Principală  —  IMPORTANTE   —   Un contract între Î.M. Regia…

Un contract între Î.M. Regia „Autosalubritate” și compania „ABS” pentru prestarea serviciilor de sortare a deșeurilor în municipiul Chișinău, semnat. Autoritățile municipale anunță suma acestuia

Sursa foto: Primăria municipiului Chișinău

Un contract între Î.M. Regia „Autosalubritate” şi compania SRL „ABS” pentru prestarea serviciilor de sortare a deșeurilor, colectate zilnic în orașul Chișinău și în suburbii, a fost semnat joi, 19 ianuarie, informează Primăria municipiului Chișinău.

Conform autorităților municipale, contractul este valabil pentru o perioadă de 5 ani, iar suma totală a acestuia este 217,5 milioane de lei (cu TVA).

„Astfel, toate deșeurile colectate din oraș, aproximativ 190 000 tone/an, vor fi trimise spre sortare și revalorificate, indiferent dacă au fost sortate la sursă sau nu, iar acest lucru va permite în 2023, reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor sau cca 40/45% din volumul deșeurilor (…)”, anunță autoritățile municipale.

Pentru prima etapă, Î.M. Regia „Autosalubritate” va achita 120 lei/tona spre sortare (cu TVA) câștigătorului licitației, potrivit Primăriei Chișinău.

Tot la prima etapă se vor identifica spre reciclare: hârtia/cartonul, plasticul, metalul și sticla.

„La a doua etapă, care va fi inițiată peste aproximativ 1,5 ani, sortatorul va fi obligat să identifice spre reciclare și RDF-ul din deșeuri, ceea ce va aduce la reciclarea a peste 20% din toată masa deșeurilor colectate din oraș (peste 38 000 tone) sau aproximativ 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare. Sortatorul va fi obligat să recicleze toate tipurile de deșeuri menționate pe contul propriu, adițional fiind obligat să recicleze și astfel de deșeuri precum sunt: pneurile de cauciuc, mobilier (…)”, anunță reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău.

În luna februarie, conform autorităților municipale, Î.M. Regia „Autosalubritate” urmează să lanseze achiziția pentru construcția Stației de Transfer a deșeurilor cu o linie de sortare.