Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tinerii de la Cahul, despre…

Tinerii de la Cahul, despre egalitatea de gen: „Genul unei persoane nu ar trebui să fie˝un element de decizie în nicio circumstanță”

În perioada 29 septembrie – 3 octombrie, la Cahul a avut loc a doua tabără de fotografie cu genericul „Egalitatea în obiectiv”. În timpul taberei, participanții, originari din diferite localități ale raionului Cahul, au învățat să facă fotografii și au beneficiat de instruiri privind egalitatea de gen. Instruirile au fost livrate de experți naționali și internaționali și au inclus vizite în diverse locații și sesiuni fotografice și de comunicare cu femeile și bărbații din regiune. Tinerii și tinerele care au participat la tabără au învățat ce înseamnă egalitatea de gen, dar și cum pot să promoveze aceste principii în comunitățile lor cu ajutorul unui aparat de fotografiat.

Am vorbit cu fiecare participant în parte despre ce înseamnă pentru ei egalitatea de gen și de ce cred ei că acest lucru este important pentru societatea noastră.

Doroteea-Liubovi Pavel, elevă, Cahul: „Consider că nu ar trebui să existe lucruri pe care le putem asocia doar cu bărbații sau doar cu femeile. Așa ne-a învățat societatea, însă asta nu este neapărat corect. Personal, am foarte multe vise, care, conform societății, nu-s potrivite pentru o fată. Astfel, fetele mereu trebuie să demonstreze lucruri, iar asta le împiedică să se ocupe de ceea ce este mai important”.

Maria-Milena Cebotari, elevă, Cahul: „Eu nu sunt de acord cu faptul că femeia trebuie să stea la bucătărie, să gătească și să aibă grijă de copii. De ce bărbații au libertatea să facă orice vor, iar femeilor să le fie impuse niște limite? Este greșit, din punctul meu de vedere, iar femeile nu o dată au demonstrat asta”.

Elvira Drangoi, studentă, Zârnești, Cahul: „Pentru mine, egalitatea de gen înseamnă oportunități egale pentru toate sexele, discurs nediscriminatoriu și posibilități similare, începând cu cele mai mici vârste”.

Nichita Mazilu, elev, Cahul: „Egalitatea de gen înseamnă libertatea de alegere și respectul pentru această alegere, indiferent de circumstanțe”.

Daniela Rența, elevă, Cahul: „În momentul în care toate persoanele vor fi apreciate la justa lor valoare, indiferent de orice altceva, atunci vom putea considera asta egalitate între sexe”.

Loredana Argint, elevă, Cahul: „Este un subiect sensibil și instabil în R. Moldova. Oamenii din anturajul meu sunt influențați încă de stereotipuri și asta mă deranjează foarte mult. Genul unei persoane nu ar trebui să fie un element de decizie în nicio circumstanță”.

Corina Beleuță, studentă, Zârnești, Cahul: „Cred că e necesar ca noi să învățăm mai întâi aceste concepte, care și pentru noi sunt o noutate, însă cu care rezonăm, iar după asta să transmitem mai departe aceleași valori”.

Gabriel Buyuklyu, elev, Văleni, Cahul: „Pentru mine, egalitatea de gen reprezintă o componentă esențială în dezvoltarea unei societăți sănătoase. Fără aceasta nu poate funcționa procesul de dezvoltare, iar tot conceptul de democrație este distrus”.

Aurica Apareci, elevă, Giurgiulești: „Egalitatea între sexe pentru mine înseamnă șanse egale pentru băieți și fete, în orice domeniu. Dorința mea cea mai mare este să contribui, cu cât pot, la schimbarea mentalității, la libertatea de exprimare, fără a fi judecat, astfel încât fiecare să se poată manifesta așa cum își dorește”.

Andreea Cojocaru, studentă, Slobozia Mare, Cahul: „Îmi doresc ca principiul egalității să fie cât mai extins în societatea noastră. Cred că tabăra fotografică „Egalitatea în obiectiv” este o oportunitate unică pentru a învăța și a înțelege realitatea lucrurilor”.

Maria Donea, studentă, Taraclia de Salcie, Cahul: „Pentru mine, egalitatea de gen înseamnă respectarea în mod egal atât a femeilor, cât și a bărbaților. De asemenea, cred că e necesar să încercăm să excludem din mediile noastre discriminarea dintre sexe”.

Adina Postolache, elevă, Văleni, Cahul: „Îmi doresc ca și bărbații, și femeile să se bucure în aceeași măsură de bunurile de valoare socială, de oportunități, resurse și recompense. Scopul egalității de gen nu este ca bărbații și femeile să devină la fel, dar ca posibilitățile și șansele lor de viață să devină și să rămână egale”.

Viorica Raru, studentă, Andrușul de Jos, Cahul: „Totul începe de la noi. Astfel, mi-aș dori ca generațiile viitoare și noi, inclusiv, să înțeleagă importanța egalității de gen și să acționeze în acest scop”.

Tabăra a fost organizată de Asociația Media-Guard, în parteneriat cu Ziarul de Gardă, fiind realizată în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de UE și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al UE.