Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tiraspolul prelungește cu încă 15…

Tiraspolul prelungește cu încă 15 zile codul galben de „alertă teroristă”

Tiraspolul prelungește cu încă 15 zile codul galben de „alertă teroristă” pe teritoriul regiunii transnistrene. Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsnki, a semnat pe 4 noiembrie un „decret” prin care codul galben a fost prelungit până pe 20 noiembrie.

De asemenea, până pe 1 decembrie, în stânga Nistrului este declarată stare de urgență în sectorul energetic.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, așa-zisele autorități de la Tiraspol au introdus nivelul roșu de alertă de securitate, conform căruia libera circulație din regiunea transnistreană a fost restricționată până pe 10 mai inclusiv, după ce pe 25, 26 și 27 aprilie, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii.

O nouă provocare în stânga Nistrului a avut loc pe 3 mai. Așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat că au doborât o dronă încărcată cu material explozibil în regiunea satului Maiak, raionul Grigoropol. Ulterior, pe 4 mai, așa-numitul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că la adresele electronice ale unor instituții din stânga Nistrului au venit mesaje anonime despre minarea mai multor clădiri. Potrivit Tiraspolului, peste 20 de clădiri din regiunea transnistreană, inclusiv sediile unor „judecătorii”, mai multe școli și toate gările auto din regiune au fost verificate de specialiști. În urma verificărilor, „dispozitive explozive nu au fost găsite”.

Pe 10 mai, Tiraspolul a prelungit codul roșu de alertă teroristă până pe 25 mai.

La trei zile după această decizie, așa-zisul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că în dimineața zilei de 13 mai au avut loc două tentative de incendiere a unor clădiri din regiune. Ulterior, în regiune a fost stabilit așa-numitul cod galben de alertă de securitate care este prelungit la fiecare 15 zile.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.