Principală  —  IMPORTANTE   —   Tiraspol anunță despre prelungirea, până…

Tiraspol anunță despre prelungirea, până la 31 august curent, a termenului de aplicare al deciziei protocolare de acces al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole amplasate după traseul Tiraspol – Camenca

Sursa foto: gov.md

Tiraspol a anunțat joi, 30 iunie, despre aprobarea unei „decizii”, privind prelungirea până în data de 31 august curent a termenului de aplicare al deciziei protocolare de acces al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole amplasate după traseul Tiraspol – Camenca.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, „decizia” Tiraspolului vine în urma dialogului desfășurat la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, cu implicarea Președinției în exercițiu a OSCE, Misiunii OSCE în R. Moldova și a partenerilor internaționali relevanți.

La finele anului 2021, Tiraspolul a notificat despre intenția de a limita până în data de 30 iunie 2022 prevederile deciziei protocolare menționate, ceea ce reprezenta o abatere gravă de la angajamentele asumate în negocieri, în documentul respectiv nefiind agreate termene-limită de aplicare.

„Constatăm, din păcate, că problema accesului fermierilor la terenurile agricole aflate în posesia, proprietatea și folosința acestora rămâne una de actualitate și pentru perioada următoare în contextul în care solicitarea Chișinăului de a anula orice termene și restricții nejustificate nu a fost soluționată în modul cuvenit”, menționează Biroul politici de reintegrare.

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare spun că problema terenurilor agricole din raionul Dubăsari rămâne în vizorul Chișinăului. Biroul susține că va acționa prin toate eforturile posibile, cu utilizarea tuturor canalelor de interacțiune disponibile și a pârghiilor de intervenție existente, pentru a obține o soluționare pozitivă, durabilă și finală a acesteia, cu renunțarea din partea Tiraspolului la acțiuni unilaterale și la condiționări inacceptabile.

Decizia protocolară „Cu privire la unele măsuri de reglementare a problemelor legate de realizarea „Mecanismului din anul 2006 referitor la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol-Camenca”.
Protocolul prevede restabilirea așa-numitului Mecanism din anul 2006 privind prelucrarea nestingherită a terenurilor arabile din raionul Dubăsari de către proprietarii și fermierii din satele Doroțcaia, Cocieri, Coșnița, Molovata Nouă, Pohrebea, Pârâta și Vasilievca. Mecanismul din 2006 a fost aprobat printr-o dispoziție a fostului lider separatist de la Tiraspol Igor Smirnov. Documentul prevedea că proprietarii de pământuri să obțină, la solicitare, un certificat, valabil un an, în baza căruia să poată ajunge pe terenuri și să le lucreze. 

Problema accesului la proprietăți datează pentru fermierii din raionul Dubăsari din luna martie 2014. De atunci, administrația transnistreană i-a obligat pe fermieri și agenții economici din localitățile menționate, să plătească taxe de chirie pentru terenurile care le aparțin și a refuzat să le recunoască dreptul de proprietate. De atunci Guvernul s-a obligat, pe parcursul acestor ani să acorde unele compensații proprietarilor de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol.

La începutul anului 2013 CtEDO a comunicat Moldovei și Federației Ruse, 8 cereri ce cuprind plângerile unui număr de 1651 proprietari de terenuri agricole, aflate în raionul Dubăsari, precum şi 3 societăţi agricole comerciale.