Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un alt rezervor cu încărcătură…

Un alt rezervor cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui din Portul Internațional Liber Giurgiulești a luat foc

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că în dimineața zilei de duminică, 22 ianuarie, angajații IGSU din sudul țării au intervenit pentru a lichida un nou incendiu produs la portul Giurgiuleștiîn urma prăbușirii unui alt rezervorul nr.2, încărcat cu șrot de floarea soarelui.

„Acțiunea a avut loc la ora 1:49 pe 22 ianuarie, după ce construcția metalică de capacitate mare a fost prăbușită controlat la ora 01:29. În urma deteriorării de către specialiști a elementului din partea de jos a rezervorului, construcția s-a prăbușit, iar pompierii au reușit să ajungă la focar și să stingă flăcările deschise”, se arată în comunicat.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare, foc şi în aer liber

Începând cu data de 20 ianuarie angajații IGSU au asigurat securitatea antiincendiară în preajma rezervoarelor cu șrot din Portul Internațional Liber Giurgiulești, după ce și al doilea siloz ardea.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, foc şi în aer liber

Un incident similar a avut loc pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1 000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. La fața locului conform apelului sporit de intervenție au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.

În luna septembrie 2022, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate. 

Ulterior, în noiembrie 2022, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost  înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea a luat foc.

La fața locului au intervenit angajații Inspectoratului, care în comun cu angajații agentului economic, au asigurat acțiuni de răcire a silozurilor de la o distanță de siguranță, însă pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor a rămas ridicat.