat miercuri seara, 13 iulie, că prin intermediul ambasadei țării noastre la Atena se află în contact permanent cu autoritățile elene (Ministerul protecției civile și Garda de coastă) și se verifică informația privind apartenența la cetățenia țării noastre a doi membri ai echipajului elicopterului prăbușit miercuri, 13 iulie, în apropiere de insula grecească Samos din largul Mării Egee.

„La moment, este confirmată salvarea pilotului aeronavei, cetățean român, precum și a unui cetățean moldovean, căruia i-a fost acord primul ajutor. Cel de-al treilea membru al echipajului a fost găsit, dar identitatea persoanei nu a fost confirmată. Autoritățile elene continuă operațiunea de căutare a celui de-al patrulea membru al echipajului”, anunța MAEIE în seara zilei de miercuri, 13 iulie.

Zougla.gr scrie că elicopterul este de model sovietic MI-8. Incendiu de pădure a izbucnit pe insulă în jurul orei 14:00 (11:00 GMT) și trei elicoptere și cinci avioane susținute de aproximativ cincizeci de pompieri au început să lupte împotriva flăcărilor.