Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Trei întrebări din numele câinelui…

Trei întrebări din numele câinelui maltratat, la care (nu) a răspuns Ghenadie Valuța

După ce presa a mediatizat intens acțiunile săvârșite de diaconul Ghenadie Valuță atunci când a fost surprins cu un câine legat de mașină, acesta a făcut precizări și a declarat că regretă cele întâmplate.

De ce eu?

Nici diaconul și nici persoanele care au participat la conferința de presă nu au adus clarificări de ce anume acest câine a fost ales să fie scos din oraș. Anterior Valuță a spus că animalul a fost parte dintr-o haită și că l-ar fi scos deoarece era „mai mășcat”. Astăzi la conferință a participat și pretinsul stăpân al câinelui, care a spus că animalul cu pricina i-ar fi revenit ca moștenire de la o altă persoană și a decis să îl ducă de acasă pentru că deranja oamenii. 

Pe cine am mușcat?

Diaconul a declarat anterior pentru Ziarul de Gardă că acest câine ar fi mușcat un copil. Tatiana o locuitoare a orașului Anenii Noi, care pretinde a fi mama copilului agresat, spune că un câine i-a speriat copilul atunci când acesta cobora scările blocului, însă nu a specificat că anume acest câine i-ar fi speriat copilul. Copilul ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale nu din cauza mușcăturii, ci din motiv că a scăpat bicicleta peste el de la sperietura pe care a avut-o.

Ce va fi mai departe?

Ghenadie Valuță spune că va propune un proiect Mitropoliei ca preoții, la mărturisire, pentru ispășirea pedepselor, să le dea oamenilor canoane, prin care să li se ceară ca aceștia să aibă grijă de animalele vagaboande. De asemenea, din spusele lui ar fi binevenite deschiderea pe lângă biserici a azilurilor pentru animalele fără adăpost, iar diaconul este gata să se implice.

Valentina Dudnic, președinta Asociației pentru protecția animalelor „Alga” spune: „Valuță nu-i unicul om în Moldova care ar proceda așa. Este vinovat sistemul”.

Din spusele ei, Valuță i-a propus să înainteze Mitropoliei acest proiect. Apărătoarea animalelor spune că o asemenea inițiativă ar fi apreciată din partea organizațiilor de protecție a animalelor și că ar fi salutată implicarea bisericii în acest sens.

Cum mi-au fost reparate traumele?

Diaconul a zis că regretă metoda prin care a transportat patrupedul și că a fost de acord cu suspendarea sa din funcția de cleric, pe care a declarat-o Mitropolia la 24 iulie, ca consecință a cazului mediatizat în presă.