Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Toți cetățenii R. Moldova își…

Toți cetățenii R. Moldova își pot perfecta buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare pe suport de policarbonat, fără restricții, anunță ASP

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că, începând cu ziua de vineri, 4 noiembrie 2022, toți cetățenii R. Moldova își pot perfecta buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare pe suport de policarbonat, fără restricții, la toate termenele și fără a prezenta documente confirmative, în cazul în care solicitantul comandă documente în regim de urgență.

Potrivit ASP, persoanele cărora li s-au înmânat documente provizorii în locul actelor pe suport de policarbonat vor fi contactate pe parcursul lunii noiembrie 2022 de către reprezentanții ASP și vor fi invitate la sediile ASP „pentru a li se înmâna documentele mecanolizibile”.

Actele provizorii, eliberate de ASP în perioada august – octombrie, au aceeași forță juridică cu actele pe care le înlocuiesc și sunt recunoscute de toate persoanele/entitățile fizice și juridice de drept public și privat naționale. Actele provizorii eliberate vor fi anulate automat în momentul recepționării de către cetățean al documentului permanent pe suport de policarbonat (mecanolizibil).

Pentru a perfecta un document, cetățenii se pot programa prin intermediul paginii oficiale a Agenției www.asp.gov.md, Centrelor multifuncționale (telefonic), și Call-centrului – 14909.

În perioada septembrie-octombrie 2022, Agenția Servicii Publice a migrat către alt sistem de personalizare a datelor, trecând la o nouă tehnologie de perfectare a documentelor mecanolizibile pe suport de policarbonat, cu un grad sporit de securitate. În această perioadă fiind eliberate acte provizorii ale documentelor solicitate. Majoritatea țărilor europene au trecut deja la această tehnologie, inclusiv şi vecinii noștri din Ucraina”, anunță ASP.

Pe data de 13 mai 2022, Agenția Servicii Publice a semnat un contract de achiziționare a blanchetelor  cu  compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych” pentru livrarea a 3 milioane de blanchete. Dintre care, aproximativ 1,5 milioane sunt blanchete de paşapoarte, circa 1 milion sunt blanchete de tip card ID1 pe suport de policarbonat pentru buletine de identitate, restul circa 500 mii – pentru alte tipuri de documente confecționate de agenție  (permise de conducere, certificate de înmatriculare).