Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Gazprom amenință că…

ULTIMA ORĂ Gazprom amenință că va sista furnizarea de gaze către R. Moldova, dacă aceasta nu își va achita datoriile, în termen de 48 de ore

Foto: Reuters

Gigantul rus Gazprom ar putea sista furnizarea de gaze naturale către R. Moldova, dacă aceasta nu își va plăti datoriile curente la gaz, în termen de 48 de ore, scrie RIA Novosti.

Presa rusă notează că Gazprom a notificat autoritățile din R. Moldova să-și onoreze obligațiile contractuale.

„Având în vedere situația dificilă, foarte dificilă, din punct de vedere economic și financiar, partea moldovenească a cerut în repetate rânduri asistență. Gazprom s-a decis să semneze contractul practic în condițiile părții moldovenești, dar cu o condiție esențială: R. Moldova trebuie să-și efectueze la timp plățile pentru gaze (…). Următorul termen de plată este astăzi, 22 noiembrie. În acest sens, astăzi, Gazprom, conform contractului, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite dacă nu vor achita datoria”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Gazprom, Serghei Kuprianov.

Solicitat de Ziarul de Gardă, viceprim-ministrul Andrei Spînu a venit cu o reacție la acest subiect.

„Notificarea a fost trimisă către Moldovagaz. Am fost informați de către Moldovagaz. Mâine vom reveni cu mai multe detalii”, a declarat Spînu pentru ZdG.

Pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând ulterior să fie aprobat și anunțat un tarif final. Detalii aici

La 10 noiembrie, Cabinetul de miniștri a avizat proiectul de lege pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social în contextul majorării tarifelor la utilități (energie termică, gaze, lemne, cărbune). Detalii aici

Citiți și: Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre compensarea tarifelor la gaz: „Anunțăm un pachet de compensare pentru 5 luni estimat la 1,6 miliarde de lei”

Documentul prevede majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului cu 200 lei (actualmente 500 lei după majorare va constitui 700 lei) pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Prevederile acestuia se vor pune în aplicare începând cu 1 noiembrie 2021.

Pe 29 octombrie curent, după o serie de negocieri, contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.

Ulterior, viceprim-ministrul Spînu a declarat că prețul pentru gazul rusesc va fi de 450 de dolari per mia de metri cub, iar datoria istorică a R. Moldova va fi achitată după efectuarea unui audit independent. Detalii aici.