Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ucraina a exclus R. Moldova…

Ucraina a exclus R. Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cetățenii moldoveni nu mai sunt obligați să facă un test COVID-19

Ucraina a exclus R. Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Decizia a fost luată și anunțată astăzi, 15 ianuarie, de Ministerul Sănătății din statul vecin. Astfel, cetățenii moldoveni pot trece frontiera Ucrainei fără să fie obligați să facă un test COVID-19 și să stea în regim de autoizolare timp de 14 zile.

Cetățenii moldoveni trebuie însă să prezente obligatoriu, la punctul de trecere, polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina. Perioada de valabilitate a poliței de asigurare trebuie să fie cel puțin egală cu durata șederii în Ucraina.

În funcție de situația cazurilor active de Covid-19, statele au fost împărțite în două categorii: cu risc epidemiologic crescut (roșu) și cu risc epidemiologic scăzut (verde). Lista statelor care fac parte din categoria roșie și verde poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății al Ucrainei, accesând link-ul: https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov.

Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile sa au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor prezenta la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR) efectuat nu mai târziu de 48 ore de la data traversării hotarului.

În cazul apariției unor situații problematice, cetețenii moldoveni sunt rugați să apeleze serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova la tel.: +380-44-521-22-79 sau email: kiev@mfa.gov.md. În cazuri excepționale se va apela linia telefonică de urgență a Ambasadei + 38 068 384 2016 (activă 24/7, inclusiv WhatsApp și Viber).